Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kočař začal sezonu terénního triatlonu bronzem na světovém šampionátu

Kočař začal sezonu terénního triatlonu bronzem na světovém šampionátu
foto: Marika Zahradníčková

Michal Piloušek | 30.04.2019 | přečteno: 2512×

Lukáš Kočař měl stejně jako většina terénních triatlonistů letos těžký úkol. A sice postavit se na vrcholný závod, mistrovství světa ITU, už v dubnu. Dnes potvrdil, že patří do nejužší světové špičky a na rychlých tratích vybojoval bronzovou medaili. Zvítězil Francouz Arthur Forrisier. V ženách skončila Helena Karásková na osmém místě.

Stejně jako dlouhý triatlon i ten terénní má dvě mistrovství světa. To původní, sice neoficiální, ale uznávané širokou veřejností na Maui pod původní značkou XTERRA. A potom to pod mezinárodní federací ITU. Právě to se jelo v úterý ve španělské Pontevedře. Největší nadějí české výpravy byl v mužské kategorii Lukáš Kočař a mezi ženami Helena Karásková.

V promíchaném startovním poli složeném z terénních specialistů závodících v sérii XTERRA a odchovaných olympijských triatlonistů se od začátku skvěle Lukáš Kočar pohyboval a hlídal si největší favority závodu. „Za mě průměrné superledové plavání,“ skromně okomentoval brněnský závodník chladné plavání. Po nasednutí na kolo se usadil na 8. pozici a jako jeden z mála dokázal zachytit nástup fantastického bikera Rubéna Ruzafy. Spolu s ním se Lukáš posunul na čelo závodu a absolvoval většinu 30km dlouhé tratě.

„Těsně před druhým depem nás dojíždí dvojice Middaugh a Forissieres a na závěrečný běh tak vyrážíme ve čtveřici, která si to rozdá o medaile,“ popisuje v cíli šťastný Kočař. Rychlým depem se na čelo ihned dostává Francouz Forissier a mizí všem z dohledu. Za ním se strhává bitva o medaile. Kočař v ní má věhlasné soupeře.

Španěl Rubén Ruzafa je největší legendou současného XTERRA pelotonu, sedminásobný mistr světa už není jen výborný biker, ale i rychlý běžec. Američan Josiah Middaugh je mistrem světa XTERRA z roku 2015 a patří mezi nejrychlejší běžce v terénu. Trasa je naštěstí méně technická a dává vyniknout technice běhu českého závodníka.

„Ruzafa mě předbíhá, ale držím si minimální odstup 3–4 vteřin. Kilometr před cílem ho dobíhám, ten však 500m od pásky nastupuje a běží si pro druhé místo, na mě tak zbývá bronz,“ popsal závěrečné metry bronzový závodník.

Historický zápis si bude pamatovat jako prvního českého medailistu na MS ITU v terénní triatlonu jméno Lukáš Kočař a rok 2019. Mimo jmenovaných závodníků si tak připisuje cenné skalpy elitních světových závodníků včetně kralujícího mistra světa konkurenční XTERRY Roma Akersona. Ten přetrhl řetěz na kole a nemohl zasáhnout do bojů o medaile. Pro Kočaře však pobyt ve Španělsku nekončí, již v sobotu se postaví na start MS v dlouhém triatlonu na tratích 3 km plavání, 113 km na kole a 30 km běhu.

Výsledky Muži elite: https://www.triathlon.org/…ships/337434

Výsledky Ženy elite: https://www.triathlon.org/…ships/337435

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Pilda Michal muž 30.04.2019 21:53:41

Lukáš Kočař měl stejně jako většina terénních triatlonistů letos těžký úkol. A sice postavit se na vrcholný závod, mistrovství světa ITU, už v dubnu. Dnes potvrdil, že patří do nejužší světové špičky a na rychlých tratích vybojoval bronzovou medaili. Zvítězil Francouz Arthur Forrisier. V ženách skončila Helena Karásková na osmém místě.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.