Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Česká štafeta se v Hamburku vešla do top10, víkend sedl Grebíkovi

Česká štafeta se v Hamburku vešla do top10, víkend sedl Grebíkovi
foto: World Triathlon

Česká triatlonová asociace | 10.07.2022 | přečteno: 854×

Česká triatlonová štafeta se prosadila do nejlepší desítky v závodě mistrovství světa. Výraznou porci bodů do světového žebříčku vybojovala v Hamburku čtveřice Grebík, Kuříková, Volár a Přikrylová. V historickém centru německého města zvítězila v neděli 10. července sestava Velké Británie. Skvělou formu z českých závodníků prokázal po oba dva víkendové dny Radim Grebík.

Nedělní českou štafetu rozjel Radim Grebík, který si v sobotním individuálním závodě mistrovství světa připsal výborné 18. místo. A dařilo se mu také ve štafetách. Po plavecké části se dostal na kole do vedoucí čtrnáctičlenné skupiny, se kterou dojel do druhého depa. Po běhu předával štafetu Petře Kuříkové před zaplněnou tribunou na velmi nadějném 7. místě ve skupince na 3. až 7. příčce.

Česká reprezentantka naskakovala na kolo před nádhernou budovou hamburské radnice na 10. příčce, na kole pak zůstala ve dvojici s Brazilkou přibližně 15 vteřin za nejlepšími. Po běhu předávala jako desátá.

Jan Volár šel z vody s náskokem na Brazilce, ale také s výraznou ztrátou na soupeře před sebou. Proto kolo absolvoval sám na 10. pozici. A na tomto místě také svůj úsek zakončil, před sebou i za sebou měl přitom přibližně 20vteřinové mezery.

Finišmankou české štafety byla juniorka Dana Přikrylová, kterou čekala ostrá premiéra v seriálu mistrovství světa. Během cyklistické části se na ní dotáhla jedenáctá Brazilka, se kterou pak bojovala také na běhu. Přesto talentovaná reprezentantka dokázala dovést českou štafetu do cíle na 10. místě se ztrátou 3:21 na vítěznou Velkou Británii.

Na každého člena štafety čekalo 300 metrů plavání v umělém jezeře Binnenalster, během kterých závodníci dvakrát plavali v tunelu pod širokým mostem. Cyklistická část měřila 6,5 km a stejně jako v sobotním individuálním závodě byla technicky velmi náročná – triatlonisté museli být velmi opatrní na úzké trati plné ostrých zatáček a otoček. Běh měřil 1,7 km.

Seriál MS teď čeká pauza. Další závod se uskuteční až 7. a 8. října v italském Cagliari.

Mistrovství světa, Hamburk (Německo), 10. července 2022

Smíšené štafety: 1. Velká Británie 1:20:50, 2. Austrálie +13, 3. Německo +20 … 10. Česko (Grebík, Kuříková, Volár, Přikrylová) +3:21

Kompletní výsledky najdete zde: https://triathlon.org/…ries_hamburg

Triatlonista Grebík v nejlepší dvacítce na mistrovství světa!

Český triatlonista Radim Grebík dál potvrzuje, že má v této sezoně fantastickou formu. V Hamburku se v sobotním závodu jednotlivců poprvé v životě dostal do nejlepší dvacítky při závodě série mistrovství světa – vybojoval 18. místo! V historickém centru severoněmeckého města se představili v sobotu 9. července i další dva čeští reprezentanti: Jan Volár byl 46., Petra Kuříková obsadila 42. pozici.

Po 750 metrech plavání v umělém jezeře Binnenalster, které obsypaly tisícovky diváků, šel Grebík z vody na 23. pozici. Díky povedenému prvnímu depu se pak na kole dostal do vedoucí dvacetičlenné skupiny. Ta byla v průběhu 21km cyklistické části dostižena druhým balíkem. Po technicky náročné cyklistice, při které si závodníci museli poradit s úzkými zatáčkami a celou řadou otoček, tak Grebík seskakoval z kola na 26. pozici v 33členném balíku. „Na kole jsem nic nevymýšlel a hlídal jsem si pozici, protože jsem věděl, že trať je tady poměrně nebezpečná, tak jsem nechtěl riskovat,“ řekl Grebík.

