Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kočař bere medaili! Na XTERRA Světové sérii v Prachaticích vybojoval bronz

Kočař bere medaili! Na XTERRA Světové sérii v Prachaticích vybojoval bronz
foto: Česká triatlonová asociace

Česká triatlonová asociace | 13.08.2023 | přečteno: 756×

Lukáš Kočař dokázal vybojovat bronzovou medaili na fantasticky obsazeném závodu XTERRA Světové série v Prachaticích! Nabitému víkendu dominovali terénní triatlonisté z Francie, kteří ovládli sobotní hlavní závod i nedělní Short Track. Ze dvou zlatých medailí se radovala Solenne Billouinová. Nejlepší Češkou byla pátá Helena Karásková Erbenová.

Když pořadatelé pozvali při slavnostním zahájení na velké pódium elitní triatlonisty, bylo jasné, že diváci uvidí v akci největší hvězdy tohoto sportu a také nejlépe obsazenou startovní listinu ve dvacetileté historii XTERRA Czech. Její součástí byl vedle dlouhodobě nejlepších Čechů také biker Jaroslav Kulhavý. Olympijský vítěz z Londýna se od této sezony věnuje terénnímu triatlonu a právě v Prachaticích mělo dojít k jeho prvnímu střetu s nejtěžší světovou konkurencí.

Po 1500m plavecké části v Ktišském rybníku šel v závodě mužů jako první z vody Němec Jens Roth, ale za sebou měl skupinu pronásledovatelů, která ho na kole brzy dostihla. V závodě žen začala jako první na kole stoupat do zelených šumavských kopců, které zalilo horké slunce, domácí Aneta Grabmüller Soldati.

Cyklistická část o délce 33 km patří k těm nejtěžším ve světě terénního triatlonu. Technicky náročné pasáže s kameny a kořeny se střídají s ostrými stoupáními – jedno z nich zavedlo závodníky až k rozhledně na Libíně, odkud pak začali sjíždět do Prachatic.

Jako první přijel na historické náměstí Francouz Felix Forrisier, který si při 10km běžecké části bezpečně pohlídal vedení a zvítězil v čase 2:36:32. „Jsem moc spokojený s výkonem i s výsledkem. Na kole jsem se možná snažil až moc útočit, ale na běhu se to nakonec neprojevilo, za což jsem rád,“ řekl Forrisier. „Prachatický závod mě moc bavil. Na kole to není jen o jednom kopci, ale trať je pestrá a zároveň patří k nejtěžším XTERRA závodům. To samé platí o běhu, který je tvrdý, ale hezký.“

Lukáš Kočař se dokázal v cyklistice posunout ze šestého na třetí až čtvrté místo. Do kopců nad Prachaticemi, kde se běhalo po zábavných bikových singltrecích, tak vybíhal s cílem zaútočit na medaili. Předstihl ho jen Arthur Serrieres, který ovládl předchozí čtyři ročníky prachatického závodu a tentokrát finišoval druhý. Třetí místo český reprezentant ale bez problémů uhájil: „Výsledek je pro mě nad očekávání, takže jsem spokojený. Po druhém místě na mistrovství světa je to letos můj nejlepší výsledek. Ale bylo to hrozně těžký – letos jsem jel šest závodů a pokaždé bylo přes třicet stupňů, tak už by mohlo někde zapršet,“ smál se.

Ostře sledovaným účastníkem závodu byl Jaroslav Kulhavý, který závod dokončil na 31. místě. Jeho výkon ovšem zásadně ovlivnily bolestivé problémy se zády.

Také závodu žen dominovaly Francouzky. Z kola přijela jako první Solenne Billouinová, za ní pak Alizée Patiesová a Švýcarka Loanne Duvoisinová. A v tomto pořadí také dokončily. Vítězka proběhla cílovou branou před prachatickou radnicí v čase 3:02:02. „Na kole jsem od začátku cítila, že mám dneska dobré nohy, tak jsem nechtěla na nikoho čekat a snažila jsem se útočit. Myslím, že to rozhodlo. Kombinace kola a běhu je tu navíc opravdu těžká, zejména v takovém horku, trať je nahoru dolů, takže můžu být maximálně spokojená,“ řekla vítězka.

