Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Světová elita míří do Nice na šampionát v polovičním Ironmanu

Světová elita míří do Nice na šampionát v polovičním Ironmanu
foto: Getty Images for IRONMAN

Jan Strangmüller | 03.09.2019 | přečteno: 2558×

Fandové triatlonu, v sobotu a v neděli si rozhodně na dopoledne nic neplánujte. Ve francouzském Nice se jede světový šampionát v polovičním Ironmanu a pole je doslova našlapané hvězdnými jmény současného triatlonu!

Triatlon v Nice patří mezi nejstarší triatlony. První ročník proběhl už v roce 1982. Původně se tento závod měl konat v Monaku a být přímou konkurencí Havaje, ale po tragické nehodě princezny Grace Kelly Monako zrušilo všechny sportovní akce. Ostatně podobně jako Nice po teroristickém útoku na promenádě Ingles.

Organizátoři chtěli vytvořit konkurenční závod k IM v Koně, proto od samého počátku nabídli prize money v celkové výši 50 000 dolarů, aby přilákali ty nejlepší světové závodníky.

První ročník závodu byl navržený spíše pro běžce. Plavání 1500 m, kolo 100 km a na závěr celý maraton! Termín závodu byl tehdy v listopadu a voda měla jen 14 stupňů. Z 57 závodníků na staru při plavání 17 vzdalo a sedm muselo být pro podchlazení hospitalizováno.

V roce 1983 se distance závodu změnily na 3–120–32 km a závodu se zúčastnil poprvé Mark Allen, který 600 metrů před cílem kolabuje, má křeče, přesto závod vyhrává a posléze je převezen do nemocnice. V roce 1985 je Nice jeden z největších triatlonových závodů a původní záměr se naplnil – stal se přímou konkurencí Havaje. Organizátorům se daří přilákat na start jména jako je Mark Allen, Dave Scott, Scott Tinley, Scott Molina, Rob Barel, Yves Cordier, Erin Baker či Paula Newbe-Fraser. Mark Allen zde celkem vyhrál desetkrát a stal se zde legendou. V ženách si připsala nejvíce titulů Paula Newbe-Fraser.

Od roku 2005 se závod zařadil do série IRONMAN a tratě se protáhly na klasické ironmanské distance. Letos poprvé se zde pojede Ironman 70.3 Championship. Tedy formát středního triatlonu, který díky náročné cyklistice prověří všechny závodníky.

Závod je opravdu náročný a nikomu nic neodpustí. Plavání v moři je asi tou nejlehčí částí. Zde můžou dělat problémy snad jen velké kameny na pláži, které při výběhu nejsou na došlap příjemné. V roce 2002 jsem zde závodil MS světa v ITU a ve vodě měl žaludeční problémy a zvracel. Přemýšlel jsem, že vzdám, ale při představě, že budu muset vylézt z vody a jít po těch kamenech, jsem plavání i celý závod dokončil.

Cyklistika je opravdu náročná. Jednak svými 1367 nastoupanými metry, jednak náročnými sjezdy, které je potřeba mít před závodem projeté. Nejtěžší část závodu je stoupání z Vence na Col de Vence, které měří 9 km a má průměrně 6,6%.

Samotný běh už není tak drsný. Vzhledem ke konci léta se očekává teplota kolem 22 stupňů, což je oproti Ironmanu v červnu opravdu příjemná teplota.

70.3 Championship je vždy stejně jako Ironman na Havaji prestižním závodem. Díky kratší vzdálenosti ho zvládnou jak závodníci, kteří závodí v krátkém triatlonu a v neolympijském roce si občas střihnou střeďák, tak samozřejmě i závodníci, kteří mají jako hlavní vrchol sezony říjnovou Konu a tento start je pro ně vhodným tréninkovým závodem před odletem na Havaj.

Při pohledu do startovní listiny to vypadá, že se při sledování nudit nebudeme. Nepamatuji si, že by nějaký závod měl takové špičkové obsazení. Pro řadu závodníků je to poslední příprava před Konou, takže pokud se v den závodu nebudou cítit fit, dá se předpokládat, že závod dojedou v tréninkovém režimu nebo nedokončí.

Z top favoritů musím určitě zmínit jména jako Javier Gomez, Alistar Brownlee, Patrick Lange, Sebastian Kienle, Frederik Van Lierde, Tim Don, Andrew Starykowicz a mnoho a mnoho dalších.

V ženské kategorii se můžeme těšit na souboj Daniely Ryf s Lucy Charles-Barclay, Anne Haug, Laury Phillipp a doufám, že i Radka Kahlefeldt Vodičková naváže na svou úspěšnou šňůru závodů a potrápí nejrychlejší závodnice.

Mezi zajímavými závodníky na startu je Laurant Jalabert, který se po skončení aktivní cyklistické kariéry naučil plavat a jezdí výborně Ironmany a spolu s Alexandrem Vinokurovem zatápí nejlepším age-group závodníkům. Pozornost bude patřit i synovi Marka Allena a Julie Moss Matsi Allenovi. Uvidíme, jestli půjde ve stopách svých rodičů.

Závodů série IRONMAN 70.3 se po celém světě účastní 200 000 závodníků na 100 závodech a v Nice jich bude tento víkend startovat přes 5500.

