Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Tituly v terénním triatlonu si z XTERRA Prague odváží Kříž a Karásková

Tituly v terénním triatlonu si z XTERRA Prague odváží Kříž a Karásková
foto: Xterra Czech

Česká triatlonová asociace | 15.08.2021 | přečteno: 1483×

Premiéra s mistrovským nádechem. I tak by se dal shrnout první ročník závodu XTERRA Prague, při kterém se v sobotu 14. srpna na koupališti Džbán a v přilehlém údolí Divoká Šárka bojovalo o mistrovské tituly v terénním triatlonu. Získali je Tomáš Kříž a Helena Karásková. Absolutním vítězem mužského závodu se stal Francouz Maxim Chané.

Také v české metropoli je možné uspořádat ryze přírodní a zároveň náročný terénní triatlon. Po plavecké části (1 km) ve Džbánu se účastníci vydali do Divoké Šárky, kde absolvovali 24km trať plnou hravých sjezdů i náročných, strmých stoupání. 8km běh, který triatlonistům ještě komplikovalo horké letní počasí, je pak zavedl mimo jiné do blízkosti zdejších skal. „Vůbec jsem netušila, jak je to údolí rozlehlé a jakou trať je v něm možné nachystat. Je to tu opravdu hezké,“ řekla pak Helena Karásková.

„Překvapilo mě, jak je to údolí velké a že nabízí spoustu možností, kam jet. Samotná trať je úžasně různorodá a střídají se na ní traily, polní cesty i asfaltky, takže si každý najde to svoje,“ dodal Tomáš Kříž.

Závod žen sliboval souboj Heleny Karáskové s Jindřiskou Zemanovou a Anetou Grabmüllerou. Z vody vybíhala jako první právě Grabmüllerová, která nasedala na kolo s velkým náskokem před svými soupeřkami. Po prvním ze dvou cyklistických okruhů ale z kola sesedla. V některém místě trati totiž špatně odbočila, trať si zkrátila a zřejmě tak doplatila na to, že návštěvníci parku sundávali na trati značení. Zemanová s Karáskovou přijely do druhého depa společně – v běžecké části byla rychlejší Karásková, která zvítězila s náskokem 47 vteřin před Zemanovou. Bronzová medaile patří Anně Lužné.

„Dnes to bylo hrozně těžké. Plavání se mi vůbec nepovedlo a na kole jsem dvakrát přejela odbočku, takže jsem Jindrišku musela neustále nahánět. V běhu to pak bylo peklo, vůbec jsem si nebyla jistá, že to doběhnu. Z titulu mám velkou radost,“ řekla Karásková.

V závodě mužů vybíhal jako první z vody reprezentant v olympijském triatlonu Tomáš Kříž, jen pět vteřin za ním byl francouzský favorit Maxim Chané, který ovládl poslední dva závody XTERRA Světového poháru. Společně absolvovali i cyklistickou část, ve které se je marně snažil nahánět Karel Dušek. V běhu Chané prokázal své zkušenosti se strmými výběhy i technickým terénem a ovládl první ročník XTERRA Prague s náskokem téměř minuty a půl. Druhý proběhl cílovou branou Tomáš Kříž, který tak získal titul mistra republiky v terénním triatlonu. Třetí příčka patří Karlu Duškovi. Čtvrtý byl Němec Martin Gebhart, bronz z republikového šampionátu patří Vencovi Franckemu.

„Bylo to opravdu hodně těžké. Doufal jsem, že plavání mi vyjde lépe, ale podepsal se na mě náročný tréninkový týden, tak mi to ve vodě moc nejelo. Na kole jsem se snažil jet takticky –do trailů jsem najížděl před Maxem, protože je na tom výborně technicky a jinak bych ho neudržel. V běhu byl už v kopcích rychlejší,“ řekl Kříž.

Premiérový ročník XTERRA Prague si užil také celkový vítěz Maxim Chané, který patří k nejlepším terénním triatlonistům na světě: „Byl to opravdu krásný závod. Užil jsem si tuhle novou trať, která byla nádherná a hodně pestrá. Myslím, že je to tu připravené pro závod Světového poháru,“ uvedl Maxim Chané.

Už v příštím roce by se závod XTERRA Prague měl uskutečnit jako Světový pohár a ve světovém kalendáři XTERRA tak doplnit závod v Prachaticích.

Mistrovství ČR v terénním triatlonu, Praha, 14. srpna 2021

Muži: 1. Tomáš Kříž 1:41:55, 2. Karel Dušek 1:42:22, 3. Venca Francke 1:47:07

Ženy: 1. Helena Karásková 1:55:26, 2. Jindřiška Zemanová 1:56:13, 3. Anna Lužná 2:01:43

XTERRA Prague, 14. srpna 2021

Muži: 1. Maxim Chané (Fr.) 1:40:30, 2. Tomáš Kříž 1:41:55, 3. Karel Dušek 1:42:22

Ženy: 1. Helena Karásková 1:55:26, 2. Jindřiška Zemanová 1:56:13, 3. Anna Lužná 2:01:43

Kompletní výsledky najdete zde: http://czechtriseries.cz/…Details/7288

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 15.08.2021 09:53:14

Premiéra s mistrovským nádechem. I tak by se dal shrnout první ročník závodu XTERRA Prague, při kterém se v sobotu 14. srpna na koupališti Džbán a v přilehlém údolí Divoká Šárka bojovalo o mistrovské tituly v terénním triatlonu. Získali je Tomáš Kříž a Helena Karásková. Absolutním vítězem mužského závodu se stal Francouz Maxim Chané.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.