Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

IRONMAN HAVAJ: Stlačí Frodeno čas pod osm? Zazářit mohou i další

IRONMAN HAVAJ: Stlačí Frodeno čas pod osm? Zazářit mohou i další
foto: Getty Images for Ironman

Michal Piloušek | 09.10.2017 | přečteno: 3070×

Ironman je sport, ve kterém se nevyplácí dopředu nic tipovat. Více než osm hodin závodu nabízí spoustu prostoru nečekaným situacím, defektům, krizím, penalizacím a dalším nepříjemnostem, které ovlivňují výsledek závodu. I přesto si troufneme vytipovat deset závodníků, kteří podle nás v sobotu na světovém šampionátu Ironman v Koně zazáří.

#1 Jan Frodeno – Německo

Asi neexistoval od dob Marka Allena nebo Dave Scotta atlet, který by byl před MS větším favoritem. Dvojnásobný havajský šampion sice neměl nejzářivější sezonu, především díky opakované viróze, přesto zvládl vyhrát Ironman Austria v čase pod osm hodin. Říká se, že je na letošní závod připraven nejlépe za poslední roky a jeho cílem je stlačit čas pod osm hodin, což se ještě nikomu nepodařilo. Můžeme očekávat, že bude po plavání mezi nejrychlejšími, poté se v poklidu posadí na 2.-5. místo ve skupině hlavních favoritů a bude srážet svou ztrátu před maratonem na minimální hodnoty. Poté v běhu bude doufat, že jeho tempo na kole neudrží Patrick Lange a že se nepodaří po horším plavání dojet hlavní pole Lionelu Sandersovi, dvěma borcům, kteří dokáží běžet stejně rychle, jako on.

#2 Sebastian Kienle – Německo

Konu už před třemi lety vyhrál a nebýt Frodena, směřoval loni za jasným vítězstvím. V posledních letech změnil trošku strategii. Dříve se snažil vytvořit si náskok na kole a v běhu jej držet, ale díky velkému zlepšení v plavání i běhu nemusí tolik na kole tlačit a plýtvat energií. Můžeme od něj očekávat nástup buď ve výjezdu nebo posléze ve sjezdu z Hawi, protože potřebuje na Frodena náskok před běžeckou částí. Na jeho nástup ale bude čekat hned několik super cyklistů, jako je Weiss, Bocherer, Stein, Sanders nebo Thomas. Pokud by se jim podařilo si v rámci pravidel pomoci, mohli by na silné běžce něco najet. S výjimkou Sanderse by potom byl Kienle nejrychlejším běžcem z této skupiny a otevřela by se mu tak šance na vítězství.

#3 Tim O'Donell – USA

Zkušený Američan, kterého trénuje Mark Allen, by se konečně rád prosadil na stupeň nejvyšší. Bude spoléhat na nenápadnou strategii v průběhu první poloviny cyklistiky a poté podobný nástup, jaký se mu podařil ve sjezdu z Hawi před dvěma lety. Nepatří sice k nejrychlejším běžcům všech dob, ale má vyrovnanou výkonnost a pokud se nebude favoritům dařit, může být černým koněm závodu. Letos už navíc ukázal formu vítězstvím na domovském Ironmanu v Boulderu.

#4 Lionel Sanders – Kanada

Hvězda letošní sezony. Borec, který je stejně nebezpečný na plných ironmanských distancích jako na polovičních tratích. Loni se zařekl, že se nebude pokoušet prolomit v Koně loňskou smůlu, ale sezona snů ho vyhecovala a na Havaji se představí. Horší plavec bude doufat, že udrží letošní trend a ztratí méně než loni, kdy se mu nepodařilo dojet skupinu favoritů na kole. Pokud to zvládne, bude reálnou hrozbou pro Frodena i Kienleho. Skvělý cyklista a snad ještě lepší běžec je navíc extra motivovaný, protože chce dokázat, že se dokáže poprat s místním klimatem. To pro něj ale může být i hrozbou, Kanaďan se přeci jen hůř srovnává s vedrem než jeho soupeři.

