Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Doba německá v triatlonu. Z Kony si vezou zlato Jan Frodeno a Anne Haug

Doba německá v triatlonu. Z Kony si vezou zlato Jan Frodeno a Anne Haug
foto: Getty Images for Ironman

Ondřej Kurečka | 13.10.2019 | přečteno: 4030×

Šestým rokem za sebou svítí v tabulkách u vítězů havajského Ironmana německá vlaječka. V sobotu se o to vynikajícím maratonem postaral Jan Frodeno, který prchl na konci kola třem vlčákům, se kterými se hodiny přetahoval o vedoucí pozici. Nečekanou vítězkou v ženách se stala jeho krajanka Anne Haug, když Daniela Ryf neměla svůj den a Lucy Charles moc nevyšel maraton.

Velkou pozornost přitahoval před startem především mužský závod. Našlapaná startovní listina slibovala napínavé klání od startu až do cíle. V 6:25 poslal výstřel děla muže-profíky do poněkud neklidného Tichého oceánu. Odborníci odhadovali, že plavání bude nejtěžší za posledních deset let – tedy ideální podmínky pro selekci.

Tempa se v posledních letech tradičně ujal Josh Amberger následovaný Alistairem Brownleem a Janem Frodenem a navzdory vlnám nakonec nebyli daleko od rekordu plavecké části. Zmíněná trojice na čele se čekala. Co se neočekávalo, byl fakt, že spolu s nimi v jednom balíku vyplavalo dalších šest závodníků, včetně obhájce Patricka Langeho či Maurice Clavela, svěřence českého trenéra Luboše Bílka. Skupina se silnými cyklisty (Wurf, Kienle, Sanders) vylezla z vody o pět minut později, což Lionel Sanders označil za své dosud nejlepší plavání.

Frodeno s Brownleem rozjeli hodně slušné tempo hned od počátku cyklistiky a devítičlenná skupina se postupně drolila. Olympijským šampionům s jeho udáváním pomáhal především zmíněný Clavel, až na otočce v Hawi (cca na 95. kilometru) zůstala na čele čtveřice. Tři výše zmíněné doplňoval Tim O´Donnell. Právě Američan zavelel k útoku hned za otočkou, kdy si jako jediný na občerstvovačce nevzal tašku s občerstvením, a náhle na čele zůstal sám s Frodenem. Brownleemu nějakou dobu trvalo, než dvojici opět dojel, Clavelovi se to už nepovedlo.

Skupina s Wurfem, Kienlem a Sandersem mezitím snížila svou ztrátu zhruba na polovinu a čekalo se, že to rozbalí při návratu z Hawi ve sjezdu a poté v očekávaném protivětru. To už ale v závodě nepokračoval obhájce a traťový rekordman Patrick Lange. Němec se sice několik desítek kilometrů držel v čelní skupině, pak se ale začal propadat startovním polem a někdy kolem padesátého kilometru slezl z bicyklu. V noci před závodem jej údajně trápila horečka. O několik desítek kilometrů dále závod vzdal také David McNamee, v posledních dvou letech vždy bronzový.

Již pouze trojice na čele pokračovala pospolu, aby zhruba dvacet kilometrů před druhým depem zrychlil Frodeno, kterého nikdo nebyl schopen následovat. Jeho náskok na O´Donnella byl rázem přes minutu, na Brownleeho rostl k minutám dvěma a také na pronásledující silné cyklisty se vyhoupl opět přes tři minuty. S podobnými rozestupy se vybíhalo do maratonu, při němž náskok na pronásledovatele dále rychle rostl.

Kona už zažila spoustu velkých kolapsů vedoucích závodníků. Tady se však jednalo o Jana Frodena, a tak se nic podobného asi nedalo očekávat. Místo boje o vítězství jsme tak mohli sledovat souboj s časem. Pokud by totiž „Frodo“ zaběhl svůj standard, vylepšil by traťový rekord Langeho z minulého roku. A to se povedlo!

Osmatřicetiletý Němec uběhl maraton za 2:42:43! Nový traťový rekord tak má hodnotu 7:51:13! Langeho čas tak byl vylepšen o 86 sekund. Druhé místo udržel Tim O´Donnell se ztrátou osmi a půl minuty. Pro zkušeného Američana s konzistentní výkonností se jedná zřejmě o největší úspěch kariéry. Skoro jedenáct minut po vítězi doběhl na třetím místě Sebastian Kienle, který tak podtrhl německý úspěch. Čtvrtý byl po dlouhých zdravotních peripetiích se vracející Ben Hoffman. Pátou příčku obsadil bývalý olympijský veslař a profesionální cyklista Cameron Wurf, který tak o čtyři místa vylepšil umístění z minulého roku. Bedlivě sledovaný dvojnásobný olympijský šampion Alistair Brownlee se závěrem cyklistiky a maratonem pořádně protrápil a v cíli se objevil až jako 21. v pořadí.

