Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Líbí se vám terénní triatlon? Vybrali jsme tři krásné Xterry v dojezdu

Líbí se vám terénní triatlon? Vybrali jsme tři krásné Xterry v dojezdu
foto: Xterra

Karel Dušek | 18.12.2018 | přečteno: 3425×

Sezona 2019 se nám pomalu blíží a většina z nás již zahájila přípravu na nadcházející rok. Mnoho závodníků již jistě vybírá závody, kterých by se příští rok chtěli zúčastnit. Před několika dny vyšla na svět i nová termínová listina terénního triatlonu Xterra. Představme si několik závodů, které jsou v přijatelné vzdálenosti a navíc velmi atraktivní.

Xterra France

Když mi někdo řekne Xterra France, vybaví se mi těžký, nebál bych se říci i extrémní závod, ve kterém se ukáže, kdo má natrénováno a kdo ne. Závod je situován v krásném horském prostředí poblíž městečka Xonrupt-Longemer. Z Prahy se do místa závodu dostanete cca za 8 hodin. Xterru France charakterizuje skvělá divácká kulisa, která vás bude hnát kupředu. Dle mého názoru zde podávají také jednu z nejlepších předzávodních večeří.

Plavání se odehrává v horském jezeře a co jsem sledoval několik posledních ročníků, plavalo se pokaždé v neoprenu. Plave se jeden okruh, 1500 m. Ve Francii je zajímavostí, že hobby závodníci startují společně s kategorií elite, takže si můžete vyzkoušet, jak jste na tom v porovnání s profesionály.

Biková trať se jede na dva poctivé dvacetikilometrové okruhy. Po několika stovkách metrů z depa se najede do prudkého stoupání, ve kterém stráví pěknou chvíli i elitní závodníci. Následují lesní pěšiny a cesty v blízkosti jezera. V přejezdu do druhého kola organizátoři staví umělé výjezdy, sjezdy a klopenky z palet, které jsou velmi atraktivní, jak pro závodníky, tak i pro diváky.

Na běhu vaši formu prověří technická trať plná kořenů a kamenů, která po výběhu z depa opět nabere směr vzhůru. V polovině trati vás čeká zlom a sbíháte zpět k jezeru. Toto si zopakujte ještě jednou.

V cíli toho budete mít až až, ale pocit, který si odnesete z místních tratí a skvělé organizace závodu, stojí za to. Xterra France se koná 7. července a registrace je již spuštěna.

http://xterra-france.com/

Xterra Germany

Tento závod se koná opravdu za humny. Závodí se poblíž města Zittau, které je od české hranice vzdáleno 10 minut jízdy autem. Z Prahy se sem dostanete za necelé dvě hodiny. Německo hostilo v minulých letech mistrovství Evropy, což hovoří o kvalitě závodu. Start i cíl jsou situovány v pěkném sportovním areálu.

Plavecká část se odehrává v jezeře a plave se na dva okruhy, každý po 750 metrech. Zatím jsem zde nezažil, že by byl povolen neopren. Start probíhá na místní pláži.

Bikovou trať představuje jeden okruh v přilehlých lesích, který měří necelých 37 kilometrů. Po nasednutí na kolo absolvujete pár kilometrů po štěrkových a panelových cestách, než vás organizátoři zavedou do lesa. Na třináctém kilometru je nejvyšší vrchol trati. Cesta na tento vrchol je opravdu náročná, plná kořenů a kamenů. Téměř všichni závodníci, i ti elitní, tak musí sesednout ze svého stroje a několik stovek metrů tlačit. Po nejvyšším vrcholu vás čekají lesní cesty a několik technických sjezdů, které prověří vaše schopnosti na kole.

V loňském roce se trať běhu změnila z jednoho kola kolem jezera na dvě, což přidalo na atraktivitě poslední části závodu. Běh je plný krátkých seběhů i výběhů a několik metrů před cílem vás čekají tradiční schody ze slámy a prken, pak už jen cílová rovinka.

Po závodu si zde můžete dopřát kvalitní masáž i pozávodní jídlo ve stanech postavených kousek za cílovou bránou. Závod se koná 17. srpna a registrace je již spuštěna.

https://www.xterragermany.de/en/

Xterra Czech

Jako třešničku na dortu jsem si na závěr nechal domácí Xterru Czech. Tento závod se v loňském roce po krátké pauze opět vrátil do termínové listiny Světového poháru Xterra. Pro rok 2019 byl navíc tomuto závodu přidělen statut mistrovství Evropy, a bude to tak jeden z nejprestižnějších triatlonových závodů na našem území. Organizátoři v loňském roce připravili – a v letošním roce tomu nebude jinak – široký doprovodný program, kde si najde své každý člen rodiny. V letošním roce zde bude premiéra tzv. shorttracku, závodu na zkrácených tratích, kam se dostane 20 nejlepších mužů a 15 nejlepších žen z hlavního závodu, který se koná v sobotu. Máme se tedy na co těšit!

Loni jsem se tohoto závodu zúčastnil poprvé a hned si mě dostal skvělými a spravedlivými tratěmi a vysokou konkurencí, která se zde loni sešla. Na startu byla světová esa terénního triatlonu, například Ruben Ruzafa či Bradley Weiss. Závod se odehrává v jihočeském městě Prachatice a jeho přilehlém okolí.

Start je situován u Křišťanovického rybníka, který je od Prachatic vzdálen několik kilometrů. Do místa startu vás převezou autobusy, pokud nemáte vlastní dopravu. Plave se na dva okruhy po 750 metrech. V polovině plavecké části vás čeká atraktivní přeběh po břehu a skok z mola do druhého kola plavecké části.

Biková část vede místními lesy a zavede vás až do historického centra samotných Prachatic. Organizátoři oproti loňsku chystají několik úprav trati, tak se necháme překvapit.

Běžecké depo je umístěno v samotném srdci Prachatic, na náměstí, kde vás bude podporovat mnoho fanoušků. Z depa nabíráte směr vzhůru po asfaltu k blízkému lesu. Tady na vás čekají krátké, zato prudké výběhy, kde si někdy musíte pomoci i rukama. Běh tvoří dvě kola, při přeběhu do druhého a pak i do samotného cíle vás čeká proplétání se krásnými historickými uličkami Prachatic.

Hlavní závod se koná 3. srpna, premiéra shorttracku se pak uskuteční v neděli 4. srpna. Závod můžu vřele doporučit, registrace je již otevřena a startovní listina se bude rychle plnit, tak neváhejte.

https://www.xterra.cz/en/

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

kdusek muž 18.12.2018 18:47:25

Sezona 2019 se nám pomalu blíží a většina z nás již zahájila přípravu na nadcházející rok. Mnoho závodníků již jistě vybírá závody, kterých by se příští rok chtěli zúčastnit. Před několika dny vyšla na svět i nová termínová listina terénního triatlonu Xterra. Představme si několik závodů, které jsou v přijatelné vzdálenosti a navíc velmi atraktivní.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.