Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

IRONMAN HAVAJ: Jaké vybavení s sebou do Kony?

IRONMAN HAVAJ: Jaké vybavení s sebou do Kony?
foto: Orca

Michal Piloušek | 04.10.2017 | přečteno: 4544×

Mistrovský závod je v mnoha ohledech specifický. Popsali jsme si už počasí i trasu závodu a to jsou vlastně dva zásadní elementy při výběru nejvhodnějšího vybavení pro havajský závod. A nejen na něj, vždyť už cesta tam samotná si žádá své!

Havajský Big Island je ostrov 12 285 km vzdálený od Prahy. Na nejméně 24hodinovou cestu je potřeba nejen připravit sebe, ale také svoje vybavení. Proto je vhodné pořídit si na cestu profi pevný kufr na kolo. Nejenže vám kolo na letištích neponičí, ale také se vám budou hodit kolečka, až budete po americkém letišti při přestupu na finální let do Kony přestupovat. V USA totiž platí pravidlo, že jakmile poprvé přistanete na půdě států, tak musíte projít imigračním pohovorem a musíte si vyzvednout zavazadla a poté zase zpětně vložit do přepravy. To se týká samozřejmě i nadrozměrné bagáže a kol.

Pojďme k plavání. Na závodech série Ironman jsou povoleny tzv. swim skiny, neboli speciální plovoucí kombinézy, které jsou například zakázány na závodech ITU. Ty nejenže podporují pozici těla ve vodě a zrychlují tak čas plavání, ale navíc jsou perfektním způsobem, jak si uschovat dnes moderní dresy s dlouhým rukávem. Popíši blíže: Jelikož moderní aerodynamické kombinézy a dresy s dlouhými rukávy nejsou úplně vhodné k plavání, tak se do nich dříve závodníci soukali až po plavání. Mimochodem, podívejte se na Ironmana z roku 1989 a uvidíte, že dlouhý rukáv vozili borci jako Ken Glah nebo Mark Allen již tehdy (tento rok byl unikátní v tom, že Allen jel v dresu světového šampiona, to už se poté nikdy neopakovalo). Moderní kombinézy používané postupně od roku 1997 umožňují vměstnat dres pod tuto kombinézu a jen si jej přetáhnout v depu přes ramena. Swim skin se běžně v USA prodává, ale je výhodné koupit si kombinézu přímo v dějišti na expu, kde bývají kombinézy ve velkých slevách.

Pro druhou část triatlonu jsou zakázána plná disková kola. To kvůli silnému větru, který si pohrává se závodníky i tak, bez disků. Proto závodníci, kteří si věří, volí vysoké karbonové ráfky (až 80–90 mm) nebo loukotě. Pro amatéry jsou vhodnější středně vysoké ráfky okolo 40–60 mm, protože se předpokládá, že neovládají své kolo tak dobře a mohl by jim dělat problém boční vítr. Rozměr kol byl dříve také tématem. V devadesátých letech téměř polovina borců volila malá, 26 palců velká kola. “Říkalo se, že menší kola jsou tužší a líp přenáší záběr do rychlosti. Ale důvod, proč to všichni jezdili, byl spíš ten, že je vozil Mark Allen,“ směje se můj táta, několikanásobný účastník závodu v Koně. Tento trend je dnes již překonaný, naopak kola se spíše zvětšují, především v kategorii cross country kol. Kompletní špička dnes volí časovkářská kola o rozměru 28 palců, která umožňují zaujmout perfektní aerodynamickou pozici a sama o sobě kladou minimální odpor vzduchu.

Důležitým prvkem jsou pomůcky pro důslednou hydrataci a doplňování živin. Proto jsou kola často vybavena nádržemi na vodu mezi řidítky, držáky bidonů za sedlem (důvodem je znovu aerodynamika) nebo speciální boxy na rámu pro úschovu tyčinek a gelů. Důležitou pomůckou ve větru potom je aerodynamická přilba vybavená krytem na oči nebo slunečními brýlemi. Většina profíků používá wattmetry kvůli monitoringu výkonu, aby se před závěrečným maratonem nepřepálili. Dříve byly v kurzu spíše pulsmetry, dnešní krabičky ale zvládnou vše najednou, tak proč exaktní data nevyužít.

Jak loni zjistil Petr Soukup, ale i jiní v minulosti, je třeba taky myslet na možnost defektu. Proto je potřeba vézt s sebou záložní galusky nebo duše a potřeby k jejich nafouknutí. Mezi profíky popojíždí i neutrální mechanická pomoc, ale nepředstavujte si kolonu aut jako na Tour de France. Spíše je to několik aut a motorek a defekt vás tak jako tak stojí pár minut.

Poslední část triatlonu na Big Islandu je pro většinu závodníků bojem především s vedrem. Proto uvidíte u běžců všemožné pomůcky k udržení rozumné teploty těla. Kromě tradičních čepic, kšiltů a slunečních brýlí se můžeme setkat s chladivými šálami, návleky nebo pásy s malými lahvičkami plnými pití. Navíc na občerstvovacích stanicích, které jsou každou chvilku po trase, si všichni berou, co jen dobrovolníci nabízejí. Především pak na běhu vodu, led, ionťák a také Coca Colu. Co se týče volby bot, spíše se setkáváme s objemovými botami, pouze ti rychlejší běžci volí závodní modely.

Každý borec má navíc spoustu dalších malých vychytávek, které sedí právě jemu. Ostatně i začínající triatlonista si určitě najde minimálně jednu maličkost, kterou musí mít k závodu a možná nikdo jiný ji nevyžaduje. Tak příští sobotu oči na stopkách, ať všechny ty vychytávky vidíte! Live stream jako každý rok poběží na stránkách www.ironman.com.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Pilda Michal muž 04.10.2017 16:34:45

Mistrovský závod je v mnoha ohledech specifický. Popsali jsme si už počasí i trasu závodu a to jsou vlastně dva zásadní elementy při výběru nejvhodnějšího vybavení pro havajský závod. A nejen na něj, vždyť už cesta tam samotná si žádá své!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.