Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kdo si to v sobotu rozdá o titul mistra světa v Ironmanu?

Kdo si to v sobotu rozdá o titul mistra světa v Ironmanu?
foto: Ironman World Championship

Michal Piloušek | 12.10.2018 | přečteno: 2339×

Jak to zítra dopadne? V devět večer našeho času odstartují ti nejlepší z nejlepších triatlonistů, aby si to mezi sebou rozdali o letošní tituly mistrů světa v Ironmanu. V roce, kdy tato nejprestižnější soutěž slaví 40 let existence. Jak to vidíme v naší redakci?

Pole mužů:

  1. Lionel Sanders

Loni mu chybělo jen málo k prvenství. Nekompromisní přístup k tréninku, revoluční využití technologií i nezaměnitelný styl na kole i v běhu dělají z Kanaďana unikát. Už ví, jak v Koně závodit, loňská strategie málem slavila úspěch. V plavání se pravděpodobně bude držet v hlavní skupině jen s malou ztrátou na nejrychlejší. Na kole potom zkusí využít silné cyklisty jakými jsou Cameron Wurf, Andy Starykowicz nebo Sebastian Kienle a půjde určitě rád do úniku. Potřebuje totiž nahnat alespoň nějaký náskok na super běžce Langeho a Gomeze.

  1. Patrick Lange

Před dvěma roky byl senzačně třetí a loni už nikoho svým vítězství ani nepřekvapil. Je držitelem traťového rekordu a pravděpodobně nejrychlejším maratoncem mezi Ironmany. Nikdy na něj ale nebyl takový tlak jako letos. Vždy startoval jako druhý až třetí favorit, navíc i mezi Němci se dřív více věřilo Frodenovi nebo Kienlemu. Letos poprvé poveze terč na zádech v podobě jedničky. I proto tipujeme, že nedosáhne podruhé v řadě na vítězství. Silní cyklisté ho určitě dostanou po otočce v Hawi pod tlak a právě to, s jakou ztrátou přijede do druhého depa, bude pro celkový výsledek určující.

  1. Sebastian Kienle

Je to pár let, kdy byl považován za mladou krev, budoucí generaci německých ironmanů. To už se ale absolutně změnilo, patří mezi služebně nejzkušenější borce ve startovním poli. Málokdy mu závod nesedne, má neuvěřitelně vyrovnanou výkonnost a už našel recept, jak se na největší závod roku připravit. Postupně zapracoval na plavání i běhu a už není jen super cyklistou. Právě nejrychlejší kombinace kola a běhu by ho mohla posunout k druhém titulu kariéry. Podobnou strategii bude mít i Sanders, pomohou si nebo naopak vzájemný souboj oba přemotivuje a bude se radovat někdo třetí?

  1. Javier Goméz

Pravděpodobně se nenajde TOP 10, kde by tento fenomén chyběl. Mnozí zpochybňují jeho výkonnost na kole, ale zapomínají na to, že na jaře v Cairns zajel pod 8 hodin a k takovému času prostě potřebujete skvělý čas kola. Jediným, kdo ho v Austrálii porazil, byl Braden Currie, který pravděpodobně bude mít podobnou strategii jako Goméz. Tedy udržet si odstup na kole a pošetřit síly na běh. Je jasné, že dokáže běžet pod 2:40, ale otázkou bude, jestli dokáže na Havaji běžet takto rychle. S Ironmanem v ráji uprostřed Pacifiku zkušenosti nemá, ale v roce 2013 ovládnul Xterra World Championship na sousedním Maui, a tam si poradil s podnebím skvěle. Nemáme proto důvod mu nevěřit!

  1. Braden Currie

Loni jsme tohoto novozélandského multisportovce nasadili do TOP 10 a úplně nám tip nevyšel, ale je třeba dodat, že měl z první pozice defekt na kole. Letos už si jej všímají všechna relevantní odborná média. Jeho výkony ho pasují do role favorita. Umí dobře zaplavat v hlavním poli, na kole patří k těm lepším a má skvělý běh. Vždyť porazil v přímém souboji Goméze! Vedro a vlhkost mu nedělají problém a letošní Koně obětoval vše, letos mu přejeme umístění v TOP 5!

  1. Timothy O´Donell

Tlak na Američany je každý rok extrémní a letos to bude ještě drsnější, jelikož Ironman slaví 40 výročí. Před dvěma roky všechny překvapil vysoký závodník atakem na konci kola a nakonec z toho bylo 3. místo. Svěřenec Marka Allena tedy zná recept, ale jeho výkony v Koně jsou trošku na houpačce. Letos by to mělo vyjít na skvělý den, tak doufejme, že mu pomohou i domácí fanoušci a americká vlajka bude znovu vlát vysoko.

