Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na mistrovství světa v Edmontonu se představilo pět Čechů

Na mistrovství světa v Edmontonu se představilo pět Čechů
foto: Česká triatlonová asociace/ITU

Česká triatlonová asociace | 29.07.2018 | přečteno: 2253×

Hned pět českých reprezentantů zasáhlo do závodů Světové série v kanadském Edmontonu, kde o víkendu 27.-29. července nastoupili do individuálních závodů a postavili také smíšenou štafetu. „Těší mě, že jsme po spoustě let měli na startu ženského závodu hned tři reprezentantky. Potvrzuje se, že se český triatlon vydal správným směrem,“ těší reprezentačního trenéra Lukáše Vrobela.

První výzvou pro české reprezentanty byly individuální závody. V kategorii žen figurovaly na startovní listině Vendula Frintová, Petra Kuříková a Jana Macháčová, v kategorii mužů si první letošní start ve Světové sérii připsal Jan Čelůstka. „Do poslední chvíle jsme doufali, že se do závodu dostane také Jan Volár, ale velmi těsně to nevyšlo,“ dodal reprezentační kouč.

Vše důležité se odehrávalo v Hawrelak Parku, který se nachází v údolí řeky Severní Saskatchewan. 750 metrů dlouhé plavání proběhlo v jezeře pojmenovaném po tomto parku, 21kilometrová cyklistika byla rozdělena do šesti okruhů, pětikilometrový běh pak do tří.

„Cyklistická část byla rozhodující. Okruh se skládal pouze z výjezdu na kopec a následného sjezdu, při kterém nejrychlejší závodníci dosahovali rychlosti až 86 km/h. K podmínkám je ještě potřeba říct, že na Kanadu panovalo nezvyklé horko. Na štafety bylo dokonce přes třicet stupňů a někteří závodníci tu kolabovali,“ popsal Lukáš Vrobel.

V závodě mužů se museli účastníci vyrovnat s velmi kontaktním plaváním, při kterém se Jan Čelůstka zdržel na bójce, kde ho ostatní triatlonisté zavřeli. „Na cyklistice se pak pohyboval ve třetím balíku. Tím, že kolo bylo hodně náročné a navíc se tu sešla všechna cyklistická esa, tak se na čele závodu jelo extrémní tempo a odstup první skupiny stále narůstal. Honza proto mohl bojovat v běhu o 35. až 50. místo. Nakonec z toho bylo 38. místo a časový odstup na vítěze bohužel nestačil na to, aby si připsal body do olympijské kvalifikace,“ popsal závod reprezentační kouč.

Závod mužů ovládl Španěl Mario Mola v čase 51:15. Jan Čelůstka doběhl na 38. pozici v čase 54:57.

Největší favoritkou z českých reprezentantek byla Vendula Frintová, která si v úvodu sezony připsala v seriálu mistrovství světa několik skvělých výsledků. Do Edmontonu ovšem dorazila nemocná, což se na jejím výkonu podepsalo. „Nemoc nejde dobře dohromady s vysokou zátěží. Moje chyba. Tvrdě jsem bojovala, dokončila a zamířila přímo do lékařských rukou,“ napsala pak na svůj Instagram.

„Startovní pole se nadělilo už ve vodě, do které Vendula neskákala z příliš výhodného místa, ale pořád byla v pozici, aby mohla bojovat o dobré umístění. Na kole se pak dostala do třetího balíku, ve kterém jela spolu s Petrou Kuříkovou. Cyklistiku zvládly dobře. Pak společně i běžely, což znamenalo pro Vendy slabší běh, pro Petru naopak výkon na hranici možností. Kvůli dřívějšímu nasednutí na kolo Petra bohužel dostala desetisekundovou penaltu, kterou odstála před cílovou rovinkou. V tu chvíli ji předběhly dvě soupeřky, ale ona předvedla takový sprint do cíle, že je zase předběhla,“ popsal závod z pohledu dvou českých závodnic Lukáš Vrobel.

