Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V nabité konkurenci dosáhl Volár na double, Konrad Tools vyhrál štafety

V nabité konkurenci dosáhl Volár na double, Konrad Tools vyhrál štafety
foto: Česká triatlonová asociace

Česká triatlonová asociace | 05.07.2020 | přečteno: 2768×

Tak nabitý závod český triatlon dlouho nepamatuje! Na start Triathlon Festu Račice, kterým 4. července odstartoval Český pohár v olympijském triatlonu, se postavila kompletní česká špička. Už tak skvělé startovní pole navíc ještě doplnili členové švýcarské reprezentace. V kategorii žen byla při dopoledním intervalovém závodě nejrychlejší Vendula Frintová, při odpoledním super sprintu pak zvítězila Petra Kuříková. V kategorii mužů zvítězil v obou startech Jan Volár.

Labe aréna obvykle hostí prestižní mezinárodní závody v rychlostní kanoistice, i triatlonistům ovšem nabízí skvělé zázemí. Plavání se odehrálo v srdci račického areálu, kterým je dvoukilometrový vodácký kanál, na další dvě disciplíny pak probíhaly na pětikilometrovém asfaltovém okruhu vedoucím přímo pod rozlehlou tribunou.

Tentokrát Labe aréna přivítala fantasticky obsazené závody! Vzhledem k tomu, že mezinárodní sezona je z důvodu epidemie koronaviru stále přerušena, mohla se do Račic sjet kompletní česká reprezentace v čele s olympioniky Vendulou Frintovou a Janem Čelůstkou. Po několika letech se na závodě českého poháru představila i Petra Kuříková, která dlouhodobě žije a trénuje ve Švýcarsku.

Startovní pole navíc doplnila čtveřice talentovaných švýcarských reprezentantů, mezi nimiž nechyběli národní šampioni či kontinentální mistři ze štafetového závodu.

Elitní závodníci absolvovali první start v sobotu dopoledne, kdy se uskutečnil intervalový závod na distancích 0,5 km plavání – 15 km cyklistiky – 5 km běhu. V závodě žen se dlouho držela ve vedení Iveta Fairaislová, která ještě do běžecké části vstupovala s téměř minutovým náskokem na Vendulu Frintovou. Ta pak ale potvrdila své obrovské běžecké kvality a zvítězila v čase 41:10, ovšem s náskokem pouhých dvou vteřin. Po plavecké části přitom musela odstát desetisekundovou penaltu za pozdní uložení věcí do depa. Druhá skončila Iveta Fairaislová, třetí byla jen o další vteřinu později Romana Gajdošová.

V závodě mužů dlouho vedl Jan Čelůstka, který šel na start s číslem 11 a po většinu průběhu závodu si držel před svými soupeři náskok. Až s číslem 52 ho předstihl Jan Volár, který si připsal nejrychlejší časy v běžecké i cyklistické části a zvítězil v čase 36:23 s náskokem 24 sekund. Za Janem Čelůstkou pak byl třetí Lukáš Kočař.

Na základě výsledků z intervalového závodu, které se ovšem započítaly do celkového pořadí českého poháru jako samostatný závod, byli závodníci rozřazeni do finálových jízd na atraktivních distancích super sprintu (0,4 km – 10 km – 3 km). Vzhledem k obrovské konkurenci a krátkým distancím bylo jasné, že o výsledku budou rozhodovat i malé chyby.

Jedné se dopustila Vendula Frintová, která měla v depu problém s nazouváním tretry a nabrala ztrátu více než jedné minuty. Po plavecké části se na čele utvořila šestičlenná skupina, ve které nechyběly české i švýcarské reprezentantky a která spolu absolvovala celou cyklistiku. V běžecké části se pak od zbytku skupiny oddělila Petra Kuříková se svou tréninkovou kolegyní Alissou Königovou ze Švýcarska.

„Věděla jsem, že švýcarské holky jsou silné a že jim ty sprint distance budou vyhovovat. Bylo mi jasné, že to bude boj až do cíle, ale na druhou stranu vím, že běh mám trochu lepší než Alissa, takže jsem doufala, že to potvrdím,“ usmívala se v cíli Petra Kuříková, která si ve finále vedla mnohem lépe než v dopoledních intervalech, kde skončila pátá. „Já jsem nevěděla, že dopolední závod se počítá do českého poháru samostatně a považovala jsem ho jenom za semifinále. Stejnou informaci jsem dala i holkám ze Švýcarska. Díky tomu jsme pak byly odpoledne čerstvější než ostatní holky.“