Nejlepší Češkou byla nestárnoucí Helena Karásková Erbenová, která finišovala na 5. místě! „Na své poměry jsem dobře zaplavala, ale na kole mi to pak ze začátku vůbec nejelo. Pak se to sice zlepšilo, ale běh byl utrpení. Na konci jsem se musela hodně kousnout, aby mě Janča Dubcová nedoběhla,“ usmívala se.

Také ShortTrack ovládli Francouzi

I v dalším sledovaném závodu dominovali závodníci z Francie. Nedělní ShortTrack se uskutečnil v Ktiši, kde pořadatelé připravili krátké a divácky atraktivní tratě o distancích 0,4–7,6–2,4 km. Zvítězili Solenne Billouinová a Arthur Serrieres. Nejlepšími Čechy v tomto závodě byli šestí Lukáš Kočař a Štěpánka Bisová.

„Dneska to byl můj nejhorší Short Track, jaký jsem v životě zajel. Necítil jsem sílu v nohách, asi se na mě ten sobotní závod podepsal víc, než jsem očekával,“ řekl Kočař. „Musím ale říct, že tu byli neuvěřitelní fanoušci a skvělá atmosféra. Je úžasné, kolik lidí sem vždycky přijde,“ dodal český reprezentant k bouřlivé atmosféře.

Zajímavostí je, že tato nová atraktivní disciplína, jejíž význam ve světě neustále roste, vznikla před několika lety právě v Prachaticích.

Nejen triatlon, ale i food fest a letecká show

Závodní program odstartoval v pátek večer běžeckými závody dětí a charitativním Herbi’s Trail Runem, který se koná na památku vojáka Tomáše Procházky. Prvním triatlonovým závodem víkendu byl v sobotu dopoledne Sprint, který byl součástí Českého poháru v terénním triatlonu pro kategorie dorostu a juniorů. Jeho vítězi se stali Mikuláš Bíba a Italka Anna Gazzariová.

XTERRA Czech nabídla bohatý program nejen závodníkům, ale také jejich fanouškům. Už v pátek ho otevřely food festival, slavnostní zahájení a koncert přímo na Velkém náměstí. V neděli pak diváky kromě závodu Short Track bavila mimo jiné letecká show Martina Šonky, bývalého pilota Red Bull Air Race.

XTERRA Czech, Prachatice, 12.-13. srpna 2023

Muži: 1. Felix Forissier (Fr.) 2:36:32, 2. Arthur Serrieres (Fr.) 2:37:47, 3. Lukáš Kočař 2:38:00.

Ženy: 1. Solenne Billouinová (Fr.) 3:02:02, 2. Alizée Patiesová (Fr.) 3:05:35, 3. Loanne Duvoisinová (Švýc.) 3:06:58

ShortTrack, muži: 1. Arthur Serrieres (Fr.) 32:41, 2. Felix Forissier (Fr.) 32:52, 3. Jens Emil Sloth Nielsen (Dán.) 33:03

Ženy: 1. Solenne Billouinová (Fr.) 38:34, 2. Loanne Duvoisinová (Švýc.) 39:42, 3. Marta Menditttoová (It.) 40:24

Kompletní výsledky: https://sportsoft.cz/…results/7663?…

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 13.08.2023 14:37:35

Lukáš Kočař dokázal vybojovat bronzovou medaili na fantasticky obsazeném závodu XTERRA Světové série v Prachaticích! Nabitému víkendu dominovali terénní triatlonisté z Francie, kteří ovládli sobotní hlavní závod i nedělní Short Track. Ze dvou zlatých medailí se radovala Solenne Billouinová. Nejlepší Češkou byla pátá Helena Karásková Erbenová.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.