Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

IRONMAN: Uvidíme po 30 letech další Iron War?

IRONMAN: Uvidíme po 30 letech další Iron War?
foto: RedBull Content Pool

Ondřej Kurečka | 11.10.2019 | přečteno: 3903×

Nejlepší závod za poslední roky, možná dokonce i nejlepší závod celé triatlonové historie. Taková očekávání vyvolává mezi odborníky i fanoušky sobotní 43. souboj elitních mužů o titul světového šampiona v Ironmanu.

Je tomu právě 30 let, kdy spolu ve vodách Tichého oceánu a na silnicích havajského Big Islandu svedli nezapomenutelnou bitvu titáni všech titánů. Souboj Davea Scotta s vítězným Markem Allenem vešel do sportovních dějin pod označením „Iron War“ a posunul ironmanská soupeření na zcela novou úroveň.

Po třiceti letech Scott s Allenem na Big Islandu společně vtipkují, inspirují, ale také od soboty čekají velké věci. Tentokrát to totiž nemá být souboj dvou velikánů, letos je žhavých adeptů na vítězství mnohem více. Ano, Jan Frodeno je patrně hlavním favoritem, ale jak říká navzdory dlouhému zranění startující Lionel Sanders: „Ve startovní listině je deset závodníků, u kterých by vás nepřekvapilo, kdyby vyhráli. Tohle bude závod s čestným místem v historických knihách! Na výsledku mi až tak nezáleží, jsem hlavně rád, že jsem se dal dohromady, stihl se kvalifikovat a tohohle můžu být součástí.“

V posledních dvou letech všem soupeřům vypálil rybník famózní maratonec Patrick Lange, který se tak letos bude snažit o „zlatý hattrick“. Třiatřicetiletý Němec v roce 2016 překonal letitý maratonský rekord zmíněného Allena právě z roku 1989 (byť se do Allenova času tehdy připočítávalo i druhé depo), v minulém roce pak stanovil nový rekord celého závodu v čase 7:52:39, Ironmanský šampionát se tak poprvé v historii jel pod 8 hodin. A to díky mimořádně příznivému počasí, hlavně díky slabšímu větru. A právě počasí hodně ovlivní průběh závodu. Obhájce by se určitě nezlobil, kdyby byly podmínky stejné jako loni a on se se při cyklistické části nemusel příliš vydat ze svých sil.

Český trenér Luboš Bílek, který bude mít v elitním závodě hned dva své svěřence však naopak doufá, že obávaný vítr Mumuku tentokrát o sobě dá pořádně vědět: „Myslím, že letos nikdo nepojede pod 8:15. Je na čase, aby ostrov zase všem ukázal, kdo je tady šéfem. Sportovci úplně ztratili respekt před tímto závodem, protože poslední čtyři roky v den závodu pořádně nefoukalo. A letos je na čase, aby se to změnilo.“

V to doufají také silní cyklisté jako jsou především Sebastian Kienle, Cameron Wurf nebo Lionel Sanders. Jaký vývoj závodu tedy můžeme očekávat? Půjde o snahu dostat v cyklistice do úzkých Langeho? Bílek má jasno: „Očekávám nejrychlejší plavání v historii. Je tady trojice šíleně silných plavců – Amberger, Frodeno a Brownlee. Ti se ve vodě budou snažit co nejvíc vzdálit Kienlemu či Sandersovi. Na Patricka žádnou taktiku vymýšlet nebudou, ten se bude snažit jet schovaný v balíku a spoléhat na rychlý běh. Pak bude záležet, jestli Kienle vyplave s Wurfem, a pojedou spolu nebo bude každý bojovat sám.“

Petr Soukup dodává: „Na Havaji nikdo na nic čekat nebude. Všichni vědí, čeho je Patrick při běhu schopen, a tak se pojede do plných od samého začátku. Očekávám vytvoření velmi silné čelní skupinky cyklistů hned po plavání. Okolo 60.-90. km by se do ní mohli přidat i Kienle se Sandersem. Pojede se totální hrana až do druhého depa. Pak uvidíme, kdo pošetřil nejvíc sil do maratonu.“ Naopak Jan Strangmuller očekává, že si to Frodeno, Brownlee a Lange budou chtít rozdat až v maratonu, a tak se při cyklistice aktivity chopí především silní cyklisté.

Kdo závod vyhraje? Většina expertů tipuje Jana Frodena, s čímž souzní i Bílek: „Můj favorit je Frodeno. Když je na startu zdravý, je podle mě skoro neporazitelný.“ Soukup má stejného favorita, který podle něj svede souboj o vítězství s Kienlem. Naopak Strangmüller nejvíc věří obhájci: „Lange je schopný slušně zaplavat, na kole umí být v přední skupině a běžecky pak není co řešit.“

Jan Frodeno, olympijský vítěz z Pekingu před lety vtrhnul do dlouhých triatlonů jako velká voda a hned při své premiéře na Havaji v roce 2014 bojoval o vítězství. Kdo ví, jak by závod dopadl nebýt času stráveného v „penalty boxu“, i tak však dokončil na třetím místě. Následovaly dva triumfy. Třetí však zatím nepřidal, předloni jej problémy se zády odsunuly daleko za boj o nejvyšší příčky (přesto však závod hrdinsky dokončil). Loni pak po famózní představení na MS v Ironman 70.3, kde skvělým během porazil i Brownleeho s Gomezem, musel Havaj vynechat kvůli únavové zlomenině. Letos je zpět, aby na své konto přidal třetí titul. S tímto cílem právě tentokrát vynechal šampionát v polovičním Ironmanu v Nice.

