Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nejlepší z nejlepších si to v neděli rozdají o světové tituly v Xterra

Nejlepší z nejlepších si to v neděli rozdají o světové tituly v Xterra
foto: Xterra

Michal Piloušek | 24.10.2018 | přečteno: 3112×

Na havajském ostrově Maui se v neděli bude konat další ročník nejprestižnějšího terénního triatlonu světa, Xterra World Championship. Od roku 1996 se na Maui rozdělují v říjnu tituly v kategorii profesionálů i v oblíbených věkových kategoriích. Z původně malého závodu se stal kultovní podnik, kterého se letos zúčastní více než 800 triatlonistů z celého světa, včetně 19 Čechů! Koho tipujeme na zlato?

Severní cíp ostrova v okolí městečka Kapalua se plní, více než tisícovka turistů dorazila za jediným cílem – mistrovstvím světa Xterra. Největší hvězdy světového triatlonu se prohání po trailech spolu s novici, na které čeká havajská premiéra.

Letos na Hawaii dorazil i rekordně velký tým českých závodníků. Největším želízkem v ohni bude Lukáš Kočař, kterého pořadatelé nasadili na start s číslem 20. Jeho ambice jsou ale daleko vyšší. „Reálně cílím na TOP 5, ale vím, že mám i na lepší výsledek,“ říká už několik týdnů brněnský závodník. Bahnitou trať kola zatím nemá kompletně najetou, protože cirka polovina okruhu se otevřela k tréninku až ve středu.

Mezi 19 českými triatlety jsou také zkušení veteráni Martin Pospíšil a Miloslav Smutek, který by se rád probil na pódium. Jana Brantlová si přijela po úspěšném evropském šampionátu také pro medaili. Bez šance není ani Lucie Dospělová nebo Jindřiška Zemanová. Zkušený Pavel Jindra letos dorazil včas, ale po cestě mu aerolinky ztratily kolo. I přesto určitě na půjčeném stroji bude adeptem na pódium v age-group.

Ve speciální kategorii pořadatelů se účastní Michal Piloušek mladší. Největšími favority na vítězství v age-group 20–24 jsou mladí borci Karel Dušek a Ondřej Petr. Oba si zde odbyli loni premiéru a letos prokazují vyrovnanou formu. „Je to unikátní situace. Nikdy jsme snad v jedné věkové kategorii neměli dva vyrovnané rivaly z Čech,“ říká otec české Xterry Michal Piloušek st., který přijel na Maui prezentovat český závod, jenž příští rok ponese status Mistrovství Evropy Xterra a bude zároveň i součástí Světového poháru.

„Po letošním úspěchu nebylo pochyb, že Xterra Czech patří mezi největší závody na světě. Logicky jsme hledali způsob, jak pomoci expanzi vašeho závodu. Příští rok bude druhým nejlépe dotovaným na světě a nabídne také nejvíc kvalifikačních míst a evropské tituly,“ vysvětluje technický ředitel Xterra Nicolas Lebrun, který navíc na Maui pro české závodníky pořádá soukromou tréninkovou kliniku.

A kdo tedy patří mezi největší favority mezi profesionály? Zkusili jsme si pořadí tipnout a vy v anketě pod článkem máte prostor tipovat také!

#1 – Ruben Ruzafa

Trojnásobný mistr světa je letos v bezkonkurenční formě. Jasný tip naší redakce. Legenda legend chce zpět svůj titul!

#2 – Bradley Weiss

Loňský šampion umí vyladit formu. Po evropské šňůře závodů, kdy se druhý místem skvěle představil i v Prachaticích, odjel do coloradského Boulderu, kde ve vysoké nadmořské výšce ladil formu jen pro havajský start. Skvěle poběží a rozhodující pro výsledek bude pravděpodobně ztráta na Ruzafu po kole.

#3 – Mauricio Mendez

Předloňský vítěz je neskutečně rychlý v plavání a běhu. Loni ale zaspal na kole nástup favoritů a ujel mu vlak. Uvidíme, jak letos dokáže držet tempo. Rozhodně patří mezi největší favority.

#4 – Sam Osborne

Mladý vytáhlý kiwi už letos dokázal, že se může srovnávat i s Ruzafou, když byl druhý na MS ITU v Dánsku. Absolvoval vysokohorský kemp s Weissem a bude podle nás celý den blízko čela závodu.

#5 – Lukáš Kočař

Jako domácí redakce přece nemůžeme opomenout našeho top závodníka! Lukáš umí plavat s Weissem a spol. Na kole potom zavěsí svůj zrak za sedlovku někoho z favoritů a bude se snažit obkroužit džungli na čele startovního pole. V závěrečném běhu pak – doufejme – prodá neuvěřitelnou sílu, kterou hlavně první polovina běhu vyžaduje.

Ženy

#1 – Lesley Paterson

Při absenci legendární Flory Duffy očekáváme nejvíce od britské šampionky. Na Maui umí závodit a těžký okruh kola jí vyhovuje. Pokud dokáže na kole smazat ztrátu na rozumnou úroveň, bude v běhu jistě patřit i do čela mužského startovního pole.

#2 – Brigitta Poor

Maďarka dlouho čeká na vítězství na Maui. V Evropě vyhrála, co se dalo, a jen Helena Karásková, která letos na Maui chybí, ji dokázala potrápit. Letos má super formu a zasloužila by si velký úspěch.

#3 – Carina Wasle

Rakušanka letos zažívá snovou sezonu. Veteránka, která letos znovu našla formu, patří mezi kategorii muších vah, a tak ji kopcovitý profil tratě na Maui sedí. Zkušenosti s jízdou na kluzkém blátě ji určitě pasují do role favoritky.

Web závodu: https://www.xterraplanet.com/

Facebook: https://www.facebook.com/XTERRAplanet/

Startovní listina: https://www.xterraplanet.com/…tsList18.pdf

Anketa

Tipujte letošního vítěze Xterra World Championship v kategorii mužů!

 
2 hl.
 
0 hl.
 
0 hl.
 
0 hl.
 
5 hl.
 
2 hl.
Celkem hlasovalo 9 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Pilda Michal muž 24.10.2018 22:07:27

Na havajském ostrově Maui se v neděli bude konat další ročník nejprestižnějšího terénního triatlonu světa, Xterra World Championship. Od roku 1996 se na Maui rozdělují v říjnu tituly v kategorii profesionálů i v oblíbených věkových kategoriích. Z původně malého závodu se stal kultovní podnik, kterého se letos zúčastní více než 800 triatlonistů z celého světa, včetně 19 Čechů! Koho tipujeme na zlato?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.