Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Mistry v dlouhém duatlonu jsou Veronika Andrlová a Petr Soukup

Mistry v dlouhém duatlonu jsou Veronika Andrlová a Petr Soukup
foto: Markéta Cibulková

Josef Rendl | 14.09.2019 | přečteno: 3025×

Poslední díl seriálu Czechman Tour obstaral v sobotu Klasik Duatlon Příbram. Za téměř ideálního počasí se na start hlavního závodu postavila necelá stovka duatlonistů. Papírové předpoklady potvrdili Petr Soukup s Veronikou Andrlovou, oba na profilově nenáročné trati nenašli přemožitele. Soukup si současně zajistil vítězství v sérii.

Dopolední program se v rekreačním areálu Nový rybník na kraji Příbrami nesl v duchu dětských závodů a o napínavé souboje nebyla nouze. Jednu z medailí si odvezl i syn ředitele závodu Radka Eliáše. Polední hodina znamenala zavření bran cyklistického depa. Jeden z favoritů závodu Petr Cmunt to nestihl o pár minut a jako trest od rozhodčích musel startovat úplně na konci startovního pole.

„Byla to moje blbost, jejich rozhodnutí respektuji. Prodírat se celým polem závodníků ale nebylo jednoduché a nejspíš mě to ve finále stálo medaili,“ litoval po závodě. Na startu z avizovaných adeptů na posty nejvyšší chyběl Lukáš Slatinský. Mezi ženami si to mělo rozdat především kvarteto ve složení Veronika Andrlová, Lenka Cibulková, Jana Candrová a Lucie Šnebergerová.

Po předzávodní rozpravě z úst ředitele i závodníka Petra Švarce se duatlonisté sešikovali ve startovní bráně a bylo odstartováno. Skupinka rychlíků se rychle oddělovala od zbytku startovního pole. Tempo udávali Honza Šneberger, Petr Soukup a František Schoval. „Běželi jsme tempem 3:25 na kilometr a ani se mi to nezdálo tak rychlé,“ říkal prvně jmenovaný. Po pěti kilometrech na dvou osmičkách kolem rybníků po nově vyasfaltované stezce se jako první do depa přiřítil Soukup v čase pod 19 minut, v těsném kontaktu s dalšími pronásledovateli.

Cyklistika doznala pro letošek změny v podobě šesti desetikilometrových úseků s otočkou na kuželu. V první části byly dva táhlejší kopce a foukalo mírně proti, v druhé části to bylo obráceně. V závěru prvního okruhu se odpoutal Honza Šneberger.

„Stanovil jsem si taktiku odjet na kole co nejvíc Soukymu (Petrovi Soukupovi, pozn.red.) a udělat si náskok na závěrečný běh. Chvíli jsem měl možná něco k minutě, ale stejně to bylo málo,“ říkal. Za ním spolupracovali v rámci draftingových pravidel Cmunt, Václav a Michal Holubové, Soukup a Hradil, což vydrželo až do konce cyklistické části. Nejrychlejší kolo zaznamenal Václav Holub v čase 1 hodina a 37 minut. „Jel jsem na silničním kole, kdybych měl „kozu“ (triatlonový speciál, pozn.red.), tak bych to ještě o pár minutek stlačil,“ říkal.

Petr Soukup si dle pokynů svého trenéra Zbyška Zemana rychle „docvaknul“ vedoucího Šnebergera a zbytek byl v jeho režii. „Z vítězství mám radost, na druhou stranu tady zas až tak velká konkurence nebyla. Chystám se ještě letos na půlku do Portugalska a na závěr si dám Ironmana v Malajsii,“ prozradil své závodní plány.

Boj o další dvě medaile byl dramatický až do samotného závěru a tři borce dělilo neuvěřitelných 17 vteřin, což je na tak dlouhém závodě s podivem. Stříbro bere Honza Šneberger. „Z výsledku jsem spokojený, takhle nějak jsem na startu tušil, že to dopadne. Zítra už začínám trénovat na bike, protože za měsíc mě čeká světová Xterra na havajském Maui. Letošní sezona je opravdu pestrá,“ líčil s radostí v hlase. Bronzová medaile putuje do Zlína zásluhou Pavla Hradila z týmu Titan Trilife.

V ženách si stylem start-cíl s náskokem přes deset minut pro triumf doběhla sympatická blondýnka Veronika Andrlová. „Ani jsem neměla v plánu sem jet, ale dostala jsem pokyn od trenéra Tomáše Karabinoše. Trochu jsem cítila únavu z Doksyrace z minulého víkendu, ale užila jsem si to,“ sdělovala první dojmy v cíli. Stříbrnou medaili vybojovala Eliška Gregorová z Jablonce a bronz jihočeská matadorka Jana Candrová.

Vedle ideálního počasí skvěle klapala organizace a dobrá divácká atmosféra podél trati hnala závodníky do cíle. Je znát, když závod pořádá zkušený triatlonista, kterým je Petr Švarc. Ve svých třiapadesáti letech předvedl famózní běžecké představení a mě devatenáctý nejrychlejší čas dne.

Letošní seriál závodů v dlouhém triatlonu a duatlonu napsal sobotním závodem svou tečku. Mezi muži si pro ocenění za celkového vítěze bodování dokráčel novopacký profesionál Petr Soukup před Petrem Vabrouškem a Petrem Cmuntem. Tři Petrové ozdobí podium na listopadovém slavnostním ceremoniálu ČTA v Praze. Ženám letos kralovala Simona Křivánková (ta dnes vybojovala skvělé páté místo na ME v dlouhém triatlonu v Almere), před druhou Janou Candrovou a Kateřinou Krátkou.

Výsledky na http://www.czechtriseries.cz/cup?…

Konečné pořadí seriálu Czechman Tour: http://www.czechtriseries.cz/cup?…

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 14.09.2019 22:06:55

Poslední díl seriálu Czechman Tour obstaral v sobotu Klasik Duatlon Příbram. Za téměř ideálního počasí se na start hlavního závodu postavila necelá stovka duatlonistů. Papírové předpoklady potvrdili Petr Soukup s Veronikou Andrlovou, oba na profilově nenáročné trati nenašli přemožitele. Soukup si současně zajistil vítězství v sérii.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.