Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Po olympiádě se závody rozhodně neskončím

ROZHOVOR: Po olympiádě se závody rozhodně neskončím
foto: City Triathlon Karlovy Vary, Roman Knedlík

Radek Narovec | 25.04.2020 | přečteno: 2506×

Měla to být její čtvrtá olympiáda a patrně i poslední. Pevně věříme, že i roční posun v konání OH v Tokiu nevezme Vendule Frintové chuť do přípravy, ostatně jak sama říká, rozhodně neplánovala po Hrách končit se závoděním, jak se šuškalo v zákulisí. V rozhovoru prozrazuje, proč ji neláká Ironman a proč je skeptická vůči lukrativnímu Collins Cupu.

Olympiáda byla o rok odložena. Co tento posun pro tebe znamená? Start jsi měla v podstatě jistý a měly to být již tvé čtvrté Hry, že?

“Pod tlakem posledních dní nebylo možné, aby bylo rozhodnutí ohledně konání olympijských her jiné. Znamená to pro mě v první řadě úlevu, že to bylo konečně oficiálně zveřejněno. Samozřejmě to znamená změnu plánu pro všechny sportovce, kterých se olympiáda týká. Jelikož v současné době nemáme ani žádné jiné závody, na které bychom se měli chystat, vrátím se po absolvování karantény do základního udržovacího tréninku.” 

Jak ti bylo, když se situace začala horšit a probleskly první spekulace o zrušení her v Tokiu, kde jsi mohla završit svou úspěšnou závodní kariéru? Zmar? Vztek? Zoufalost? Smutek?

“Je nutné si uvědomit, že sport je stále především zábavou, přestože je to pro nás po určitou životní etapu plnohodnotné zaměstnání. V současném světě zmítaném pandemií koronaviru není uspořádání Her rozhodně žádnou z priorit. Navíc jsem nikdy neplánovala, že by Hry měly být završením mé závodní kariéry. Byla by to, resp. snad bude pravděpodobně má poslední účast pod pěti kruhy, v žádném případě však konec závodní kariéry!”

Koho jsi tipovala na vítězku, než přišla zpráva o ročním odkladu Her?

“Dle vývoje závodů v posledních dvou sezonách bych byla velice překvapená, pokud by si vedoucí skupina neohlídala svou výhodnou pozici. V takovém případě bych nejspíš tipovala současnou mistryni světa, svou tréninkovou kolegyni, Katie Zaferes. Flora Duffy by určitě udělala vše pro to, aby takový scénář nenastal, a tahala by za nitky už v cyklistické části. Olympijský závod je však velice specifický a i startovní pole je jiné než na závodech WTS, protože mohou startovat pouze tři závodnice z šesti nejsilnějších států. Tím je ovlivněna i dynamika závodu. Samozřejmě se dá taktizovat. Pokud však po plavání nejste ve vedoucí skupině, je vám veškerá taktika na nic.”

Nemohu se nezeptat na tvé pokračování v závodní kariéře i po Tokiu: jak dlouho se reálně dají jezdit olympijské distance s ambicemi na slušné umístění?

“Promiň, ale na tuto otázku odpovídat nechci. Přijde mi to trochu jako nátlak k oznámení o ukončení kariéry, které v nejbližší době nechystám, proto bych se k tomu nerada vyjadřovala.”

Chápu a omlouvám se, jestli to vyznělo jako nátlak. Pro fandy českého triatlonu bude myslím nejlepší zprávou, že ses nechystala skončit, jak se v kuloárech šeptalo. Pojďme na jiné téma: Umíš porovnat – jak se liší příprava u nás doma od té v USA? Jak trénuje špička jinak?

“USA má velkou výhodu ve svém systému a propracovanosti univerzitního sportu. Samozřejmě mají mnohem větší základnu atletů. Nemyslím si, že by samotná špička trénovala jinak. Problém je však se do té špičky dostat nebo se k takové úrovni alespoň přiblížit, což je případ Česka. Kvalitních trenérů je tu málo a někteří ani nemají chuť se vzdělávat a posouvat dopředu.”

Co chybí špičkovým českým triatlonistům do světové špičky? Sebevědomí? Motivace? Trenér?

“Nejspíš všechno…”

Chápu. Má přesto někdo z českých eliťáků tvé sympatie? Vidíš i nějaké mladé talentované?

“V loňském roce mě svými výkony mile překvapil Radim Grebik. Snad bude jeho výkonnost postupně stoupat a prosadí se i v budoucnu.”

Na květen se původně chystal do Šamorína Collins Cup, novinka, jež měla pořádným jackpotem přitáhnout elitní triatlonisty a hlavně zájem médií, které dosud triatlon opomíjela.

“Myslím si, že je to zase spíše jedna z akcí, která bude mít jepičí život a která již nyní triatlonovou špičku rozdělila na dva tábory, protože je to akce hlavně pro ’vyvolené’. Bohatí budou bohatší, ale těm, kteří za nimi nejsou výkonnostně daleko, tato akce žádný prospěch nepřinese.”

Triatlon se v poslední dekádě rozdělil na několik větví, tebe vždy lákaly kratší, kontaktnější disciplíny. Ironmanské distance, kam přecházejí jiní “olympionici”, tě nelákají?

“Ironman je zcela odlišnou disciplínou. Našla jsem se v dynamickém a kontaktním souboji na olympijských tratích. Neláká mě trávit sama na trati devět, deset hodin, kde člověk bojuje víc sám se sebou než se samotnými soupeři.”

Celý rozhovor najdete v aktuálním čísle tištěného Běhej. Předplatitelé jej najdou i v sekci Placených článků.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 25.04.2020 11:16:38

Měla to být její čtvrtá olympiáda a patrně i poslední. Pevně věříme, že i roční posun v konání OH v Tokiu nevezme Vendule Frintové chuť do přípravy, ostatně jak sama říká, rozhodně neplánovala po Hrách končit se závoděním, jak se šuškalo v zákulisí. V rozhovoru prozrazuje, proč ji neláká Ironman a proč je skeptická vůči lukrativnímu Collins Cupu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.