  1. Michael Weiss

Rakušan se úplně často neobjevuje v přehledech favoritů. Bývalý mistr světa Xterra a profesionální biker už více než 10 let zkouší prorazit na dlouhých tratích. Jeho vzestup zastavil dvouletý zákaz činnosti kvůli podezřelým vazbám na lékaře usvědčené z dopingu. Dodnes neuznal jakoukoli vinu a nepokládá sám sebe za dopingového hříšníka. Co ho zařadilo na náš seznam? Především unikátní vítězství na domácí Ironmanu v Klagenfurtu. Weiss bude čekat na šanci k úniku na kole. Pokud se Cam Wurf zvedne, tak můžeme čekat i nástup vytáhlého Rakušana, který ale tráví hodně času v San Diegu. Otázkou pak bude, kolik sil si pošetří pro závěrečný běh.

  1. David McNamee

Loni všechny překvapil třetím místem a letos už rozhodně patří mezi favority závodu. Loňský čas 8:07 by s přehledem stačil na vítězství v předchozích letech, ale havajský Ironman je vždycky jiný a právě to je hrozbou pro Brita. Nemá za sebou více vyrovnaných výsledků v Koně a pokud se bude na kole víc závodit na větru, tak se může stát, že vůbec do bojů na běhu nezasáhne. Naopak pokud se kolo odjezde v klidu, tak na běhu může pozlobit i největší favority.

  1. Frederick Van Lierde

Už je to pěkných pár let od jeho triumfu v Koně, ale letos vypadá daleko lépe než v minulých sezonách. Dokázal ovládnout dva obrovsky těžké závody ve Francii – Nice a Alpe d‘Huez Triathlon. To jasně vypovídá o jeho cyklistické formě. Běhal vždy super rychle a my věříme, že letos udělá svému trenérovi a bývalému držiteli nejrychlejšího času v Koně, Lucu Van Lierdemu radost!

Pole žen:

  1. Daniela Ryf

Není v současném světě větší hvězdy na dlouhých tratích. Suverénně ovládla už tři ročníky havajského závodu a i přes obtíže ze zády, zipem a jinými problémy si vždy dokázala s rolí favoritky poradit. Právě mentální síla je největší zbraní Švýcarky. Na kole nebude nikam chvátat, ale podrží si rozumný rozestup. Na běhu pak znovu bude tlačit na pilu a dle našeho tipu si znovu doběhne pro titul.

  1. Lucy Charles

Britka už je jednoznačně vnímaná jako favoritka závodu. Před dvěma lety si jí nikdo nevšímal, ale její loňské výkony na Lanzarote a především v Koně ji katapultovaly do role favoritky. V plavání zavaří i většině mužského startovního pole a z vody půjde na čele. Na kole se dá čekat snaha a utvoření maximálního náskoku na Ryf Otázkou bude kolik bude k prvenství stačit. Dá se očekávat souboj kočky s myší.

  1. Heather Jackson

Američanka chce prolomit smůlu domácích a stát se první domácí vítězkou od roku 1995, kdy triumfovala Karen Smyres. Umí pravidelně na Havaji zajíždět okolo 9 hodin, k titulu potřebuje ještě ubrat pár minutek ze svého standardu. Největší možnost jí skýtá únik na kole v Lucy Charles, uvidíme jestli Američanka zariskuje nebo se bude konzervativně držet hlavního pole.

  1. Kaisa Sali

Nenápadná Finka je nenápadná pouze do chvíle, kdy si projedeme její výsledky na Ironman Kona. V letech 2017 a 2016 obsadila shodně 5. místo a my si myslíme, že letos půjde výš. Super formu potvrdila vítězství na Ironmanu Switzerland a třetím místem v Rothu.

  1. Mirinda Carfrae

Trojnásobná vítězka závodu a letos vrací po roční pauze, kde porodila dceru Isabelle. Kdyby nebyla ve stoprocentní formě, tak se na start zkušená závodnice nepostaví. My už z historie (i té české, viz. Kateřina Neumannová) víme, že narození potomka často závodnici zdravě nakopne a je schopna poté dosahovat nevšedních výsledků. Pokud tento efekt nastane i u Australanky, tak se máme na co těšit. Pravděpodobně znovu po kole bude ztrácet a pokusí se o další z neskutečných běhů startovním polem směrem k pódiu. Nikdo z dámského balíku neběhá tak rychle jako ona.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Pilda Michal muž 12.10.2018 11:05:23

Jak to zítra dopadne? V devět večer našeho času odstartují ti nejlepší z nejlepších triatlonistů, aby si to mezi sebou rozdali o letošní tituly mistrů světa v Ironmanu. V roce, kdy tato nejprestižnější soutěž slaví 40 let existence. Jak to vidíme v naší redakci?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.