V ženském závodě se očekával v podstatě stejný průběh jako loni s tím, že nikdo moc nepochyboval o opětovném vítězství Švýcarky Daniely Ryf. Hned po výstřelu se tempa ujala tradičně hlavní vyzývatelka Lucy Charles, které se zvládla držet pouze Lauren Brandon. Vedoucí dvojice si okamžitě vytvořila obrovský náskok a do cyklistiky vyrážela s pěti minutami k dobru na skupinu s Danielou Ryf či Anne Haug.

Brandon zazmatkovala v depu a Charles se hned od počátku cyklistky na čele osamostatnila, její náskok neustále rostl a kolem Hawi osciloval mezi pěti a půl a sedmi minutami. Tolik ztrácela skupina hlavních pronásledovatelek, v níž ale překvapivě chyběla Daniela Ryf! Švýcarská obhájkyně byla ještě o dalších pár minut dále a její ztráta neustále narůstala. V minulém roce sice scénář nebyl příliš rozdílný, Ryf ale v sobotu ztrátu nemazala ani v závěru cyklistiky a začínalo být zjevné, že titul neobhájí.

Lucy Charles tak 180 kilometrů v lávových polích projela v podstatě osamoceně a do závěrečného maratonu vybíhala s obrovským náskokem osmi minut na skupinu čtyř pronásledovatelek s loni třetí, skvělou běžkyní Anne Haug či Sarah Crowley. Daniela Ryf ztrácela dokonce 13 minut.

Již od počátku maratonu byl však viditelný rozdíl v běžeckém projevu. Vedoucí Britka se trápila, zatímco drobná Anne Haug již osamocená na druhé příčce vypadala poměrně svěže. Po prvních šesti kilometrech rozestup mezi nimi poklesl o minutu a za dalších šest kilometrů dokonce o minuty dvě. Zhruba na pětadvacátém kilometru pak Anne Haug převzala vedení.

Cílovou rovinku na Ali´i Drive zakončenou dekorováním na světovou šampionku si mohla šestatřicetiletá rodačka z Bayreuthu náležitě a nikým nerušeně vychutnat, když její náskok narostl až na víc než šest minut. Při třetí účasti mezi profíky již třetí stříbrná medaile zůstala na Lucy Charles. Třetí doběhla Sarah Crowley, jež se sice na krátkou dobu rovněž před Britku dostala, aby následně zhasla a velká bojovnice Lucy šla opět před ní – pro své třetí stříbro v řadě.

Německá nadvláda nad mužským dlouhým triatlonem tak pokračuje i po ročníku 2019. Němci ovládli posledních šest ročníků (Frodeno 3×, Lange 2×, Kienle 1×), v nichž z 18 pódiových příček obsadili rovnou 11. Kdybychom statistiku rozšířili na celé třetí tisíciletí, viděli bychom dokonce devět německých triumfů. První „doba německá“ na Havaji panovala již mezi lety 2004–2006, kdy závod opanovali Faris Al-Sultan s Normannem Stadlerem. Následovala „doba australská“ čítající šest triumfů a po belgickém intermezzu Van Lierdeho z roku 2013 tady máme tedy znovu německou (zatím) šestiletku.

V ženách je situace zcela odlišná. Anne Haug se stala historicky první německou šampionkou!

Z českých reprezentantů si vedla skvěle Jana Richtrová, která vyhrála age group F35–39 (9:55:45). Pavel Petrásek byl v age group M25–29 osmý za 9:10:13, Honza Kundrát dokončil za 9:20:10 a skončil třicátý v M30–34.

Výsledky českých zástupců: https://track.rtrt.me/…IONSHIP-2019?…

Anketa

Jak hodnotíte živý televizní přenos Ironmana? Dejte mu známku jako ve škole.

1
 
9 hl.
2
 
0 hl.
3
 
0 hl.
4
 
0 hl.
5
 
0 hl.
Celkem hlasovalo 9 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Kurri muž 13.10.2019 02:31:49

Šestým rokem za sebou svítí v tabulkách u vítězů havajského Ironmana německá vlaječka. V sobotu se o to vynikajícím maratonem postaral Jan Frodeno, který prchl na konci kola třem vlčákům, se kterými se hodiny přetahoval o vedoucí pozici.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.