Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

IM 70.3 Championships: Borci z krátkého triatlonu diktovali drsné tempo

IM 70.3 Championships: Borci z krátkého triatlonu diktovali drsné tempo
foto: Getty Images for Ironman

Jan Strangmüller | 09.09.2019 | přečteno: 2436×

Po víkendu známe nové mistry světa v polovičním Ironmanu! Díky místu konání ve francouzské Nice a její dostupnosti se na startu sešlo mnoho špičkových závodníků a závodnic, kteří bojovali o tituly na jedné z nejtěžších tratí, které Ironman 70.3 nabízí.

Sobota patřila ženám. Díky živým přenosům a absenci časového posunu bylo možné závod sledovat online. A bylo na co se dívat. V kategorii PRO byla jedna z největších adeptek na titul Švýcarka Daniela Ryf, která za pár týdnů bude obhajovat vítězství v Koně. V plavecké, ani v cyklistické části se žádné velké překvapení nekonalo, a tak Daniela rozhodla až v závěrečném běhu, kdy tempem 3:43/km odběhla zbytku startovního pole.

Za ní finishovala na 2. místě vyrovnanými výkony Holly Lawrence z Velké Británie a na 3. místě pak svěřenkyně Jurgen Zacka Imogen Simmonds. Škoda penalty boxu Lucy Charles-Barclay, která by bez povinné zastávky bojovala o TOP3 umístění.

Výborný výkon také předvedla jediná naše PRO závodnice ve startovním poli, Radka Kahlefeldt Vodičková. Po tradičně slušném plavání trochu za svými soupeřkami zaostávala na kole, ale během svůj náskok zase smazala a doběhla na fantastickém 6. místě. Myslím, že pokud by Radka závodila na jiné trati, kde je profil cyklistiky méně náročný, výsledek by byl ještě lepší.

Nedělní závod patřil mužům, kterých se vrhlo do vln Středozemního moře přes 3500! Hned od počátku byl vidět, že střední triatlon už dávno není takový rychlejší Ironman. Startovní listina se hemžila závodníky, kteří jsou současní top triatlonisté na krátkých distancích. Tomu také odpovídalo tempo, jak závod rozjeli.

Plavecká část bez neoprenů nepřinesla žádné překvapení a z vody lezla většina favoritů společně v časech kolem 23 minut, což odpovídá tempu kolem 1:15/100 m. Náročná trať cyklistiky nejlépe seděla trojici závodníků Brownlee, Iden a Von Berg, kteří kolo zajeli za 2 hodiny 17 minut a v průměru kolem 39 km/h jeli rychleji třeba než cyklistický mág Kienle. Kdo zná trať kola, chápe, že tyto časy jsou pro nás – hobíky – reálné asi jen na motorce.

Na běh vybíhala tato trojice společně a bylo pro mě velkým překvapením, že Brownlee nestačil tempu Idena a ten si za 1:08 doběhl pro titul mistra světa na 70.3 distancích. Druhý finišoval Brownlee, který se za měsíc objeví premiérově v Koně a na 3. místě doběhl Von Berg z USA.

Při pohledu do výsledků je jasné, že střední triatlon je úplně jiný, než ho známe z let minulých a že se dnes jezdí v tempu srovnatelném s krátkými triatlony. Vítěz posledních ročníků Havaje Lange měl výborný závod (plaval 24:31, kolo zajel za 2:31 a běžel úžasných 1:11), ale od rychlíků z krátkého triatlonu dostal naděleno 19 minut, což stačilo jen na 22. příčku. Podobně na tom byli i další top Ironmani (Starykowicz, Van Lierde, Amberger). Myslím si ale, že to brali jako přípravný závod a že za měsíc nám předvedou top výkony v Koně.

Z českých borců si podle mého očekávání vedl nejlépe Karel Zadák, který je výborným cyklistou a ještě lepším běžcem. Právě svým během byl schopný smazat ztrátu po plavání a jak plánoval, ve své kategorii 40–44 vyhrál.

Při pohledu na vítěze Age Groups se dostal mezi legendy: M40 Karel Zadák, M45 Alexander Vinokurov (vítěz Vuelty, OH v Londýně a několika klasik na silnici), M50 Laurent Jalabert (taky vítěz Vuelty a bodovacích soutěží na Vueltě i Tour de France). To je top výsledek! Je velkou škodou, že se Karel nechce postavit na start Ironmana… Myslím si, že by schopný jej zajet pod 8 hodin!

Výsledky: https://www.ironman.com/…tracker.aspx?…

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Gripp muž 09.09.2019 10:13:11

Po víkendu známe nové mistry světa v polovičním Ironmanu! Díky místu konání ve francouzské Nice a její dostupnosti se na startu sešlo mnoho špičkových závodníků a závodnic, kteří bojovali o tituly na jedné z nejtěžších tratí, které Ironman 70.3 nabízí.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.