#5 Ben Hoffman – USA

Další Američan, který už delší dobu krouží okolo stupňů vítězů. Již byl v Koně třetí a čtvrtý a myslí na zlepšení. Skvělou formu ukázal v Jižní Africe, kde překonal traťový rekord. Jeho taktika je jediná: Pošetřit se na kole, ale přijet v kontaktu a běžet, co nejlépe to půjde. Na jeho straně jsou zkušenosti a skvělá psychická odolnost. Umí se v průběhu maratonu posouvat vpřed a zvyšovat tempo, svým pojetím závodu připomíná svého krajana Marka Allena.

#6 Tim Don – Velká Británie

Původně excelentní závodník na olympijských tratích se snaží v Ironmanech prorazit už několik let. Až letos ale zajel opravdu výrazný výsledek. Čas 7:40 je nejlepším na závodech pod značkou Ironman všech dob. Podařilo se mu jej zajet na mistrovství Jižní Ameriky, kde překvapil především cyklistickým výkonem 4:06. Právě druhá část triatlonu dříve patřila k jeho slabinám. Pokud se mu v Koně podaří udržet první skupinu, může být schopen běžet za 2:45 a být soupeřem i těm nejlepším.

#7 Patrick Lange – Německo

Loňský objev závodu, kdy překonal maratonský rekord Marka Allena z roku 1989. Patří k nejlepším běžcům, ale potřebuje zvládnout dobře i cyklistiku, aby vybíhal v kontaktu s Donem, Sandersem nebo Hoffmanem. V loňském roce si ho nikdo moc nevšímal a to mu vyhovovalo, ale letos už bude mít „terč na zádech“ a další favorité si ho budou hlídat.

#8 Andi Bocherer – Německo

Další skvělý Němec, který se loni do posledních chvil přetahoval na Queen K Highway s Hoffmanem a O'Donellem. Umí solidně zaplavat a běhat, ale jeho výhodou proti soupeřům je cyklistika. Bude patřit ke skupině závodníků, která se bude snažit nastoupit Frodenovi a dostat jej tak před během do úzkých. Na jeho straně jsou také zkušenosti a vyrovnaná výkonnost v posledních letech.

#9 Jesse Thomas – USA

Náš tip na černou ovci závodu! Loni dokázal na Lanzarote porazit Frodena, kdy jej předstihl při běhu! Umí dobře zaplavat, na kole patří k lepším borcům a skvěle dokáže zaběhnout. Má tedy velmi vyrovnané disciplíny, navíc od něj domácí fanoušci nečekají to, co od Hoffmana a O'Donella, a bude mít tak chladnou hlavu. Nečekáme, že by měl vyhrát, ale do první pětky se úplně klidně může podívat.

#10 Braden Currie – Nový Zéland

Poslední náš tip je snad ještě odvážnější než ten devátý. Braden Currie je novozélandský borec, který se v minulosti věnoval extrémním závodům typu Coast to Coast nebo Red Bull Defiance. Poté skvěle závodil v Xterra triatlonu. Dvakrát se podíval na pódium MS Xterra na Maui a mimo jiné se představil v roce 2014 i na Xterra Czech v Prachaticích. Letos překvapil vítězstvím na legendárním Ironmanu New Zeland, a pasoval se tak do role nástupce Cama Browna. Můžeme od něj čekat solidní plavání, silnou cyklistiku a výborný běh. Nikdo si ho nebude všímat a bude mít tak prostor nenápadně závodem proplouvat. Umístěním do desátého místa by nás nepřekvapil.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Pilda Michal muž 10.10.2017 20:48:57

Ironman je sport, ve kterém se nevyplácí dopředu nic tipovat. Více než osm hodin závodu nabízí spoustu prostoru nečekaným situacím, defektům, krizím, penalizacím a dalším nepříjemnostem, které ovlivňují výsledek závodu. I přesto si troufneme vytipovat deset závodníků, kteří podle nás v sobotu na světovém šampionátu Ironman v Koně zazáří.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.