Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Parádní konkurence si to v sobotu rozdá na Czechmanu o tituly

Parádní konkurence si to v sobotu rozdá na Czechmanu o tituly
foto: Česká triatlonová asociace

Josef Rendl | 30.05.2018 | přečteno: 3700×

Rekreační areál Staré Ždánice u Pardubic přivítá tuto sobotu druhý díl seriálu závodů v dlouhém triatlonu FORD CZECHMAN TOUR. Několik týdnů před startem bylo vyprodáno a na start se chystá sedm stovek triatlonistů a triatlonistek včetně téměř kompletní české špičky.

Czechman patří několik let k největším triatlonovým akcím na našem území. Letos navíc po žďárském Pilmanovi přebírá štafetu republikového mistrovství na distancích polovičního Ironmanu. Tento závod je pro triatlonisty něco jako Pražský maraton pro běžce, mnoho z nich si zde odbývá triatlonovou premiéru a pro mnohé je to vrchol sezony.

Hlavní změnou letošního ročníku je přesun závodního areálu na poloostrov umístěný ve středu písníku Hrádek. Na poloostrově již nebude možné parkovat. Další významnou změnou je rozdělení běžecké trasy do 2× 8km a 1× 5km okruhu.

Na startovní čáru se letos postaví nebývale silná domácí konkurence. Mezi hlavní adepty na medailové pozice lze počítat Jakuba Langhammera, který se coby triatlonový profesionál připravuje u protinožců v Austrálii ve společnosti Jana Frodena či Riny Carfae a do Čech přicestoval na krátkou návštěvu.

„Letošní ročník Czechmanu beru jako jeden z mnoha závodů, na které se letos chystám. Do každého závodu jdu na 100% a na Czechmanu tomu nebude jinak. Těším se, že se zase po roce budu moci porovnat s českou triatlonovou špičkou. Měl jsem skvělou “zimu” v Austrálii a cítím velký posun oproti loňskému roku. Mým největším soupeřem je můj stín, o kterém vím z tréninků, že je sakra dobrý! V cíli chci být co nejrychleji, abych si mohl dát po roce k jídlu nějakou pořádnou českou prasárnu! Tahle chuť mě bude hnát do Top 5, nic jiného neberu,“ říká.

Své plány po vítězném Krušnomanovi přehodnotil borec brněnského Konrad Tools Team Lukáš Kočař a do závodu jde s ambicemi nejvyššími. „Volba Czechmana místo původně plánované Xterry v Plzni padla opět na poslední chvíli, hlavní roli sehrál úspěšný Krušnoman a také má nová zbraň v podobě časovkářského kola Cube Aerium C:68. Cíl mám jednoznačný a tím je obhajoba loňského titulu mistra ČR ve středním triatlonu! Pro mě však nová, relativně rovinatá trať a pravděpodobně tropické podmínky znamenají pořádnou výzvu. Navíc Czechman je v současné době opravdový fenomén českého triatlonu, a proto si tuhle výzvu nemůžu nechat ujít.“

Naopak Karel Zadák z Triexpert Milt Team byl ze čtvrtého místa z Krušnomana viditelně zklamaný a v sobotu si půjde spravit chuť. Netají se tím, že ve všech závodech, kde startuje, chce zvítězit.

Po vítězství v Poděbradském triatlonu na krátkých tratích se do role favorita pasoval i nestárnoucí matador Honza Wainer, kterému tato trať sedí, což v minulosti dokázal několika umístěními v první pětce.

