Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kdo ovládne letošní Xterru? Mendez, Ruzafa, nebo někdo jiný?

Kdo ovládne letošní Xterru? Mendez, Ruzafa, nebo někdo jiný?
foto: Xterra

Michal Piloušek | 27.10.2017 | přečteno: 2091×

Už v neděli ráno místního času vypukne na Maui letošní světový šampionát Xterra. Kromě devíti stovek amatérů z celého světa se na Hawaii sjela i nevšední konkurence profesionálů. Nikde jinde za celý rok se nepotkají všechny hvězdy terénního triatlonu, které pravidelně doplňují Ironmani a olympijští triatlonisté.

Naše redakce vytipovala největší favority mužského závodu.

#1 Mauricio Mendez – MEX

Loňský vítěz byl pro někoho možná překvapením, ale určitě ne pro jeho soupeře. Mladý Mexičan už čtyři roky trápí zkušené matadory po celém světě a bylo jen otázkou času, kdy se prosadí i na nejvyšší světový stupínek. Jednoznačně nejrychlejší běžec ve startovním poli bude sázet na vyrovnanost předchozích dvou disciplín, kdy bude chtít eliminovat na minimum ztrátu po kole na excelentního bikera Rubena Ruzafu. Na tiskové konferenci byl dotazován proč se svou výkonností nezkusí ITU krátké triatlony. „Xterra je o svobodě, baví mě to, nechci se nikde vázat.“ Jeho životní bezstarostný přístup je vidět i na trati, kdy nic neřeší a vyhrává.

#2 Ruben Ruzafa – ESP

Nikdy neodepisujme trojnásobného Xterra šampiona Ruzafu, i když neměl tu nejlepší sezónu. Původně biker světového poháru vtrhnul do světa triatlonu překvapivým vítězstvím právě na Maui. Tam se mu podařilo už na nové trati zvítězit ještě v letech 2013 a 2014 a zbytek startovního pole těžko hledal cestu, jak jej porazit. Hodně v posledních letech zapracoval na plavání, poté se rychle hrne do čela závodu a jeho strategií je ujet na biku co nejvíce ostatním. Nebude překvapením, když půjde první na běh, ale otázkou bude jeho náskok a zda mu bude oproti soupeřům stačit.

#3 Josiah Middaugh – USA

Když v roce 2015 konečně vyhrál mistrovství světa, nebyl snad nikdo, kdo by mu to nepřál. Není snad jiný závodník, který by tolikrát bral stříbrné a bronzové medaile. Horal z coloradského Vailu při svém triumfu využil právě slabinu Rubena na běhu, kdy se ujal vedení a už ho nikomu nepůjčil. Jeho slabinou je naopak plavání, ač se hodně zlepšil, musí stále na začátku cyklistiky dojíždět silnější borce jako je Allen nebo Mendez. Na jeho straně jsou zkušenosti a perfektní dvojdisciplína kolo-běh, navíc se dlouhodobě připravuje ve vysokohorských podmínkách a je skvěle vytrvalostně připraven, což se může hodit zvlášť, když se pojede na blátě a závod se protáhne.

#4 Brade Currie – NZL

Bradena jsme pasovali do role černého koně před dvěma týdny pro Ironman World Championship, nakonec mu defekt zhatil atak na kole. Na Xterra trati už má ale daleko větší zkušenosti, jednou doběhl třetí a jednou druhý a pokud po Ironmanu alespoň trochu zregeneroval, tak bude patřit k největším favoritům. Výborně plave, solidně pojede na biku ale jeho síla je v běhu. Jako jeden z mála by mohl držet krok s Mendezem a řadí se tak mezi top favority závodu.

#5 Ben Allen – AUS

Australský sympaťák Ben Allen má neskutečnou bilanci, z minulých 4 šampionátů si odvezl třikrát bronzovou medaili. Letos chce konečně o stupínek nebo dva výš. Má vyrovnané všechny disciplíny, letos méně cestoval, a říká, že se na šampionát speciálně připravoval. Pokud budou větší vlny mohl by získat náskok už při plavání, vyrůstal totiž v moři a ovládá perfektně tzv. „body surfing“, tedy techniku, kdy se při výlezu z vody sveze na vlnách. Tím nejen zrychlí, ale také neriskuje zranění, kdy by ho vlna překvapila zezadu.

#6 Leonardo Chacon – CRC

Původně specialista na olympijský triatlon se už před několika lety přeorientoval také na Xterru. Má za sebou řadu vítězství ve světové tour a loni na Maui obsadil šesté místo. Pokud mu vyjde bike, může pomýšlet na umístění v první pětce, plavecky ani běžecky totiž ztrácet nebude.

#7 Sam Osborne – NZL

Letos měl skvělou sezónu, vyhrál Pacific-Asia Tour a byl druhý v evropské šňůře. Původně odchovanec ITU triatlonu má skvělé plavání a kolo, bude otázka, jestli udrží tempo i na běhu, který je na Maui doslova brutální.

#8 Bradley Weiss – RSA

Jihoafrický nástupce Conrada Stoltze a Dana Huga se vrací opět na Maui a pokusí se prosadit do první pětky. Má za sebou velký výsledek, když v září na evropském šampionátu v Dánsku vyhrál a porazil borce jako Ruzafa, Osborne nebo Serrano. Aktuální forma je na jeho straně a bude zajímavé ho na trati sledovat.

#9 Ben Hoffman – USA

Specialista na Ironman už předloni ukázal, že v terénu umí! Loni už si připsal sedmé místo, a to měl samozřejmě za sebou Ironman v Koně. Letos sice nepředvedl maraton podle svých představ (3:04 a celkové 9. místo), ale přijíždí určitě na Maui nažhavený. Těšili jsme se, že bude zajímavé sledovat také jeho souboj s Curriem o vítězstvím v Double (součet časů Ironman a Xterra), ale Hoffmanův náskok skoro 40 minut vypadá nesmazatelně.

10# Jan Kubíček – CZE

Možná odvážný tip na našeho rodáka, ale na Honzově straně stojí zkušenosti, pohodový přístup a výborné běžecké schopnosti, které se na Maui cení hodně vysoko. Navíc měl výbornou sezonu a několikrát ukázal, že dokáže se světovou konkurencí držet krok!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Pilda Michal muž 27.10.2017 13:05:44

Už v neděli ráno místního času vypukne na Maui letošní světový šampionát Xterra. Kromě devíti stovek amatérů z celého světa se na Hawaii sjela i nevšední konkurence profesionálů. Nikde jinde za celý rok se nepotkají všechny hvězdy terénního triatlonu, které pravidelně doplňují Ironmani a olympijští triatlonisté.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.