PRO Men:

BIB NAME COUNTRY

1 Gomez Javier ESP

2 Brownlee Alistair GBR

3 Kienle Sebastian GER

4 Lange Patrick GER

5 Kanute Ben USA

6 Heemeryck Pieter BEL

7 Appleton Sam AUS

8 Bowden Adam GBR

9 Von Berg Rodolophe USA

11 Blummenfelt Kristian NOR

12 Van Lierde Frederik BEL

14 Don Tim GBR

15 Wild Ruedi SUI

PRO Women:

BIB NAME COUNTRY

1 Ryf Daniela SUI

2 Charles-Barclay Lucy GBR

3 Haug Anne GER

4 Lawrence Holly GBR

5 Oliveira Pâmella BRA

6 Vodičková Kahlefeldt Radka CZE

7 Simmonds Imogen SUI

8 Salthouse Ellie AUS

9 Pallant Emma GBR

10 Philipp Laura GER

Vzhledem k jednodušší kvalifikaci než na Havaj a také k dostupnosti se na start závodu postaví 17 závodníků a pět závodnic z České republiky.

Mezi ženami má největší šance na top výsledek Radka Kahlefeldt Vodičková, která dlouhodobě žije a závodí v Austrálii, a má tak šanci závodit a trénovat v ideálních klimatických podmínkách. Přestože se jí nedávno narodila dcera Ruby, závodí jak za mlada a myslím, že nám všem svými výkony bude dělat ještě pár let radost.

Kromě Radky určitě zajede výborně i Sylva Mullen, která se postupně zlepšuje a ještě o ní určitě uslyšíme. Je škoda, že své kvality nebude schopná ukázat Petra Jiránková, která se sice kvalifikovala, ale na základě doporučení zdravotních specialistů z Cardiolabu se rozhodla po mnoha úspěšných letech aktivní kariéru ukončit a závodit jen pro radost.

To mužské pole je opravdu nadupané. Jsou tady skutečně všichni kluci, kteří dlouhodobě jezdí 70.3 a Ironmany a moc se těším na jejich souboje. I když… Bude to asi velmi jednoduché: Karel Zadák vs. Ostatní. Karel má neskutečnou formu jak na středních triatlonech, tak v Xteře. Jeho cílem je vyhrát svou age-group a v jeho případě bych si na to i vsadil. Jen je škoda, že nezkusí nějakého Ironmana, protože by jej přes svůj věk zajel výborně.

Kromě Karla je tam spousta kluků, kteří mají hlavní závod sezony Havaj a Nice je posledním „ostrým“ startem před Konou. Takže u nich to bude spíše velmi kvalitní trénink, než aby se na víkendový závod speciálně připravovali a ladili. Určitě pojedou super Petr Lukosz, David Procházka, Honza Jakubíček, Roman Procházka, Míra Richter, Petr Michovský nebo plavecká superstar Dan Machek. Trať cyklistiky je obtížná a letos jsme zde byli s Road2Kona na kempu, takže oba Procházkové ji mají několikrát najetou, což jim určitě ve sjezdech pomůže.

ČEŠI V AKCI

6 Radka Kahlefeldt – Vodičková FPRO CZE

1567 KODOUSKOVA Eva F30–34 CZE (Czech Republic)

1288 KRATKA Katerina F35–39 CZE (Czech Republic)

1428 VYMETALOVA Petra F35–39 CZE (Czech Republic)

1002 JIRANKOVA Petra F40–44 CZE (Czech Republic)

1059 MULLEN Sylva F40–44 CZE (Czech Republic)

70 TOMANEK Jan HC CZE (Czech Republic)

72 SULC Miroslav HC CZE (Czech Republic)

3499 SKALKA Jakub M25–29 CZE (Czech Republic)

3082 PAZDERA Lukas M30–34 CZE (Czech Republic)

2387 HRADECKÝ Jan M35–39 CZE (Czech Republic)

2401 JAKUBÍCEK Jan M35–39 CZE (Czech Republic)

2475 LUKOSZ Petr M35–39 CZE (Czech Republic)

2604 RICHTER Miroslav M35–39 CZE (Czech Republic)

1880 LEPIER Jan M40–44 CZE (Czech Republic)

1985 PETRASEK Vaclav M40–44 CZE (Czech Republic)

2000 PROCHÁZKA David M40–44 CZE (Czech Republic)

2151 ZADÁK Karel M40–44 CZE (Czech Republic)

1346 MICHOVSKY Petr M45–49 CZE (Czech Republic)

1413 PROCHAZKA Roman M45–49 CZE (Czech Republic)

896 POKORNY Jan M50–54 CZE (Czech Republic)

318 MACHEK Daniel M60–64 CZE (Czech Republic)

338 POLANSKY Petr M60–64 CZE (Czech Republic)

Závod můžete sledovat živě na FB IRONMAN now nebo na www.ironman.com.

Anketa

Kdo se stane mistrem světa v Ironmanu 70.3?

 
2 hl.
 
0 hl.
 
3 hl.
Celkem hlasovalo 21 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Gripp muž 04.09.2019 12:06:18

Fandové triatlonu, v sobotu a v neděli si rozhodně na dopoledne nic neplánujte. Ve francouzském Nice se jede světový šampionát v polovičním Ironmanu a pole je doslova našlapané hvězdnými jmény současného triatlonu!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.