Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na MS v Hamburku byl z Čechů nejlepší Grebík, štafeta skončila 12.

Na MS v Hamburku byl z Čechů nejlepší Grebík, štafeta skončila 12.
foto: Česká triatlonová asociace

Česká triatlonová asociace | 19.09.2021 | přečteno: 2589×

Z pětice českých triatlonistů si nejlepší umístění na mistrovství světa (WTCS) v Hamburku připsal Radim Grebík, který v závodě nejprestižnější světové série obsadil 21. místo. Vendula Frintová v sobotu 18. září dokončila na 24. příčce. V neděli mistrovství světa vyvrcholilo závodem smíšených štafet, ve kterých česká sestava vybojovala 12. příčku.

Pátý ze sedmi letošních závodů World Triathlon Championship Series přivítal německý Hamburk, kde na pětici českých reprezentantů čekaly distance sprintu – 750 metrů plavání v městském jezeře Binnenalster s podplaváním mostu, 21 km cyklistiky v úzkých ulicích města a 5km běh. „Cyklistická trať vůbec nebyla připravená na to, že by se startovní pole sjelo dohromady. Bylo to úzké, plné ostrých zatáček a plůtků. Technicky to bylo peklo,“ popsal Grebík.

Na start závodu mužů se spolu s ním postavili Jan Volár a David Martin. Po plavecké části vybíhali z vody všichni tři jen v těsném odstupu kolem 40. pozice s půlminutovou ztrátou na čelo. Martin s Grebíkem se pak dostali do druhé cyklistické skupiny, které se podařilo dostihnout šestici uprchlíků a do druhého depa tak přijeli v přibližně 30členném balíku. Volár se kvůli problémům s neoprenem v depu dostal až do třetí cyklistické skupiny, která už se dopředu nepropracovala.

Do běžecké části vstoupil Grebík skvěle a atakoval 13. místo. Pak ale musel zpomalit. „Na začátku běhu jsem si říkal, že půjdu naplno a buď to vydržím, nebo padnu. Bohužel mám problém se zády, které se projevily přibližně po třech kilometrech, kdy jsem musel zvolnit a dostalo se přede mě osm soupeřů,“ popsal. „Celkově se dá říct, že 21. místo v závodě mistrovství světa je super, já jsem ale hlavně rád za tu školu, kterou jsem dostal. Naučil jsem se spoustu nových věcí. A také jsem si dobře uvědomil, kde mám rezervy a na čem musím teď pracovat.“

Jan Volár se dokázal v běžecké části posunout vpřed a finišoval na 39. pozici. David Martin proběhl cílovou branou jen o pár vteřin později na 40. příčce. V mimořádně dramatickém finiši zvítězil Němec Tim Hellwig, o jehož triumfu musela rozhodnout cílová kamera.

V závodě žen šla z dvojice českých reprezentantek jako první z vody Vendula Frintová, které patřila 23. pozice se ztrátou 24 sekund. Alžběta Hrušková vbíhala do depa o šest pozic a 12 vteřin později. Při cyklistické části se pak obě dostaly do druhé skupiny, která přijela do druhého depa na 19. až 31. místě s půlminutou ztrátou na vedoucí závodnice.

V běžecké části si Frintová doběhla pro 24. místo. „Především jsem byla ráda, že jsem se po minulém týdnu, kdy jsem měla zdravotní problémy, mohla vůbec postavit na start. Žádný zázrak se proto očekávat nedal. Úplný propadák to také ale nebyl,“ hodnotila závod česká reprezentantka. „Zase na mě bohužel bylo hodně chladno, což se projevilo hlavně na běhu, kde jsem byla hodně ztuhlá a neběžela úplně podle svých představ.“

Hruškové se nadějné pozice z druhé skupiny udržet nepodařilo a v Hamburku obsadila 42. příčku. První místo patří domácí Lauře Lindemannové.

Mistrovství světa, Hamburk (Německo), 18. září

Muži: 1. Tim Hellwig (Něm.) 53:08, 2. Paul Georgenthum (Fr.) 53:08, 3. Léo Bergere (Fr.) 53:09 … 21. Radim Grebík 53:53, 39. Jan Volár 55:12, 40. David Martin 55:21

Ženy: 1. Laura Lindemannová (Něm.) 58:17, 2. Nicole Van Der Kaayová (N.Zél.) 58:21, 3. Summer Rappaportová (USA) 58:26 … 24. Vendula Frintová 59:47, 42. Alžběta Hrušková 1:02:03

Kompletní výsledky najdete zde: https://triathlon.org/…mburg/454265

Mistrovství světa v Hamburku vyvrcholilo v neděli závodem smíšených štafet, ve kterých česká sestava vybojovala 12. příčku. Třetí vítězství si v přístavním městě připsalo Německo, jehož zástupci vyhráli také oba sobotní individuální závody prestižní World Triathlon Championship Series.

Česká štafeta šla do závodu ve složení Vendula Frintová, Jan Volár, Alžběta Hrušková a Radim Grebík. Na každého z nich čekalo 300 m plavání v městském jezeře, 6,5 km cyklisticky v úzkých a klikatých uličkách historického centra a 1,7 km rovinatého běhu.

První úsek patřil Vendule Frintové, která šla z vody jako třináctá a následně se jí nepodařilo zachytit první cyklistický balík. Jezdila tak ve skupince na 12.-15. pozici, která si přivezla do druhého depa 16vteřinovou ztrátu. Po běhu předávala česká štafeta na 10. pozici se ztrátou 36 sekund na vedoucí tandem Německa a Dánska.

Jan Volár nasedal na kolo jako dvanáctý, ale v kontaktu se soupeři před sebou. Díky tomu se v cyklistické části dostal do skupiny na 8. až 13. příčce, která šla do běhu se ztrátou 45 sekund.

Alžběta Hrušková vstupovala do svého úseku jako jedenáctá, na dohled ovšem měla trojici soupeřek, které se jí podařilo ve vodě skvělým výkonem dotáhnout. Na kole tak jezdila se třemi dalšími týmy ve skupině na 7.-10. příčce, která protnula čáru druhého depa se ztrátou 78 sekund. Po běhu česká reprezentantka předávala společně s Polkou na 10. příčce a se ztrátou 2:06.

Finišmanem české štafety byl Radim Grebík, který šel z vody jako jedenáctý se zástupcem Španělska. Společně se pak na kole dostali před Polsko a do běhu šli na 10. a 11. pozici. Zezadu se ale nebezpečně dotahovalo Švýcarsko, které se nakonec před českou štafetu posunulo. Grebík proběhl cílem na konečné 12. pozici se ztrátou 3:04 na Německo.

Už za týden čeká české triatlonisty další vrchol mezinárodní sezony – mistrovství Evropy v olympijském triatlonu, které přivítá Valencie.

Mistrovství světa, Hamburk (Německo), 18. září

Štafety: 1. Německo 1:21:39, 2. Itálie +7, 3. Dánsko +54 … 12. Česko + 3:04 (Frintová, Volár, Hrušková, Grebík)

Kompletní výsledky najdete zde: https://triathlon.org/…hlon_hamburg

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 19.09.2021 12:52:37

Z pětice českých triatlonistů si nejlepší umístění na mistrovství světa (WTCS) v Hamburku připsal Radim Grebík, který v závodě nejprestižnější světové série obsadil 21. místo. Vendula Frintová v sobotu 18. září dokončila na 24. příčce.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.