Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Hvězdy, horko a rozbité silnice. To vše nabídne Challenge Prague

Hvězdy, horko a rozbité silnice. To vše nabídne Challenge Prague
foto: Markéta Navrátilová/Challenge Prague

Ondřej Kurečka | 26.07.2019 | přečteno: 2244×

Do startu závodu Challenge Prague už zbývají jen hodiny. V pátek ráno se na Vltavě s výhledem na Karlův most sešli hlavní favorité závodu. Původně avizovaná hvězdná manželská dvojice Mirinda Carfrae – Tim O´Donnell se sice závodu nakonec nezúčastní, o velká jména a doufejme i krásné souboje však nouze nebude.

V závodě žen bude „tvrdit muziku“ Švédka Lisa Norden, světová šampionka z olympijských tratí roku 2012 a stříbrná medailistka z tehdejší olympiády, kde byla poražena jen o pár milimetrů. „Máma mi říkala, že mít větší prsa, byla bych olympijskou šampionkou,“ rozesmála přítomné, když přišla řeč na pro ni již tradiční téma.

Švédka vyzve v sérii Challenge letos dominantní duo Emma Pallant – Radka Vodičková. Stříbrná ze světového šampionátu v Ironmanu 70.3 z roku 2017 Pallant se v Praze představí poprvé. Vodičková se závodu před dvěma lety, při probíhajícím těhotenství, zúčastnila jako spolukomentátorka, po dvou letech se konečně postaví také na startovní čáru.

V mužské části startovního pole se mezi profíky představí vítěz z předminulého ročníku a svěřenec Luboše Bílka Pieter Heemeryck, šampion v Xteře Bradley Weiss či světový šampion v dlouhém triatlonu ITU a obhájce stříbrné příčky, Španěl Pablo Dapena, který by samozřejmě rád své umístění vylepšil. „Vyhrát tady bude komplikované, s těmito borci na startu… Navíc jsem minulý týden spadl na kole. Tak uvidíme. Loni to tady bylo zábavné s Javim. Cyklistika se změnila, tak uvidíme, ale běžecký okruh se mi velmi líbil,“ s úsměvem připomněl loňskou dominanci krajana Gomeze, jenž letos na startu pražského triatlonu nebude.

Pražský střední triatlon zažije již své páté vydání, třetí pod hlavičkou Challenge. „Praha je dobrá v tom, že je tady všechno blízko, závod je blízko letiště, blízko hotelů, atd… To je vidět i na startovní listině, že to závodníci oceňují. Podnik se snažíme neustále zlepšovat. Uvidíme, třeba tady jednou budeme pořádat The Championship,“ prohlásil ambasador závodu Filip Ospalý.

Ředitel podniku Tomáš Vrzák ví, že to až tak jednoduché nebude, snaží se ale svůj projekt neustále posouvat: „Snažili jsme se sem přivést tento závod už od roku 2015, dnes pořádáme třetí ročník. Jsme na to hrdí, že se nám tento krásný závod daří pořádat, zajistit bezpečnost závodníků a jejich rodin.“

Pořádání tak velkého závodu v centru velkoměsta může na jednu stranu nabízet řadu výhod, ty jsou ale na pomyslných miskách vah doprovázeny také velkými nevýhodami danými snahou o minimalizaci dopravních omezení. „Máme nějakých šest hodin pro vybudování všeho, vše tak vyroste přes noc. V pátek uvidíte jen Expo, nic víc,“ dodal Vrzák.

Možná ještě větším problémem je pak zabezpečení odpovídající cyklistické trati. Pořadatelé očekávají až 1 300 závodníků. To je velký problém pro dodržování draftingových pravidel i při závodech s – řekněme – tradiční, dvouokruhovou cyklistikou. Organizátoři museli oproti minulým letům sáhnout ke změně cyklistické trati. Po dlouhém přesunu z centra, se sice pojedou dva okruhy, dokonce ale kratší než 25 kilometrů.

Na sociálních sítích navíc můžeme sledovat velkou vlnu stížností na kvalitu vozovky na okruhu. „No, očekávám, že bude dost defektů. Trasu jsem si byl v týdnu projet, je dobře, že se podařilo zaasfaltovat aspoň jeden z železničních přejezdů, ale ani tak vozovka není kvalitní. Jinak je ta trasa víc nahoru, dolů, mnohem techničtější než ta poslední, tak uvidíme,“ poskytl svůj názor favorizovaný Pieter Heemeryck.

Bývalá TriPrague a v posledních třech sezonách Challenge Prague tak za svou historii zažije již třetí podobu cyklistické trati. První ročníky se jely tříokruhově po Strakonické k Cukráku, poslední roky již byly dvouokruhové s výjezdem na Točnou, nyní je na řadě varianta s okruhem nad Přední Kopaninou.

„Bohužel. Loňská podoba cyklistiky nebyla možná. Orgány nám to neumožnily. Byli jsme tak dohnáni k této variantě, která v podstatě zůstala jediná možná,“ vysvětlil změny Tomáš Vrzák.

A co problém s dodržováním pravidel o draftingu? „Je to tak, jak to je. Bohužel jsme vzhledem k nám poskytnutým časovým možnostem ohledně uzavírek ani nemohli více rozptýlit startovní vlny. Jiná možnost nebyla,“ dodal Vrzák.

Tak uvidíme, jestli se někdy dočkáme jednookruhové trati ke Karlštejnu, jak kdysi slibovala tehdejší šéfka ČTA Lenka Kovářová.

Anketa

Kdo vyhraje letošní Ford Challenge Prague?

 
1 hl.
 
10 hl.
 
1 hl.
 
2 hl.
 
2 hl.
 
5 hl.
 
2 hl.
Celkem hlasovalo 23 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Kurri muž 26.07.2019 18:15:24

Do startu závodu Challenge Prague už zbývají jen hodiny. V pátek ráno se na Vltavě s výhledem na Karlův most sešli hlavní favorité závodu. Původně avizovaná hvězdná manželská dvojice Mirinda Carfrae – Tim O´Donnell se sice závodu nakonec nezúčastní, o velká jména a doufejme i krásné souboje však nouze nebude.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.