„Dle mého názoru je to dobrá taktika. Za loňský neuvěřitelný výkon na IM 70.3 zaplatil únavovou zlomeninou. Poučil se, letos celkově závodil méně a zaměřil se na Havaj,“ pokyvuje Soukup. Bílek doplňuje: „Je to velmi zkušený sportovec. Na start jde jen, když ví, že má reálnou šanci vyhrát. A v Nice bylo moc velké riziko ve sjezdu. Frodenovi šlo letos jen o třetí titul z Havaje a tomu vše podřídil.“

Populární „Frodo“ má za sebou další skvělou sezonu. Naopak obhajující Lange výsledkově příliš nezářil, ale jak o něm prohlásil právě hlavní favorit: „Znám dvě verze Patricka Langeho. Jedna je Patrick od listopadu do září, druhá je Patrick v říjnu. To jsou zcela jiní závodníci.“ Frodeno tak narážel na fakt, že Langemu mimořádně vyhovují havajské podmínky. S vysokou vlhkostí a horkem je patrně schopný se vyrovnávat nejlépe ze všech, a to díky velmi nízké váze a vhodnější tělesné termoregulaci.

Třetím Němcem do party favoritů je šampion z roku 2014 Sebastian Kienle, který snad po dlouho se táhnoucích problémech s achillovkou v letošním roce prožívá jakousi výkonnostní renesanci. Soukup s Bílkem pak mezi černé koně závodu zařadili dalšího Němce Andrease Bocherera, Bílek ještě přidává jeho krajana Clavela (oba trénuje). Strangmüller k našim východním sousedům přidává Wurfa a Brownleeho a dodává: „Havaj je dlouhý závod, špička je extrémně vyrovnaná, takže může překvapit mnoho dalších.“

Alistairu Brownleemu jsme věnovali samostatný článek. Zmíněný Cameron Wurf je bezpochyby tím, kdo může vývoj závodu velmi ovlivnit. Kdysi olympijský veslař, později účastník Gira d´Italia či Vuelty, dnes elitní Ironman bude na Havaji mezi profíky startovat potřetí. Zatím vždycky vylepšil rekord cyklistické části, loni k tomu přidal i velmi solidní plavání a letos, zdá se, velmi zlepšil i běh.

„Po Itálii jej považuji za černého koně. Na kole exceluje, ale tam běžel maraton za 2:45, i když měl už solidní náskok. Ale v závodě se to může projevit únavou,“ dodává Strangmüller. Nicméně je třeba dodat, že v minulém roce odjel Wurf dokonce osm závodů na plných ironmanských tratích! Oproti tomu letos se starty více šetřil. Přesto, Itálie se jela pořád pouhé tři týdny před Havají!

Pamatovat je třeba také na Davida McNameeho, možná docela nenápadného závodníka, který ale na posledních dvou šampionátech doběhl na třetím místě. Samozřejmě se nabízí také jméno loni druhého Barta Aernoutse. A po vleklých zdravotních problémech se na startu objeví také Ben Hoffman. První pětku pravidelně atakuje také Tim O´Donnell. Svůj debut pak zažije Cody Beals.

Ve výčtu závodníků, které je třeba sledovat, nesmíme vynechat jakousi ikonu hobíků Lionela Sanderse, Kanaďana, který se z bahna životních peripetií a zvažování sebevraždy koňskými dávkami v tréninku vyhoupl až na stříbrnou příčku v roce 2017. Právě zmíněné tréninkové dávky ale zapříčinily loňský neuspokojivý výsledek a následně několik měsíců trvající léčbu únavové zlomeniny. Ani jeden z námi oslovených odborníků mu sice nevěří, ale… Lionel se tak stihl nominovat na poslední chvíli. A i s ním se musí počítat, jeho soupeři s ním počítají.

„Když jsem loni viděl, jak Lionel trénuje, věděl jsem, že v Koně nebude hrozbou. To bylo jasné čekání na katastrofu. Ale letos se poučil,“ komentoval počínání svého kamaráda Kienle. A také Frodeno s Kanaďanem počítá: „Myslím, že Lionel tady bude nejlepší, co tady kdy byl. To si poznamenejte. A to právě kvůli tomu zranění.“ Oba Němci jsou známí tím, že Sandersovi rádi poskytnou tréninkové rady. Vypadá to, že v posledních letech mají všichni favorité eminentní zájem na tom, aby se na Big Islandu scházelo co nejnašlapanější a nejzdravější startovní pole a fanoušci tak byli svědky opravdu epických bitev srovnatelných s kláním před třiceti lety.

Anketa

Tipujte letošního vítěze IM Hawaii!

 
13 hl.
 
1 hl.
 
4 hl.
 
4 hl.
 
0 hl.
 
0 hl.
 
0 hl.
 
0 hl.
 
1 hl.
 
0 hl.
 
2 hl.
Celkem hlasovalo 32 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Kurri muž 11.10.2019 12:22:34

Nejlepší závod za poslední roky, možná dokonce i nejlepší závod celé triatlonové historie. Taková očekávání vyvolává mezi odborníky i fanoušky sobotní 43. souboj elitních mužů o titul světového šampiona v Ironmanu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.