Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Xterru Dachsman ovládli favorité Kočař s Karáskovou

Xterru Dachsman ovládli favorité Kočař s Karáskovou
foto: Xterra Czech

Xterra Czech | 29.06.2020 | přečteno: 2213×

První triatlon pod značkou XTERRA po koronavirové pauze, první závod Českého poháru v terénním triatlonu, ale především pro většinu závodníků první možnost ukázat svou aktuální formu, to byl sobotní triatlon XTERRA Dachsman.

Malá vesnička Kunratice u Cvikova v Lužických horách hostila elitní české pole, ve kterém nechyběli aktuálně nejlepší čeští závodníci Lukáš Kočař a Helena Karásková Erbenová. Ti oba potvrdili role favoritů a celkově XTERRA Dachsman ovládli. Horké počasí téměř vysušilo tratě závodu a všichni očekávali rychlý závod. Místní distance nejsou nejdelší, ale zvlášť cyklistický okruh nabízí několik strmých stoupání, která prověří i nejlehčí převody horských kol a slibují kontaktní závod až do cíle.

Plavání v Horním kunratickém rybníce měřilo 700 metrů, od začátku se dopředu dral Lukáš Kočař, kterého se až do první bójky držela skupina závodníků v čele s Filipem Srbeckým, Jaroslavem Soldátkem a Jakubem Merlem. V druhé polovině plavání se Kočař začal vzdalovat na čele a v depu měl již 30 vteřin náskoku.

Od začátku cyklistické části navyšoval Kočar náskok a nebylo pochyb, kdo má nejvíce sil. Za ním se na druhém místě usadil Jan Šneberger a vytvořil si mírný náskok na další závodníky. O třetí místo bojovali v prvním okruhu cyklistiky Petr Cmunt, Michal Francke, Adam Holomoucký nebo Tomáš Strnad. V polovině kola již měl Kočař na čele více než tři minuty náskoku. Druhý jel stále Šneberger a na třetím místě se osamostatnil Petr Cmunt.

Běžecká část i přes těsné rozestupy nepřinesla změny na stupních vítězů. Kvalitní konkurenci ale potvrzuje fakt, že závodníky mezi 2. – 11. místem dělilo jen 6 minut.

Tři minuty po mužích se do vod Horního rybníka vrhly ženy. Okamžitě na čele ukázala aktuální plaveckou formu Aneta Grabmüllerová a vzdálila se ostatním závodnicím. Tím započala stíhačka zbytku startovního pole na prachatickou závodnici. V průběhu cyklistiky se náskok Grabmüllerové zmenšoval, ale určitě ne tak rychle, jak všichni očekávali. Až cca 8 km před cílem druhé části závodu se přes ni přehnala Helena Karásková, ale další zkušené závodnice jako Lenka Fanturová nebo Jindřiška Zemanová stále na konci kola ztrácely přes půl minuty. Na běhu ale obě zkušené borkyně přitlačily a Anetu Grabmüllerovou předstihly.

V cíli se s náskokem tří minut radovala z prvenství Helena Karásková Erbenová, druhá po těsném souboji doběhla bývalá reprezentantka v olympijském triatlonu Lenka Fanturová. Třetí Jindřišku Zemanovou dělilo od stříbra jen 19 vteřin. Na čtvrtém místě doběhla, většinu závodu vedoucí, Aneta Grabmüllerová.

„Od Havaje to byl můj první letošní triatlon a musím říct, že mi to vůbec nechutnalo, ani celkem hezká trať, i když bez techniky s moc pěknými kopci na biku, na které jsem se moc těšila a pak se tam solidně potrápila… Ale rodina mě hnala dopředu,“ podělila se o své dojmy Helena Karásková.

Kvalitní konkurence, těsné souboje až do konce, skvělá organizace a početné skupinky fanoušků podél celých tratí to byla XTERRA Dachsman 2020. Český pohár bude pokračovat druhým závod v Mostě 2. srpna. Republikový šampionát přijde na řadu v rámci světového poháru v Prachaticích mezi 3. a 6. zářím 2020.

Kompletní výsledky: https://www.stopnito.cz/…y-zavodu/486?…

Kompletní kalendář XTERRA CZECH TOUR, Český pohár v terénním triatlonu:

27.6.2020 – XTERRA Dachsman

2.8.2020 – XTERRA Krušnoman Most

22.8.2020 – XTERRA Miladatlon – Gravel bike

30.8.2020 – XTERRA Šindel Cup

3.-6.9.2020 – XTERRA CZECH – Prachatice – SP, EP, MČR

17.10.2020 – XTERRA HusMuž – Duatlon

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

xterraczech muž 29.06.2020 07:15:45

První triatlon pod značkou XTERRA po koronavirové pauze, první závod Českého poháru v terénním triatlonu, ale především pro většinu závodníků první možnost ukázat svou aktuální formu, to byl sobotní triatlon XTERRA Dachsman.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.