Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Emma Pallant: Bývalá elitní běžkyně v triatlonové špičce

Emma Pallant: Bývalá elitní běžkyně v triatlonové špičce
foto: Challenge Family/Steve Lupson

Ondřej Kurečka | 25.07.2019 | přečteno: 2174×

Letošní ročník závodu Challenge Prague měla původně ozdobit legenda světového triatlonu Mirinda Carfrae. Populární Rinny nakonec nepřijede, i tak bude ženský závod velmi zajímavý. Boj o vítězství v něm svede trojice závodnic z nejužší světové špičky na středních tratích. Domácí Radku Kahlefeldt-Vodičkovou a olympijskou medailistku Lisu Norden se pokusí porazit třicetiletá Britka Emma Pallant, závodnice s velmi zajímavou sportovní historií.

U elitních triatlonistů jsme si již zvykli, že se náročné kombinaci tří disciplín povětšinou nevěnovali od útlého dětství. Velká hvězda dlouhých tratí, Cameron Wurth, byl původně olympijským veslařem, než se přes profi peloton propracoval k elitní desítce v Koně.

Emma Pallant měla původně také olympijské ambice v jiném sportu, byť tedy dráhová atletika má k triatlonu asi poněkud blíže než zmíněné veslování. Původní ambicí sympatické třicátnice byla nominace na olympijské hry, konkrétně v atletice. Na patnáctistovce ji sen unikl o jednu příčku, lépe se vedlo její kamarádce. O čtyři roky později, již na trati pět kilometrů, se na domácí, londýnskou olympiádu skutečně nominovala. Pod pěti kruhy se však nepředstavila vinou zranění. A právě tady se pozvolna začal rodit přestup k triatlonu. V rámci rehabilitace a návratu do formy totiž Emma přidala k tréninku kolo a plavání.

„Při běžeckém tréninku můžete část objemů odjezdit na kole nebo naplavat v bazénu. Jsou to pro pohybový aparát šetrnější sporty. Běžec tak může předcházet zraněním,“ vysvětlovala na tiskové konferenci před závodem Challenge Walchsee na konci června. „Triatlon je tak zdravější a taky větší zábavou než běh na dráze. Můžete se s ním také podívat na řadu krásných míst,“ dodala tehdy s úsměvem ke svému triatlonovému přerodu.

V triatlonu si sice svůj olympijský sen zatím nesplnila, záhy se však zařadila do světové špičky. Loni patřila k širšímu okruhu favoritů na světovém šampionátu v Ironmanu 70.3, v jihoafrickém Port Elizabeth nakonec obsadila devátou příčku. O měsíc a půl později si pak odbyla premiéru také v havajské Koně. Závod však nedokončila.

„Po konzultaci s lékařem a fyzioterapeutem jsme přišli na to, že mé tělo není na ironmanské tratě úplně stavěné. Hlavně v havajských podmínkách jsem měla problémy s vysokou tepovou frekvencí. Dlouhým tratím se tak teď věnovat nebudu. Neříkám, že už nikdy, ale momentálně se soustředím na střední triatlon. V letošním roce chci uspět zejména na světovém mistrovství v Ironmanu 70.3 v Nice,“ povídala ve Walchsee.

Horké počasí a náročná cyklistická trať v Tyrolsku se zdály být nejlepší možnou přípravou na podobně náročné podmínky v Nice. „Ano, je to tak. Hned odsud pak jedu na dva týdny právě do Nice. Chci vyzkoušet tratě a právě tamní podmínky,“ souhlasila. Náročné povětrnostní podmínky ji čekají o při pražském závodě. „Mně horko nevadí. A do Prahy se těším, ještě jsem tam nikdy nebyla,“ povídala.

Rozhodnutí soustředit se na střední tratě se ukázalo správné hned zkraje jara, kdy si Emma připsala tři velká vítězství na „halfech“ během tří po sobě jdoucích víkendů, počínaje Challenge na Mallorce a konče Ironmanem 70.3 v Pays d´Aix.

Ve zmiňovaném Walchsee Pallant prohrála jen se svou tradiční soupeřkou Radkou Vodičkovou, s níž se pere o celkové vítězství v sérii Challenge a s níž změří síly také v Praze. Závodění s Vodičkovou si však užívá: „S Radkou se potkáváme na závodech hodně. Vždycky jsou to zajímavé souboje. Mám ji pravdu ráda, je s ní zábava i mimo závodní tratě.“ Další z řady soubojů Pallant-Vodičková můžete na vlastní oči sledovat v sobotu v okolí mostu Legií.

Anketa

Kdo vyhraje letošní Ford Challenge Prague?

 
1 hl.
 
0 hl.
 
2 hl.
Celkem hlasovalo 5 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Kurri muž 25.07.2019 22:22:34

Letošní ročník závodu Challenge Prague měla původně ozdobit legenda světového triatlonu Mirinda Carfrae. Populární Rinny nakonec nepřijede, i tak bude ženský závod velmi zajímavý. Boj o vítězství v něm svede trojice závodnic z nejužší světové špičky na středních tratích. Domácí Radku Kahlefeldt-Vodičkovou a olympijskou medailistku Lisu Nordenovou se pokusí porazit třicetiletá Britka Emma Pallantová, závodnice s velmi zajímavou sportovní historií.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.