Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Triatlonový víkend v Praze se blíží, tipujte nejlepšího českého borce

Triatlonový víkend v Praze se blíží, tipujte nejlepšího českého borce
foto: Jan Brychta/Challenge Family

FORD CHALLENGEPRAGUE | 26.07.2018 | přečteno: 2563×

Již za dva dny odstartuje druhý ročník prestižního seriálu FORD CHALLENGEPRAGUE. Unikátního závodu, který náleží do celosvětové triatlonové série CHALLENGEFAMILY, se zúčastní téměř 1500 závodníků ze 45 zemí světa. Co do počtu a rozsahu se jedná o největší triatlonový závod v České republice. Na startu se kromě světových jmen objeví i řada českých borců, tipněte si toho nejúspěšnějšího!

Ve srovnání s loňskou premiérou se na start postaví o téměř třetinu více závodníků. V kategorii MIDDLE startuje 1100 účastníků, z toho téměř padesát profesionálních triatlonistů z celého světa. Kategorie TRY-ATHLON, jež je primárně určena pro zájemce z řad veřejnosti, hlásí 200 závodníků. Celkem 116 účastníků absolvuje svůj vůbec první triatlon v životě.

Na start se postaví také 50 tříčlenných týmů v kategorii ŠTAFETY. Registrace do závodů HERVIS CHALLENGEJUNIOR určených pro děti a mládež do 15 let je stále otevřená, zájemci se mohou přihlásit i přímo v den konání závodů, tedy v pátek 27. července. Celkově druhý ročník FORD CHALLENGEPRAGUE atakuje hranici 1500 účastníků ze 45 zemí světa, což z něj činí největší triatlonový závod v české historii.

Na startovní listině profesionálů nebude chybět pětinásobný mistr světa v triatlonu a vítěz loňské série Ironman Javier Gómez, loňský vítěz prvního ročníku FORD CHALLENGEPRAGUE Pieter Heemeryck, mistr světa v dlouhém triatlonu Pablo Dapena či německý reprezentant Maurice Clavel. Českou republiku budou reprezentovat Petr Vabroušek, Tomáš Řenč, Lukáš Kočař, Pavel Petrásek, Simona Křivánková, Helena Kotopulu a Lenka Králová. Účast potvrdil také čerstvý vicemistr světa v paratriatlonu Jan Tománek a loňský nejlepší amatér Petr Soukup.

Na start FORD CHALLENGEPRAGUE se postaví také známé české osobnosti. Účast potvrdil kardiochirurg Jan Pirk, operní zpěvák Jiří Langmajer či bývalý desetibojař Roman Šebrle. V kategorii ŠTAFETY se představí tým Nadace ČOV ve složení Jana Pechanová, Jiří Ježek a David Svoboda.

„Co se týká návštěvníků, očekáváme ještě větší nárůst než u závodníků. Vidět najednou plavat více než tisíc lidí kolem Střeleckého ostrova se vám nepoštěstí každý den,“ říká předsedkyně České triatlonové asociace Lenka Kovářová. „Vstupné je zdarma, závodníci podporu diváků milují. Nechceme jim proto jakkoli bránit a iniciujeme i fandící zóny mimo Prahu na cyklistických částech. A pro ty, kteří se do Prahy nedostanou osobně, máme připravené čtyři hodiny přímých přenosů ČT sport,“ dodává Kovářová.

Unikátní dějiště vyroste v centru Prahy doslova přes noc, organizační tým má pouhých sedm hodin na výstavbu veškerého zázemí. Zapotřebí je 4,5 tisíce metrů čtverečních koberců, přes šest kilometrů plotů pro zajištění bezpečnosti závodníků. Po celém mostě Legií vyroste 300 metrů dlouhé cyklistické depo. Plynulost dopravního provozu zajistí 900 kusů dopravních značek a asistence desítek policistů a strážníků. O bezpečnost na vodní hladině a dohled na dodržování pravidel se postará 26 lodí, v dějišti dále bude 40 záchranářů a 20 motorek s rozhodčími a novináři.

