Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trio hvězd proti sobě. Frodeno, Kienle a Lange bojují o evropský titul

Trio hvězd proti sobě. Frodeno, Kienle a Lange bojují o evropský titul
foto: IM Frankfurt

Jaroslav Kára | 27.06.2019 | přečteno: 2383×

Vypadá to spíš jako mistrovství Německa, ovšem půjde o evropské tituly. Tři nejlepší triatlonisté posledních let na dlouhých distancích se utkají o zlato na domácím evropském šampionátu Mainova Ironman Frankfurt, který startuje v neděli před půl sedmou ráno. A bude to žhavý souboj, předpověď počasí hovoří přes den o 40 °C!

Na startu se potkají světový šampion z Havaje posledních dvou let Patrick Lange, mistr světa 2015 a 2016 Jan Frodeno a havajský vítěz z roku 2014 Sebastian Kienle. Co jméno, to výčet impozantních úspěchů.

„Velmi se na závod těším. Jan s Patrickem jsou momentálně nejlepší na světě, takže když budu druhý, znamená to porazit jednoho z nich. Když se mi to povede, bude to úspěch a takové druhé místo beru jako vítězství. Nikdy nevíte, kdy se zase všichni potkáme na startovní čáře. Jsem zdravý a připravený na tenhle impozantní závod,“ uvedl na tiskové konferenci před startem Kienle.

Ten má ve sbírce už tři evropské tituly, ve Frankfurtu slavil poprvé v roce 2014, čímž se jako první muž stal v jednom roce evropským i světovým šampionem. Poté vyhrál v Německu ještě v letech 2016 a 2017, pokaždé porazil tehdejšího týmového parťáka Andiho Boecherera.

Při jeho loňské neúčasti se na nejvyšší stupeň vyhoupl Frodeno. V depu po cyklistice se dostal před Joshe Ambergera a po maratonu měl v cíli náskok víc než sedm minut na Patrika Nilssona ze Švédska. Třetí skončil vyčerpaný Lange.

Frodeno se vrátil po osmiměsíční pauze zaviněné únavovou zlomeninou kyčle, kterou utrpěl loni v září. Na začátku června už o sobě dal vědět vítězstvím na halfironmanu v Kraichgau.

„Je jedno, kolik mám na kontě vítězství, každé další je nejhezčí a musím na něj v neděli pořádně a tvrdě pracovat. Loni to byla velká bitva a letos to bude opět grandiózní závod,“ vyhlížel klání Frodeno, světový rekordman na ironmanské trati z Challenge Roth 2016.

Mistra světa z Havaje z posledních dvou let úspěch v domácím závodě míjí. Loni Lange nestačil na dva soupeře, předloni skončil dokonce šestý. Dlouho žil v nedalekém Darmstadtu a vítězství by si rád nadělil k srpnové svatbě.

„Poslední dva roky jsem byl připravený, ale nevyšlo to, což nechci opakovat. Doufám, že teď to bude lepší a závod mi sedne. Všichni jsou dobří, ale vítěz bude na konci jen jeden. Každý chce vyhrát a pro mě je speciální motivací, abych doma konečně uspěl,“ sdělil Lange.

Ve Frankfurtu má v neděli teplota dosahovat 40 stupňů Celsia, na což se Lange chystal v Thajsku. Na závěr tréninkového kempu ve vysokých teplotách a dusnu zvítězil v polovičním ironmanu ve Vietnamu.

Naposledy se hvězdný německý triumvirát potkal na mistrovství světa v roce 2017, kde Lange slavil titul. Kienle obsadil čtvrté místo, Frodeno kvůli bolestem zad dokončil závod s víc než hodinou ztrátou. O rok dřív se srovnali na stupních vítězů v pořadí Frodeno, Kienle a Lange.

Jak dopadne jejich nedělní souboj ve žhavém frankfurtském pekle? „Za normálních okolností si myslím, že je Frodeno neporazitelný, takže ho tipuji na první místo. Druhý podle mě bude Sebastian a Lange? Mám pochybnosti. Sedí mu Havaj, tam zaběhne, ale tady to je jiné. Když bude mít štěstí, bude třetí,“ uvažoval uznávaný český triatlonový kouč Luboš Bílek.

Ten až do loňského listopadu trénoval Kienleho a stojí za jeho největšími úspěchy kariéry. „Se Sebastianem jsem se rozloučili v dobrém, jsme pořád obrovští kamarádi. Den před závodem v Šamoríně jsem u něj seděl minimálně hodinu na pokoji a kecali jsme. Po třinácti letech jsme už však byli víc kamarádi než trenér a sportovec, možná proto bylo pro jeho novou motivaci doopravdy důležité, že si vzal jiného trenéra,“ pravil Bílek. Nyní Kienleho vede Philipp Seipp.

Jako čtvrtý vzadu za německými favority vyrazí do evropského šampionátu Joe Skipper z Velké Británie. „Víc tlaku leží na domácích závodnících. Přišel jsem jako turista do Německa a snad budu rychlejší než soupeři,“ usmál se Skipper.

Mezi ženami patří k největším adeptkám na medaile Angela Naeth z Kanady, Kimberley Morrison z Velké Británie, loni druhá Sarah True z USA nebo domácí Daniela Bleymehl a loni třetí Anne Haug. V elitní kategorii se představí také Čechoameričan Peter Kotland a další dva čeští triatlonisté Lukáš Polan a David Jílek. Celou startovku najdete zde: http://eu.ironman.com/…rankfurt.pdf. Dalších 18 Čechů je přihlášeno ve věkových kategoriích amatérů.

Na souboj s 3,8 kilometru plavání se triatlonisté vrhnou do jezera Langener Waldsee, dva okruhy na kole v celkové délce 185 kilometrů je zavedou přes Heldenbergen nebo Friedberg a 42,2 kilometru poběží na jihu Frankfurtu podél řeky Mohan s cílem na historickém náměstí Römerberg.

Anketa

Kdo z Němců dopadna na IM Frankfurt nejlépe?

 
7 hl.
 
3 hl.
Celkem hlasovalo 13 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Eskymák muž 27.06.2019 19:50:58

Vypadá to spíš jako mistrovství Německa, ovšem půjde o evropské tituly. Tři nejlepší triatlonisté posledních let na dlouhých distancích se utkají o zlato na domácím evropském šampionátu Mainova Ironman Frankfurt, který startuje v neděli před půl sedmou ráno. A bude to žhavý souboj, předpověď počasí hovoří přes den o 40 °C!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.