Vloni bronzový Pavel „Karlos“ Petrásek si dal od závodů pauzu a o to větší bude mít určitě chuť bojovat s těmi nejrychlejšími. „Díky Etriatlonu a pochopení v práci jsem mohl absolvovat jedno soustředění na Kanárech, bez něj bych si to neuměl představit vůbec a od soustředění se mi dařilo i nějaký ten těžký trénink zvládnout. Odtrénoval jsem to, co mi práce, přítelkyně a moje tělo dovolilo. Oproti loňsku jsem zhruba na půlce tréninkových dávek, a i tak mám problém to uregenerovat. Ale i tak věřím, že ve mě pořád něco je a nebude to ostuda a klukům tam trochu zatopím. V týmu mi vypsali sázku, že musím být do TOP 10, jinak budu po dobu jednoho měsíce trénovat plavce na plaveckých hodinách v dámských plavkách, což se mi samozřejmě moc nechce, takže bych se o tu desítku chtěl porvat. Czechman je srdcová záležitost, v roce 2012 to byl můj úplně první triatlon v roli vyjukaného fotbalisty, který o tomto sportu věděl jen to, že po plavání je kolo a běh,“ vzpomíná s nostalgií.

Lukáš Slatinský předvedl v kopcích Krušnomana, že má zkraje letošní sezony parádní formu a určitě bude chtít vylepšit své loňské páté místo a dostat se na medailové pozice. Slovák Pavel Šimko, který vloni předvedl dechberoucí souboj s vítězem Přemkem Švarcem, nebude chybět na startu ani letos. Stejně jako nezničitelný Petr Vabroušek či Honza Jakubíček, který už má letos za sebou Ironman na Novém Zélandě či „půlku“ v Černé hoře.

Adeptů na posty nejvyšší je tedy celá řada a závod bude velmi zajímavý i pro diváky podél trati. Do kompletní české špičky bude chybět snad jen Petr Soukup, který odpočívá po minulém víkendu, kdy vybojoval na IM Lanzarote svůj třetí havajský slot. A Jan Šneberger, jenž se chystá po boku Sebastiana Kienleho, Lionela Sanderse a dalších hvězd startovat na šampionátu Challenge Family ve slovenském Šamoríně.

V ženském startovním poli se čeká hodně od Lenky Králové, která po závodní pauze opanovala nedávného Krušnomana i triatlon v Poděbradech. Její cestu za dalším triumfem jí bude určitě chtít zkomplikovat Helena Kotopulu, známá skvělým výkonem na loňské IM Hawaii. „Na závod se velmi těším, vloni se mi líbily trasy kola i běhu a také zázemí, panovala skvělá atmosféra. Skvělé byly také dětské závody, takže i synové si přišli na své. Přípravy jsou, řídím se pokyny trenéra a myslím, že až na plavání, kde se stále snažím pilovat techniku a rychlost, to zatím nejde poznat. Bohužel se mi po Texasu nevyhnuly zdravotní komplikace, takže jsem moc nemohla trénovat naplno, hlavně běh, ale doufám, že vše bude OK a závod si hlavně užiji,“ říká.

Z rodinných důvodů bude chybět tradiční účastnice jihočeská triatlonistka Petra Krejčová či Němka Annet Jalowi, která zde několikrát byla na podiu. Diváci se mohou těšit na představení čerstvě vdané Pavlíny Švadlenkové Baťkové v barvách Triexpert Milt Team. „Natrénováno mám, chci si to užít a ráda bych se vešla do Top 5,“ prozrazuje své ambice. Do soubojů o přední pozice se také jistě zapojí Veronika Andrlová, Petra Jiránková či Kateřina Strnadová.

Dopolední program obstarají tradiční závody mnoha dětských a mládežnických kategorií a v pravé poledne odstartuje hlavní závod startovní výstřel ředitele závodu Tomáše Petra. Podrobné informace a harmonogram najdete na www.czechman.cz, startovní listina je zde.

Anketa

Kdo z mužů letos vyhraje Czechmana?

 
17 hl.
 
26 hl.
 
2 hl.
 
2 hl.
 
0 hl.
 
2 hl.
 
5 hl.
Celkem hlasovalo 55 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 30.05.2018 07:58:36

Rekreační areál Staré Ždánice u Pardubic přivítá tuto sobotu druhý díl seriálu závodů v dlouhém triatlonu FORD CZECHMAN TOUR. Několik týdnů před startem bylo vyprodáno a na start se chystá sedm stovek triatlonistů a triatlonistek včetně téměř kompletní české špičky.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.