Nezbytností pro hladký průběh události je propojenost jednotlivých subjektů a institucí, které do celkových příprav vstupují – Praha a její městské části, Česká triatlonová asociace, Ministerstvo dopravy, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Středočeský kraj a jeho obce, Státní plavební správa, Povodí Vltavy, Dopravní podnik Praha či všechny složky integrovaného záchranného systému.

„Jsem rád, že Ministerstvo školství podpořilo i druhý ročník FORD CHALLENGEPRAGUE, protože se jedná o velkou mezinárodní akci, kde se utkají triatlonisté z řad profesionálů i veřejnosti. Jednotlivé etapy se navíc neodehrávají za zdmi sportovních areálů, ale přímo v centru Prahy, a vrcholová sportovní akce se tak přiblíží široké veřejnosti. Při závodu se navíc bude skvěle prezentovat i hlavní město, které tvoří důležitou kulisu celého závodu. Všem závodníkům přeji dobré výsledky a fanouškům na trase skvělou podívanou,“ uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga, který v sobotu odstartuje hlavní závod na Střeleckém ostrově.

„Pro všechny závodníky mám jen slova obdivu,“ říká primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová. „Sama velmi ráda běhám, ale triatlon je samozřejmě úplně jiná a mnohem náročnější disciplína. Dlouhodobě podporujeme nejrůznější sportovní akce a jsem proto velmi ráda, že jsme se mohli stát i partnery FORD CHALLENGEPRAGUE. Všem závodníkům přeji hlavně hodně sil,“ dodává Krnáčová.

Z důvodu konání závodů dojde ve dnech 27. a 28. července k jistým dopravním opatřením. Výluky se týkají provozu tramvají v úseku Národní divadlo – Újezd (9, 22, 23, 41) a Národní divadlo – Palackého náměstí (17) v sobotu 28. července v čase od 0:00 do 24:00. Tramvaje budou vedeny po objízdných trasách. Dále v čase od 12:00 do 17:00 budou dočasně zrušeny zastávky BUS MHD a PID v okolí ulice Strakonická směrem do centra pro oblasti Lahovice, Lahovičky, Chuchle, Most Závodu Míru a další. Více informací naleznete na www.dpp.cz. Z důvodu konání závodu budou uzavřeny komunikace Zborovská, Most Legií, Strakonická, Janáčkovo nábřeží Břežanské údolí, Most Závodu míru a Nádražní ulice ve Vraném nad Vltavou. Seznam všech uzavřených lokalit, ulic s částečným omezením jízdy a ulic se zákazem zastavení naleznete na www.challenge-prague.com.

Největší triatlonová událost v Česku odstartuje v pátek 27. července veletrhem EXPO a závody HERVIS CHALLENGEJUNIOR pro děti a mládež, sobota 28. července pak bude patřit hlavním závodům v kategorii MIDDLE, ŠTAFETY a TRY-ATHLON.

Anketa

Kdo z českých závodníků dopadne nejlépe na Ford Challenge Prague? Bereme dosažený čas napříč kategoriemi.

 
7 hl.
 
7 hl.
 
5 hl.
 
1 hl.
 
0 hl.
 
0 hl.
Celkem hlasovalo 20 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

challengeprague muž 26.07.2018 18:23:39

Již za dva dny odstartuje druhý ročník prestižního seriálu FORD CHALLENGEPRAGUE. Unikátního závodu, který náleží do celosvětové triatlonové série CHALLENGEFAMILY, se zúčastní téměř 1500 závodníků ze 45 zemí světa. Co do počtu a rozsahu se jedná o největší triatlonový závod v České republice. Na startu se kromě světových jmen objeví i řada českých borců, tipněte si toho nejúspěšnějšího!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.