V závodě mužů se po plavecké části utvořila na čele patnáctičlenná skupina, která společně absolvovala cyklistickou část. Na jejím čele jezdili Radim Grebík s Janem Volárem, který pak šel z vedoucí pozice do běhu. „Vyběhl jsem rychle, ale cítil jsem, že mě Honza Čelůstka sbíhá, tak jsem trochu zpomalil a stal se z toho hodně taktický závod. Běželi jsme pak ještě s Tomášem Zikmundem a s Radimem, kteří zkoušeli nastupovat. Před finišem jsem si trochu odpočinul, abych nabral síly a nakonec se mi povedlo poprvé v životě neprohrát sprint,“ smál se v cíli Jan Volár, který po dopoledním vítězství přidal druhý triumf v rámci jediného dne. Druhý Tomáš Zikmund na něho ztratil necelou vteřinu, třetí Jan Čelůstka ztratil tři vteřiny.

Drama až do posledního úseku sledovali diváci při štafetách, které v neděli 5. července zakončily sérii pohárových závodů konaných v rámci Triathlon Festu Račice. První místo si do Brna odvezl Konrad Tools Team, druhé místo bral zlínský Titan Trilife, třetí pak Triatlon Team Tábor.

Celkem 29 štafet se postavilo na start ve společné kategorii dorostu, juniorů a dospělých (dalších 18 štafet pak nastoupilo k žákovskému závodu, ve kterém zvítězil Po trati A – Triatlon Team Tábor A). Na každého člena smíšené tříčlenné štafety čekalo 250 metrů plavání, 6 km cyklistiky a 2 km běhu. Kromě nabité konkurence a horkého počasí na závodníky kladl vysoké nároky také silný vítr, který nad kanálem vládl.

Po prvním úseku byl na čele tým s originálním názvem Kytičky, za který rozjížděl závod Jan Volár. Vítěz obou sobotních individuálních závodů si připsal nejrychlejší čas dne (18:38) a předával štafetu s komfortním náskokem 40 vteřin Adéle Chmátalové, která za sebou měla smečku silných týmů vedených brněnským Konrad Tools Teamem (první úsek Tomáš Kříž) a jindřichohradeckým TCV (Jiří Fencl).

Talentovaná dorostenka v týmu Kytiček vedení neudržela a předávala Danielu Noahovi na čtvrté pozici. Předstihly ji fantasticky jedoucí Alžběta Hrušková (Konrad Tools Team), Iveta Fairaislová (TCV) a Tereza Zimovjanová (TAP), která zaznamenala nejrychlejší ženský čas dne (20:53). První dvě štafety pak předávaly v těsném odstupu jedné vteřiny!

Už v plavecké části třetího úseku se ovšem na prvním místě osamostatnil Filip Tlamka (Konrad Tools Team), který si pak po celý úsek udržoval výrazný náskok a finišoval v čase 1:00:44. Na druhé místo se propracoval tým Titan Trilife, který během posledního úseku posunul z páté pozice juniorský reprezentant Radim Grebík. Pro bronz si doběhla štafeta Triatlon Teamu Tábor, kterou z šesté příčky vytáhl reprezentant Lukáš Červenka.

Triathlon Fest Račice, 4.-5. července


INTERVAL, muži: 1. Jan Volár 36:23, 2. Jan Čelůstka 36:47, 3. Lukáš Kočař 37:16

INTERVAL, ženy: 1. Vendula Frintová 41:10, 2. Iveta Fairaislová 41:12, 3. Romana Gajdošová 41:13

FINÁLE, muži: 1. Jan Volár 28:19, 2. Tomáš Zikmund 28:19, 3. Jan Čelůstka 28:22

FINÁLE, ženy: 1. Petra Kuříková 29:58, 2. Alissa Königová (Švýc.) 29:59, 3. Romana Gajdošová (Slov.) 30:07

Štafety dorost, junioři, dospělí: 1. Konrad Tools Team 1:00:44, 2. Titan Trilife 1:01:04, 3. Triatlon Team Tábor 1:01:52

Štafety žákovské: 1. Po trati A – Triatlon Team Tábor A 41:55, 2. TAP 1 42:57, 3. Po trati B – Triatlon Team Tábor B 44:55

Kompletní výsledky najdete na www.czechtriseries.cz

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 05.07.2020 07:28:17

Tak nabitý závod český triatlon dlouho nepamatuje! Na start Triathlon Festu Račice, kterým 4. července odstartoval Český pohár v olympijském triatlonu, se postavila kompletní česká špička. Už tak skvělé startovní pole navíc ještě doplnili členové švýcarské reprezentace. V kategorii žen byla při dopoledním intervalovém závodě nejrychlejší Vendula Frintová, při odpoledním super sprintu pak zvítězila Petra Kuříková. V kategorii mužů zvítězil v obou startech Jan Volár.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.