V běhu si český reprezentant zajistil výborné 18. místo, kterým překonal svůj dosavadní nejlepší výsledek v závodě prestižní série mistrovství světa (21. místo v Hamburku 2021). Zvítězil Novozélanďan Hayden Wilde, který byl o 50 vteřin rychlejší než Grebík.

„Přitom tady byla ještě větší konkurence než v minulém roce, takže jsem s výsledkem spokojený. Osmnáctka je navíc moje šťastné číslo,“ dodal český reprezentant, který se od srpna začne věnovat také své další velké vášni: nastoupí do zaměstnání jako strojvedoucí. Triatlonovou kariéru tím ale nekončí: „Chci se připravit na mistrovství Evropy v Mnichově a na Světový pohár v Karlových Varech, což je moje srdcovka.“

Jan Volár byl po plavání na 44. místě. „Kvůli vysokému startovnímu číslu jsem plaval z levé strany, na které bohužel těsně před startem uplavala první bójka, takže nikdo z té naší poloviny nevyplaval vepředu,“ řekl Volár. Na kole se dostal do skupiny na 38. až 44. místě, které se podařilo dostihnout některé závodníky před sebou. Do druhého depa tak vbíhal na 45. místě, ovšem v kontaktu s 34. pozicí a s minutovou ztrátou na čelo závodu. Cílovou branou před zaplněnou tribunou proběhl Jan Volár na 46. místě.

Kuříková si v plavecké části doslova vybojovala 34. místo. „Nejprve se mi plavalo dobře. Ale pak jsme se dostaly do tunelu pod mostem, kde byla úplná tma a nebyl ani hlídaný od rozhodčích, abychom se vzájemně netopily. Zachvátila mě panika a propadla jsem se o spoustu pozic,“ popsala závod Kuříková.

Nevyšlo jí ani první depo, ve kterém ztratila kontakt s druhou velkou skupinou závodnic. „S trenérem jsme před závodem daly sedlo trochu výš, nepovedlo se mi proto naskočit na kolo a dlouho mi trvalo, než jsem se obula, takže jsem ztratila kontakt s druhou skupinou. Nejprve jsme jely ve čtyřech, pak se nám podařilo sjet několik holek, které se neudržely v tom druhém balíku,“ uvedl česká reprezentantka, která sesedala z kola na 51. místě.

„S běžeckým výkonem jsem spokojená, ale ztráta už byla tak velká, že se s tím nedalo nic dělat. Z výsledku jsem zklamaná, dnes jsem udělala několik chyb, které si člověk v závodě mistrovství světa nemůže dovolit, ale nedělám z toho tragédii a těším se na další závody,“ řekla Kuříková, která si připsala konečnou 42. pozici. Na vítěznou Bermuďanku Floru Duffyovou ztratila 3 minuty a 29 sekund.

Mistrovství světa, Hamburk (Německo), 9. července 2022

Muži: 1. Hayden Wilde (N.Zél.) 53:10, 2. Matthew Hauser (Aus.) 53:13, 3. Jawad Abdelmoula (Mar.) 53:26 … 18. Radim Grebík 53:59, 46. Jan Volár 56:37

Ženy: 1. Flora Duffyová (Ber.) 58:37, 2. Beth Potterová (V.Brit.) 58:43, 3. Lisa Tertschová (Něm.) 58:53 … 42. Petra Kuříková 1:02:05

Kompletní výsledky najdete zde: https://triathlon.org/…ries_hamburg

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 10.07.2022 17:29:33

Česká triatlonová štafeta se prosadila do nejlepší desítky v závodě mistrovství světa. Výraznou porci bodů do světového žebříčku vybojovala v Hamburku čtveřice Grebík, Kuříková, Volár a Přikrylová. V historickém centru německého města zvítězila v neděli 10. července sestava Velké Británie. Skvělou formu z českých závodníků prokázal po oba dva víkendové dny Radim Grebík.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.