Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Xterra se vrací na Slovensko, v Banské Štiavnici se pojede o evropské body

Xterra se vrací na Slovensko, v Banské Štiavnici se pojede o evropské body
foto: Xterra Slovakia

tisková zpráva | 08.02.2024 | přečteno: 653×

XTERRA hlásí zajímavou novinku ve svém kalendáři! Svůj debut v rámci Evropského poháru zažije Banská Štiavnica mezi 12. a 13. červencem na klasických tratích, nabídne hobby závod Sprint a kategorii mládeže. Slovensko je po Česku teprve druhou zemí bývalého východního bloku v prestižním seriálu terénních triatlonů.

XTERRA triatlon je přírodní odnoží triatlonu, která se skládá z plavání na volné vodě, horského kola a běhu v terénu. Od své premiéry na Havaji v roce 1996 se stala prestižní sportovní sérií s více než 100 závody v 45 zemích světa. Historicky první závod na Slovensku, který bude součástí světové série a evropského poháru, bude mezi 12. a 13. červencem hostit UNESCO město Banská Štiavnica.

Snad i díky úspěchu, který XTERRA dlouhodobě má v sousední České republice, bylo jen otázkou času, kdy se rozšíří nabídka závodů v regionu střední Evropy. Česká XTERRA si odbyla premiéru už v roce 2002 a dnes patří mezi sedm nejprestižnějších závodů na světě, tak zvaný XTERRA World Cup. Slovenská XTERRA začne v nižší sérii Evropského poháru, ale majitelé značky XTERRA neskrývají ambice i na Slovensko v budoucnu přitáhnout nejprestižnější sérii nebo kontinentální mistrovství.

XTERRA Slovakia nabídne víkend plný sportu, ale také tradiční slovenské kultury. Kromě tradičních plných tratí se bude konat také závod pro nováčky a mládež XTERRA Sprint. Program doplní páteční běhy městem pro děti. Není náhodou, že si XTERRA vybrala právě Banskou Štiavnicu, deset let se zde konal populární závod Štiavnický Kros Triatlon, právě pořadatelé tradiční místní akce budou základní součástí pořadatelského týmu XTERRA Slovakia.

Banská Štiavnica je opravdovým rájem pro každého vyznavače outdoorových sportů. Nejen, že okolní krajina může nabídnout nespočet úchvatných vodohospodářských nádrží – tajchů k plavání, ale také desítky kilometrů značených bikových trailů, cest a umělých singletracků. Pomyslnými kulisami celé akce pak je úchvatné město, která není náhodou zařazeno na seznam kulturního dědictví UNESCO. Místní kultura není jen o folkloru a tradicích, ale samozřejmě také u hornictví a těžbě, které zajistily celému regionu bohatství hmotné i kulturní.

Doug Hall, generální manažer XTERRA Europe, vysvětluje: “Opravdu se těšíme na náš vstup na Slovensko. Pro řadu našich závodníků jde o neprobádaný kout Evropy, který je ale podle mě pečlivě střeženým diamantem, který obklopují nádherné hory plné jezer. Máme také štěstí na skvělé místní spolupracovníky, bez nich nejde samozřejmě nikdy závod uspořádat. Naši pravidelní účastníci mohou čekat opravdu tu pravou XTERRu, drsný terénní triatlon, od startu do cíle a samozřejmě také skvělou místní kuchyni, architekturu a tradice. Moc nás baví naše stávají expanze do nových regionů, jako je Slovensko.”

Tratě nabídnou úchvatné zážitky ve všech třech disciplínách. Plavání se bude odehrávat v 8 kilometrů vzdáleném Velkokolpašském tajchu. Ve krásně čistých vodách bude na závodníky čekat 1500 metrů rozdělených do dvou okruhů. Po depu na hrázi tajchu následuje první část cyklistiky, která přivede závodníky poprvé do centra Banskej Štiavnice. Po průjezdu centrem, kde podél tratí lze očekávat stovky diváků, bude trasa strmě stoupat do hor do své druhé poloviny, ta nabídne mimo jiné i úseky po uměle budovaných singletracích. Po 33 kilometrech v sedle horského kola závodníci po druhé přijedou do města. Druhé depo bude umístěno přímo na centrálním náměstí Svaté trojice. Zde proběhne jak druhé depo, tak zde závodníci budou mít cílovou bránu. Před proběhnutím pod ní, ale musí zdolat ještě 10 kilometrů běhu. Trasa bude rozdělena do dvou okruhů, které nabídnou jak kočičí hlavy starého města, tak pěšinky v okolí tajchu Klinger.

Michal Piloušek, který je zodpovědný právě za region střední a východní Evropy a je dlouholetým strůjcem úspěchu XTERRA v České republice, dodává: “Když jsme připravovali tratě v Banské Štiavnici měli jsme na mysli především rovnováhu. A to jak technických úseků a jezdivých pasáží, tak rovnováhu zážitků v přírodě a průjezdu centrem unikátní památky UNESCO. Využili jsme přitom zkušeností z Čech, kde právě centrum závodu v historickém jádru města přináší závodníkům neopakovatelné zážitky. Každý průměrný sportovec si bude moci závod v klidu objet a užít, ale také si sáhnout na dno svých sil. Na dodržování pravidel samozřejmě bude dohlížet tým rozhodčích Slovenské triatlonové unie.”

“Vážíme si toho, že si XTERRA vybrala pro konání závodu Evropského poháru právě naše město. Věřím, že naše město může nabídnout jak kulturní dědictví UNESCO, tak dechberoucí architekturu a přírodu,” dodává primátorka Banské Štiavnice Naděžda Babiaková.

XTERRA Slovakia vstoupí do světové série XTERRA 12.-13. července 2024. Všichni amatérští i výkonnostní sportovci se již nyní mohou hlásit přes webové stránky závodu. Zde najdou zájemci i řadu důležitých informací, časový harmonogram i přesné délky tratí. Mapy závodu jsou zatím utajeny a budou prezentovány na konci března.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 08.02.2024 11:33:58

XTERRA hlásí zajímavou novinku ve svém kalendáři! Svůj debut v rámci Evropského poháru zažije Banská Štiavnica mezi 12. a 13. červencem na klasických tratích, nabídne hobby závod Sprint a kategorii mládeže. Slovensko je po Česku teprve druhou zemí bývalého východního bloku v prestižním seriálu terénních triatlonů.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.