Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na Havaji padaly rekordy, Lange i Ryf obhájili loňské tituly

Na Havaji padaly rekordy, Lange i Ryf obhájili loňské tituly
foto: Ironman World Championship

Michal Piloušek | 14.10.2018 | přečteno: 3595×

Zajedete triatlon všech triatlonů pod osm hodin a stejně to na vítězství nestačí… To si může říkat Belgičan Bart Aernouts, kterého na světovém šampionátu v Ironmanu na Havaji o čtyři minuty překonal Němec Patrick Lange a obhájil své loňské vítězství. I Švýcarka Daniela Ryf byla opět k nezastavení a připsala si již čtvrtý titul v řadě. Do cíle dorazila v čase 8:26:16, rovněž v novém traťovém rekordu.

O tom, jak dobré podmínky v Koně panovaly, svědčí i fakt, že Ryf vylepšila rekord o plných dvacet minut a všechny závodnice v top10 se vešly pod děvět hodin!

Perfektní živý přenos za použití desítek kamer i helikoptér doplněný živou časomírou nabídnuli letos pořadatelé legendárního Ironmana. A od začátku závodu se bylo na co dívat. Dva a půl tisíce skvělých triatlonistů v akci!

První odstartovali pro muži. Na rozdíl od let minulých nedošlo k zásadnímu úniku několika borců a větší skupinu silných plavců vyvedl z vody Josh Amberger. Atak na rekordní čas se nepovedl, ale všechny šokoval o pár minut později „age-grouper“ Jan Sibbersen (původně zkušený profesionál), který zaplaval úchvatný čas 46:30, kterým o jedenáct vteřin překoval letitý čas Larse Jorgensena z roku 1998.

Na kole se ihned začalo závodit a prvních třicet kilometrů se pole favoritů neustále přesýpalo. Defekt postihl hned na začátku Sebastiana Kienleho, ten skvěle zaplaval, ale už se po zbytek cyklistiky nedokázal propracovat na čelo závodu. Další z favoritů, Lionel Sanders, měl tragické plavání a ani na kole nedokázal zachytit tempo a vlastně vůbec nezasáhl do bojů o přední pozice. Jiný skvělý cyklista Andy Strarykowicz plaval solidně a usadil se na čele závodu.

Poté, co přijel dopředu držitel cyklistického rekordu tratě Cameron Wurf, se začalo nastupovat a jediný, kdo se dokázal udržet, byl Josh Amberger. Trio si pomalu vytvářelo náskok, což vyhovovalo favoritům v druhé skupině, kde nechyběli Tim O´Donell, Braden Currie, Javier Goméz nebo také Patrick Lange.

Ten šikovně a v rámci pravidel využil práce svého týmového kolegy Andrease Drietze, který po většinu cyklistiky určoval tempo skupiny a udržoval optimální rozestup mezi nimi, čelem závodu a odpadlíky za nimi, kteří se snažili propracovat vpřed. Chytře závodili silní běžci jako Bart Aernouts, David McNameee nebo Joe Skipper. Nebyli sice vidět na čele, ale rozestup drželi takový, aby mohli ze zálohy na běhu útočit.

Do depa přijel v novém rekordu trati Cameron Wurf, druhý za ním Andy Starykowicz a poté už Amberger, Drietz, Lange, O´Donell, Goméz, Clavel a další. Neuvěřitelné tempo hned na Ali´i Drive nasadil Braden Currie, kterého se jako stín po celý maraton držel Tim O´Donell. Obhájce titulu Lange se nejdříve držel stranou, ale záhy se po otočce posunul vpřed na několik desítek minut utvořili silnou trojici.

Náskok osamoceného vedoucího Cama Wurfa se ztenčoval především díky práci Patricka Langeho. Ten po vyběhnutí na Queen K. Highway navýšil tempo a svým souputníkům se pomalu vzdálil. Strojovým tempem potom uháněl do cíle a nenechal nikoho na pochybách, kdo že je nejsilnějším mužem dne.

Zezadu potom neskutečně běželi především Bart Aernouts a David McNamee. V Energy Labu se pokoušel Currie odpoutat od O´Donella a následovat Aernoutse s vidinou pódia, ale prostě už to nešlo. Naopak zezadu ještě přiletěl David McNamee, který nakonec bral bronz.

Očekávaný atak Javiera Goméze vlastně vůbec nepřišel, i přesto je třeba připomenout, že poprvé se v Koně málokomu hned daří, a tak je třeba jeho konečné 11. místo brát jako cenné pro další roky.

V cíli Patrick Lange mohl slavit neuvěřitelný čas 7:52:39, kterým překoval svůj vlastní loňský rekord. Hned po doběhu navíc požádal svou přítelkyni o ruku a americká média i fanoušci mohli slzami naplnit bazén. Na druhé místo se skvělým během (2:45) dostal Belgičan Bart Aernouts a třetí bral Brit David McNamee. Zcela vysílen doběhl čtvrtý domácí Tim O´Donell a páté místo po spurtu s Joe Skipperem bral Novozélanďan Braden Currie.

