Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Karlovy Vary přivítají triatlonová esa z 35 zemí

Karlovy Vary přivítají triatlonová esa z 35 zemí
foto: archiv ČTA

Česká triatlonová asociace | 29.08.2018 | přečteno: 2060×

Pozornost triatlonových fanoušků z celé planety nyní směřuje do Karlových Varů, kde se bude 2. září konat závod Světového poháru. V lázeňském centru se představí triatlonové superhvězdy z celkem 35 zemí! CITY TRIATHLON Karlovy Vary ovšem není určen pouze jim, ale program zahrnuje i závody pro amatéry a akce pro rodiny s dětmi.

Karlovy Vary přivítají ITU Světový pohár podruhé ve své historii. V minulosti byl zdejší závod součástí evropského poháru a konal se také jako evropský šampionát. V roce 2001 jej dokonce ovládl český reprezentant Filip Ospalý, který tehdy slavil svůj triumf na Divadelním náměstí.

A právě na toto místo se nyní závod vrací! Druhé depo a cíl se přesouvají od hotelu Thermal na honosnější i reprezentativ­nější prostor před Karlovarským městským divadlem. „O této změně jsme uvažovali poslední tři roky. A teď se na ni velmi těšíme. Věřím, že v atraktivitě trati teď můžeme hrdě soupeřit se Světovým pohárem v Madridu, kde je depo a cíl před královským palácem. Divadelní náměstí je obklopeno Vřídlem a ikonickými lázeňskými domy,“ říká ředitel závodu Vladimír Malý.

K pozitivní změně oproti minulému roku došlo také na startovní listině, která je nyní nabitější. Mezi přihlášenými dokonce figurovala i olympijská vítězka Nicola Spirigová ze Švýcarska, šestinásobná mistryně Evropy se však nedlouho před závodem omluvila kvůli únavě.

Domácí fanoušci budou nejvíce spoléhat na Vendulu Frintovou, která loni vybojovala v Karlových Varech stříbro a letos si připsala skvělé sedmé místo v závodě mistrovství světa (World Triathlon Series) v Jokohamě! K velkým favoritkám se řadí také Němka Laura Lindemannová, k jejímž největším úspěchům patří titul mistryně Evropy ve sprintu z roku 2017 a druhé místo z červencového závodu mistrovství světa v Hamburku.

Titul evropské šampionky ve sprintu (2016) má také Britka Lucy Hallová. Překvapit může i Islanďanka Edda Hannesdottirová, aktuální mistryně světa v aquatlonu. Na startu nebudou chybět ani další skvělé závodnice včetně druhé české reprezentantky Petry Kuříkové.

Z českých mužů se na start postaví Jan Čelůstka, František Linduška a Jan Volár. Jaké světové konkurenci budou čelit? Sedmé místo z loňska bude chtít vylepšit Slovák Richard Varga, jeden z nejlepších plavců světové triatlonové scény a letošní mistr Evropy ve sprintu. „Loni jsem měl ve Varech velmi blízko ke stupňům vítězů, takže tam mám nevyřízené účty,“ vzkázal s úsměvem Varga.

Na vítězství budou útočit Rusové Igor a Dmitrij Poljanští, kteří už oba dokázali závod světového poháru ovládnout. Také Ital Daniel Stattef už letos na kontě jedno vítězství ve Světovém poháru má a ve Varech bude bojovat o další. Své druhé místo z loňska se pokusí vylepšit Ital Alessandro Fabian.

„Startovka vypadá zajímavěji než loni. Je vidět, že o závod v Karlových Varech stoupá zájem a vybírají si ho kvalitní závodníci, kteří se nebojí, že by při náročné cyklistice byli dojeti o celý okruh a diskvalifikováni,“ říká Vladimír Malý.

Nedělním závodem Světového poháru celý triatlonový víkend vyvrcholí. Ženy se na trať vydají v 10 hodin dopoledne, muži je budou následovat v 15 hodin. Plavecká část se odehraje ve volnočasovém areálu Rolava, kde triatlonisté absolvují 1500 metrů. Při 40km cyklistice je nejprve čeká pětikilometrový nájezd do centra města, kde pak absolvují sedm okruhů. Také desetikilometrový běh se odehraje v těch nejkrásnějších místech Karlových Varů – rozdělen bude do čtyř okruhů.

Průběh závodu můžete v přímém přenosu sledovat na televizní stanici ČT Sport, která bude v průběhu celého dne vysílat živé vstupy.

CITY TRIATHLON Karlovy Vary ovšem není akce jen pro nejlepší světové triatlonisty. Už o den dřív se uskuteční otevřený závod AGE GROUPS. Na jeho start se postaví pravidelní účastníci českého poháru, zkušení rekreační triatlonisté, ale také naprostí začátečníci, kteří vnímají karlovarský závod jako velkou sportovní výzvu!

Na trať se vydají ve dvou vlnách (do 39 let, +40 let) a mohou se těšit na stejné tratě a podmínky, jaké budou mít o den později profesionálové. Jediným rozdílem budou poloviční distance – účastníky AGE GROUPS čeká 700 m plavání, 20 km cyklistiky a 5 km běhu.

Tento závod je zároveň zařazen do Českého poháru v olympijském a sprint triatlonu (TRIATLON CZECHTRISERIES). I když se při něm nebude bojovat o pohárové body do absolutního pořadí, ale „jen“ v rámci věkových kategorií, přihlášena je celá řada skvělých domácích závodníků! O pohárové body se budou ve Varech rvát také junioři, dorostenci a o den dřív i žákovské kategorie.

Program pro širokou veřejnost odstartuje už v pátek večer. Přijďte si užít noční běh Karlovými Vary CITY NIGHT RUN! Můžete se těšit na tříkilometrovou trať s efektně nasvícenými stanovišti, na které poznáte lázeňské město z úplně nového pohledu.

Smyslem závodu není vítězství, ale zážitek z neopakovatelné atmosféry a také pomoc potřebným. Významná část výtěžku totiž poputuje na konto organizace SK Kontakt Karlovy Vary, která pomáhá zlepšovat život tělesně postiženým prostřednictvím plavání. Mezi její členy patří lidé všech věkových kategorií i výkonností. Někteří ve vodě rehabilitují, jiní se připravují na paralympijské hry.

„Naším přáním je pokrýt z tohoto příspěvku pobytovou akci pro děti do 12 let, při které se velmi rychle posunou v plaveckých dovednostech,“ říká Štěpánka Řehořková, předsedkyně SK Kontakt.

Rodinný program bude pokračovat hned v sobotu ráno, kdy se na koupališti Rolava odehrají závody GEIS Baby Duathlon, které kombinují běh a jízdu na kole. Určeny jsou dětem všeho věku – připraveny jsou tratě pro děti do tří let, ale také pro dvanáctileté školáky. Posledním startem pak bude štafeta rodič-dítě. Startovné na GEIS Baby Duathlon je zdarma.

Bez vstupného se budete bavit i v sobotu večer, kdy na Divadelním náměstí vystoupí hudební skupina Support Lesbiens. Začátek koncertu je naplánován na 19:30, bezprostředně po vyhlášení výsledků závodu AGE GROUPS.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 29.08.2018 12:19:56

Pozornost triatlonových fanoušků z celé planety nyní směřuje do Karlových Varů, kde se bude 2. září konat závod Světového poháru. V lázeňském centru se představí triatlonové superhvězdy z celkem 35 zemí! CITY TRIATHLON Karlovy Vary ovšem není určen pouze jim, ale program zahrnuje i závody pro amatéry a akce pro rodiny s dětmi.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.