Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Republikový šampionát v halfironmanu ozdobí skorokompletní domácí špička

Republikový šampionát v halfironmanu ozdobí skorokompletní domácí špička
foto: Česká triatlonová asociace

Josef Rendl | 28.08.2019 | přečteno: 2786×

V sobotu se do Žďáru nad Sázavou v rámci kultovního Pilmana sjede velice silná domácí konkurence nejlepších tuzemských triatlonistů na polovičních distancích Ironmana. Největšími favority předposledního dílu poháru Czechman Tour je trojlístek ve složení Lukáš Kočař, Tomáš Řenč a Petr Soukup.

Tato trojice se sešla už před měsícem na startu největšího triatlonového závodu u nás Ford Challenge Prague. Mezi profesionály ovšem k přímému souboji o nejlepšího Čecha nakonec nedošlo.

Lukáš Kočař se po soustředění v Itálii necítil v optimální pohodě a na začátku prvního cyklistického okruhu odstoupil. Chtěl pošetřit síly na nadcházející víkend, kdy se v Prachaticích konal Světový pohár v Xterra. I tady ho ale potkala smůla, když v natrénovaném sjezdu spadl a kvůli technickým trablům musel opět závod předčasně skrečovat. Náplastí mu pak byl bronz na Xterra Germany, ale jistě čekal letos víc. A čtvrtý titul z Pilmana a status republikového šampiona by to mohl hodně vylepšit.

„Můj cíl je jasný – vítězství. Předpověď slibuje velké vedro, tak to nebude nic jednoduchého, ale věřím, že pokud se nestane nic zásadního, měl bych to zvládnout. Samozřejmě si chci trošku zvednout náladu, abych měl do podzimních závodů motivaci a na půlce konečně ukázal i něco v zahraničí,“ netají se s jasnými ambicemi.

Na druhou stranu pražský závod vyšel skvěle Tomášovi Řenčovi, který se vešel v nabité světové konkurenci do Top10 a potvrdil si rychlostní formu před vrcholem sezony na švédském IM Kalmar. Tam zajel v čase pod osm hodin a v národním rekordu, čímž překonal legendárního Filipa Ospalého na IM Florida. V rychlém závodě za ideálních podmínek to pro Tomáše znamenalo páté místo, bohužel ale o vysněný havajský slot v PRO kategorii bude muset zabojovat v jiném závodě. Do Žďáru přijede dva týdny po tomto náročném závodě a otázkou je, v jakém rozpoložení bude jeho fyzická a mentální kondice.

„Myslím si, že s Lukášem a Petrem to souboj určitě bude. Ale jsem po těžkém závodě ve Švédsku a na závod se opravdu zatím necítím. Loni jsem po Slovakmanu jel Pálavu a bylo to strašný. Teď to bude opět 14 dní. Jsem zvědav, jak mi to půjde,“ tuší několik dní před startem.

Třetí z hlavních adeptů na triumf je Petr Soukup, kterého v Praze zbrzdila pětiminutová penalizace. Na kole jel ve skupině s Tomášem a běžecký čas půlmaratonu měli v cíli oba téměř na vteřinu shodný. Petr si odpočinul na dovolené na Islandu a suverénně opanoval zatím poslední díl seriálu v závodě na Pálavě. V cíli halfironmana v krásném prostředí pálavských vrchů měl náskok čtvrt hodiny, což v náročných podmínkách silného větru a velkého horka byl úctyhodný výkon. Předloni bral na Pilmanovi stříbro čtyři minuty za Lukášem, vloni bronz se ztrátou patnácti minut.

„Chci podat kvalitní výkon a jako vždy věřím ve vítězství, stejně jako Lukáš s Tomášem,“ zhodnotil sympatický triatlonista z Nové Paky svůj předzávodní plán.

Z domácí špičky bude chybět Karel Zadák, který se chystá na světový šampionát IM 70.3 v Nice. Také ironmanská legenda Petr Vabroušek, aktuální lídr Czechman Tour, se ve Ždáru neobjeví.

Do boje o příčky nejvyšší může samozřejmě zasáhnout minimálně desítka vynikajících a zkušených borců. Na startovní listině nechybí Honza Wainer, kterému zvlněná trať Vysočiny velice sedí a zná zde téměř každý kilometr trati. Středoškolský pedagog Honza Hradecký měl dva měsíce prázdnin, které podle slov svého sparingpartnera využil ke kvalitnímu a poctivému tréninku. Určitě bude chtít vylepšit loňské páté místo.

Nemůžeme nezmínit ani jméno Lukáše Slatinského, který letos zvolil strategii s minimem závodů a plnou koncentrací na každý start. Po výborném výsledku na bronzovém Czechmanovi měl bohužel velkou smůlu na světoznámém Challenge Roth, kdy za předčasně sundaný neopren viděl červenou kartu. Lukáš je velký bojovník a v dresu nového týmu Here to Win bude chtít potrápit nejrychlejší závodníky.

Na startu bude také druhý muž celkového bodování Josef Křivánek, rychlonohý triatlonový obojživelník Petr Cmunt či stále se lepšící František Schoval, který pátým místem na Pálavě zajel životní výsledek a svou formu načasoval před žďárským republikovým šampionátem ideálně.

V ženách bude mít podle papírových předpokladů nejspíš cestu za titulem jasnou Simona Křivánková, která bude mít sice v nohou IM Kodaň před dvěma týdny, ale i tak bude závod v její režii. O další ze sbírky medailí pojede jihočeská matadorka Jana Candrová. Překvapit může i někdo z dalších triatlonistek na startu.

Halfironmanský šampionát odstartuje v rekreačním areálu Pilák hodinu před sobotním polednem. Oproti minulým ročníkům, kdy už se na Vysočině hlásil sychravý podzim, slibuje předpověď třicetistupňové teploty, což pro tři stovky triatlonistů a triatlonistek na startu bude v kombinaci s náročností trati pořádná výzva.

Propozice závodu najdete na www.axiomorbitt.cz.

Anketa

Kdo se podle vás na letošním Pilmanovi stane letošním mistrem České republiky?

 
19 hl.
 
12 hl.
 
12 hl.
 
2 hl.
 
2 hl.
 
1 hl.
 
1 hl.
Celkem hlasovalo 54 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 28.08.2019 14:11:44

V sobotu se do Žďáru nad Sázavou v rámci kultovního Pilmana sjede velice silná domácí konkurence nejlepších tuzemských triatlonistů na polovičních distancích Ironmana. Největšími favority předposledního dílu poháru Ford Czechman Tour je trojlístek ve složení Lukáš Kočař, Tomáš Řenč a Petr Soukup.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.