Mezi ženami naopak k úniku v plavání došlo záhy po startu. Taktika Lucy Charles byla jasná a Britka plnila plán na sto procent. Náskok po plavání na Danielu Ryf 9:13 ale nebyl dostatečný. Neskutečnou propast – i přes problémy a zdržení v prvním depu – fenomenální Švýcarka pomalu, ale jistě stahovala. Ač je jí pokoušeli další závodnice zachytit, nikomu se to nepovedlo a na čele tak jely dvě osamocené závodnice.

Přesně na stejném místě jako loni dostihla Lucy Charles nezadržitelná Švýcarka. Neohlédla se a chtěla si zajistit alespoň malý náskok před během, kde mají obě závodnice vyrovnanější výkonnost než na kole.

Za nimi se sešikovala velice silná skupina favoritek, kde tempo udávala především Sarah Crowley. Na dostřel se ale držely super běžkyně Anne Haug, Mirinda Carfrae nebo domácí Sarah True. Bylo tedy jasné, že se bude na běhu bojovat „jen“ o třetí místo.

Ač z počátku běhu vypadala Lucy Charles svěžeji než Švýcarka, zkušenější trojnásobná šampionka zapnula „přídavné spalování“ a náskok začal narůstat. Maraton dala za 2:57, celkový čas stlačila na neskutečných 8:26 a v cíli si připsala už čtvrté havajské vítězství. Daniela Ryf se prostě nesmazatelně zapsala do historie Ironmana!

Deset minut si potom museli diváci počkat na druhou Lucy Charles a dalších pět a půl minuty na třetí Anne Haug, která se blýskla časem běhu 2:55:22. Čtvrté místo si připsala Američanka Sarah True a páté místo oslavila legendární Mirinda Carfrae, která se tím definitivně vrátila z mateřské dovolené.

Ve hře i prvenství ve své kategorii byl i český triatlonista Petr Soukup. Přestože výrazně vylepšil český rekord na světovém šampionátu – do cíle dorazil za 8:41:41 -, stačilo to jen na pátou příčku v age group. „Bohužel, to co by loni stačilo na vítězství, je letos 5. místo. Soupeři byli fakt dobří, při běhu moc nezkapali. Hawaii je zkrátka neúprosná, ale i tak je to obří zážitek,“ podělil se o první dojmy po závodě.

Díky přívětivým klimatickým podmínkám si splnil sen a překopal tabulky českých časů v Koně. Plaval za 53 minut, pro něj standardní čas, na kole jel chytře a časem 4:39 se držel na dostřel rekordního zápisu Martina Matuly.

Poprvé v Koně zaběhl i maraton odpovídající jeho výkonnosti a výsledkům během roku. Čas 3:04 možná Petr v rozhovorech po závodě nebude nijak oslavovat, ale z historického pohledu šlo o úchvatný maraton po skvělém průběhu závodu. Stopky se v cíli zastavily na čase 8:41:41 a bylo tak co slavit, padl český traťový rekord! Nutno ovšem, co do korektnosti informací dodat, že Matula svůj čas zajel v kategorii profesionálů, která má své vlastní starty a dnes už i pravidla. To ovšem nijak nesnižuje historický Soukupův zápis. Nabitá konkurence v age-group bohužel zhatila druhý Petrův plán, útok na vítězství mezi muži 25–29 let. S pátým místem sice není spokojenost, ale je to jen odraz nabité konkurence na největším triatlonu planety.

Telegaficky výkony dalších Čechů: Jana Richtrová 10:11:00, Petr Lukosz 9:23:54, Jan Škabrada 9:32:12, Karel Sumbal 9:45:15, Petr Michovský 9:51:04, Daniel Tkáč 9:59:37, Roman Procházka 10:00:23, Zbyšek Jaroš 10:38:59, Ladislav Burian 10:44:36, Marek Svoboda 10:46:01, Petr Kopřiva 10:46:55, Miroslav Mikula 10:48:13, Tomáš Fiala 10:53:31.

Výsledky PRO:

Muži

  1. Patrick Lange GER 7:52:39
  2. Bart Aernouts BEL +4:03
  3. David McNamee GBR +8:30

Ženy

  1. Daniela Ryf SUI 8:26:16
  2. Lucy Charles GBR +10:16
  3. Anne Haug GER +15:40

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Triatlony.com muž 14.10.2018 09:42:49

Zajedete triatlon všech triatlonů pod osm hodin a stejně to na vítězství nestačí… To si může říkat Belgičan Bart Aernouts, kterého na světovém šampionátu v Ironmanu na Havaji o čtyři minuty překonal Němec Patrick Lange a obhájil své loňské vítězství. I Švýcarka Daniela Ryf byla opět k nezastavení a připsala si již čtvrtý titul v řadě. Do cíle dorazila v čase 8:26:16, rovněž v novém traťovém rekordu.
Odkaz na článek

avatar

Vyškov

10 km: 0:39:21 (2009)
půlmaraton: 1:29:47 (2007)
maraton: 3:24:33 (2012)

Moulin1 muž 14.10.2018 11:19:11

Úžasné výkony. Vítěz běžel maraton za 2:41. Petr Soukup je ve výsledcích v kategorii 30–34. Časem by byl třetí v PRO ženách. Ale neporovnával bych čas profíků a age groups. Tam se přece jen víc hákuje…

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.