Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Do Račic míří olympionici, česká elita i švýcarská reprezentace

Do Račic míří olympionici, česká elita i švýcarská reprezentace
foto: Česká triatlonová asociace

Česká triatlonová asociace | 01.07.2020 | přečteno: 1753×

Český triatlon má před sebou mimořádný závodní víkend. Nejenže se při Triathlon Festu Račice představí téměř kompletní česká reprezentace v čele s olympioničkou Vendulou Frintovou, ale do Labe arény přijedou v termínu 3.-5. července závodit také členové švýcarského národního týmu. Na své závody se v rámci nabitého třídenního programu mohou těšit i děti a rekreační triatlonisté.

Triathlon Fest Račice odstartuje letošní ročník Českého poháru v olympijském a sprint triatlonu, který vinou koronavirových opatření přišel o závody v Táboře a Mělníce. V Labe aréně, která obvykle hostí prestižní mezinárodní akce v kanoistice, proto bude možné získat body do žebříčku hned ve dvou závodech.

Program otevřou páteční závody v dětském aquatlonu a českého poháru žáků. Sobota pak bude nejprve patřit intervalovému závodu na distancích 0,5 – 15 – 3 km, který už bude součástí českého poháru. Na základě jeho výsledků pak budou závodníci rozřazeni do odpoledních finálových jízd. Ty se uskuteční na vzdálenostech supersprintu (0,4 – 10 – 3 km) a započítají se jako samostatný pohárový závod.

Diváci se tak mohou těšit na mimořádně rychlé závody, při kterých bude o úspěchu rozhodovat každý detail. Na startu přitom budou stát téměř všichni nejlepší čeští reprezentanti, kteří se domácích závodů účastní jen velmi výjimečně. Obvykle totiž musejí upřednostňovat závody mistrovství světa či světového poháru.

V pohárovém závodě žen nebudou chybět Vendula Frintová, Petra Kuříková, Iveta Fairaislová, Tereza Zimovjanová, Alžběta Hrušková nebo Jana Macháčová, která se vrátila po několikaletém pobytu v Anglii.

Hlavními favority závodu mužů budou Jan Čelůstka, Jan Volár, Lukáš Červenka, Lukáš Kočař, Tomáš Zikmund, Radim Grebík nebo Ondřej Olšar. Jediným absentujícím reprezentantem bude František Linduška, kterého na start nepustí zdravotní stav.

Už tento výčet zajišťuje Triathlon Festu Račice pozici jednoznačně nejnabitějšího pohárového závodu za mnoho let. Čeští reprezentanti ale budou mít ještě nečekanou konkurenci – pětici mladých švýcarských závodníků, jejichž účast zprostředkovala Petra Kuříková, která v alpské zemi dlouhodobě žije a trénuje.

Nejlepším výsledkem devatenáctileté Nory Gmürové je 7. místo z loňského juniorského mistrovství světa v Lausanne. Alissa Konigová (1996) je švýcarskou mistryní ve sprintu z minulého roku a na skvělé výsledky dosahuje především ve štafetách. Estelle Periardová dosáhla na 5. místo na loňském mistrovství Evropy do 23 let, kde následně získala zlato ve štafetách. Lucas Klante (2001) vybojoval v minulém roce stříbro na mistrovství Evropy ve své věkové kategorii. Ben Fäh (2002) ještě sbírá zkušenosti a má za sebou teprve dva mezinárodní závody.

Divácky atraktivní závody se uskuteční také v neděli, kdy se odehraje závod štafet, které se od Tokia stávají součástí olympijského programu. Většina reprezentantů se při nich postaví na start potřetí během jediného víkendu. Štafety musejí být smíšené, záleží ovšem na každém týmu, zda nominuje dvě ženy nebo dva muže. Celý program pak uzavře OPEN závod určený rekreačním triatlonistům, který se odehraje na distancích 0,5 – 30 – 5. Drafting při něm bude zakázán a závodníci se tak mohou na trať vydat na kolech s hrazdou (registrace je možná také na místě).

„S ohledem na to, že Triathlon Fest Račice bude prvním pohárovým závodem v olympijském triatlonu v této sezoně a že se závodníci, trenéři, rozhodčí, funkcionáři a vlastně všichni triatlonoví příznivci neměli možnost několik měsíců vůbec potkat, rozhodli jsme se připravit program s maximální porcí startů, ale také dát závodu společenský rozměr. Sobotní večer proto doprovodí kapela InAction a všichni účastníci si budou moci užít pohodovou atmosféru,“ říká ředitel závodu Radek Eliáš s tím, že areál nabízí divákům i závodníkům dostatečné ubytovací kapacity. Připraveno bude také triatlonové expo.

Kompletní informace o závodě, harmonogram i startovní listiny najdete na webu czechtriseries.cz.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 01.07.2020 13:18:17

Český triatlon má před sebou mimořádný závodní víkend. Nejenže se při Triathlon Festu Račice představí téměř kompletní česká reprezentace v čele s olympioničkou Vendulou Frintovou, ale do Labe arény přijedou v termínu 3.-5. července závodit také členové švýcarského národního týmu. Na své závody se v rámci nabitého třídenního programu mohou těšit i děti a rekreační triatlonisté.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.