Vendula Frintová doběhla na 24. pozici v čase 1:00:10 a se ztrátou tří minut a 19 sekund na vítěznou Britku Vicky Hollandovou. Petra Kuříková byla jen o jednu příčku a 19 sekund horší. Jana Macháčová bohužel závod nedokončila: „Byla to její premiéra v seriálu WTS a bylo jasné, že to pro ni bude těžké. Bohužel těsně nechytila poslední cyklistický balík a celé kolo tak musela odpracovat sama. I když jela výborně, bohužel byla těsně před koncem cyklistiky předjeta o okruh a byla stažena ze závodu.“

Do štafetového závodu šel český tým ve složení – Petra Kuříková, Jan Volár, Jana Macháčová a Jan Čelůstka. Na každého z nich čekalo 300 m plavání, 6,6 km cyklistiky a 1,6 km běhu.

Petra Kuříková byla po plavecké části v patnáctičlenné skupině, která vyjížděla na kolo s odstupem za favorizovanými týmy Velké Británie a USA. V běžecké části se bohužel projevila únava z jejího skvělého výkonu v individuálním závodě. „I tak ale doběhla velmi důstojně, i když s malým odstupem na závodnice před ní,“ chválil Lukáš Vrobel.

Jan Volár nastoupil do plavecké i cyklistické části s obrovskou vervou, díky které se dotáhl na skupinu závodníků před sebou. Na čele závodu se v té době pohybovala sedmičlenná skupina, český tým se díky Volárově úsilí dotáhl na druhou skupinu čítající osm štafet. „Bohužel pak měl nájezd do depa i samotné depo o něco pomalejší. A tak vybíhal přibližně sedm sekund za touto skupinou a tento rozdíl si odnesl až na předávku.“

Jana Macháčová výborně využila síly, které ušetřila z individuálního závodu. „Předvedla skvělý výkon a udržela naši štafetu ve hře, abychom nebyli dojeti o kolo. Může se to zdát jako malý cíl, ale je to první předpoklad k tomu, abychom si připsali body do olympijské kvalifikace. A také je potřeba říct, že v Edmontonu nedokončily závod ani tak silné týmy, jako má Brazílie a především Španělsko,“ dodal Lukáš Vrobel.

Jan Čelůstka přebíral štafetu na 14. pozici, o níž bojoval s rakouskou štafetou. „I když pak musel odstát penaltu za Honzu Volára, který naskočil na kolo o maličko dřív, než mohl, podařilo se mu udržet v závodě. Tím jsme splnili úkol a připsali si body do olympijské kvalifikace. V ní zatím dokázalo bodovat jen 22 zemí. Chci pochválit všechny reprezentanty, že si uvědomovali význam tohoto závodu a šli na absolutní hranu svých možností,“ zhodnotil závod reprezentační trenér.

Výsledky Mistrovství světa, Edmonton, 27.-29. července

Muži: 1. Mario Mola (Šp.) 51:15, 2. Kristian Blummenfelt (Nor) 51:18, 3. Jacob Birtwhistle (Aus) 51:22 … 38. Jan Čelůstka 54:57

Ženy: 1. Vicky Hollandová (VB) 56:51, 2. Ashleigh Gentleová (Aus) 57:02, 3. Georgia Taylor-Brownová (VB) 57:08 … 24. Vendula Frintová 1:00:10, 25. Petra Kuříková 1:00:29, LAP Jana Macháčová

Smíšené štafety: 1. Austrálie 1:19:29, 2. USA 1:19:31, 3. Nový Zéland 1:19:39 … 15. Česká republika 1:24:42

Kompletní výsledky individuálních závodů najdete zde: https://www.triathlon.org/…lon_edmonton

Výsledky štafet zde: https://www.triathlon.org/…onton/325126

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 29.07.2018 23:12:52

Hned pět českých reprezentantů zasáhlo do závodů Světové série v kanadském Edmontonu, kde o víkendu 27.-29. července nastoupili do individuálních závodů a postavili také smíšenou štafetu. „Těší mě, že jsme po spoustě let měli na startu ženského závodu hned tři reprezentantky. Potvrzuje se, že se český triatlon vydal správným směrem,“ těší reprezentačního trenéra Lukáše Vrobela.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.