Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Světová elita Xterry se sešla v Prachaticích, Erbenová získala bronz

Světová elita Xterry se sešla v Prachaticích, Erbenová získala bronz
foto: Česká triatlonová asociace

Česká triatlonová asociace | 09.08.2014 | přečteno: 2678×

Nejprestižnější tuzemský závod v terénním triatlonu s názvem AMEDIPRO XTERRA Czech se v sobotu uskutečnil v jihočeských Prachaticích a měl statut Českého, ale také Evropského a Světového poháru Xterra. Startovní listina překypovala zvučnými jmény a neztratila se ani ta česká. Helena Erbenovaná vybojovala bronz, Jan Kubíček byl v mužích pátý.

V Prachaticích se to hemžilo hvězdami světové Xterry. Nechyběl mistr světa Ruben Ruzafa ze Španělska, sedminásobný mistr USA Josiah Middaugh, Australan Ben Allen (3. na MS 2013) a další. Mezi ženami měla želízko v ohni Česká republika díky Heleně Erbenové, dvojnásobné vítězce prachatického klání a mistryně světa v terénním triatlonu.

Trať byla složena z 1,5 kilometru plavání, 36 kilometrů jízdy na horském kole a závěrečných 10 kilometrů běhu v terénu. A závodilo se opravdu o hodně, protože ve hře byla také kvalifikace na mistrovství světa na Havaji. Na stupeň nejvyšší v mužské kategorii nakonec vystoupal Španěl Ruzafa, který naplnil roli největšího favorita. Druhý skončil Josiah Middaugh z USA, třetí pak Australan Ben Allen.

Nejlepší z Čechů byl Jan Kubíček, který doběhl na skvělém pátém místě. „Prachatická trať je vždy těžká a ani letos tomu nebylo jinak. Pro mě osobně to nikdy není lehký závod. Člověk má obvykle během závodu nějakou krizi, já jsem si dnes jednu docela protrpěl, ale ono to vypadalo, když jsem se podíval kolem sebe, že trpí všichni,“ popisoval po doběhu s úsměvem Kubíček.

Jeho výkon byl opravdu kvalitní, o čemž svědčí umístění i čas. „Vpředu se utvořila skupinka čtyř nejlepších, mezi kterými byl i Ruzafa. Já jsem se snažil udržet dobré postavení a jsem rád, že se mi to podařilo, s pátým místem jsem určitě spokojen. Příští týden mě čeká mistrovství světa, tak uvidíme, jak se bude dařit,“ uzavřel nejlepší z českých závodníků v cíli. Na šestém místě se pak umístil další Čech Václav Holub. Elitní desítku uzavřeli Tomáš Jiránek na devátém a Luboš Truhlář na desátém místě.

Ženskou část závodu si podmanila Němka Kathrin Müllerová před Jacqui Slackovou z Velké Británie. Zkušená česká reprezentantka Helena Erbenová skončila třetí. Ačkoliv se u ní pomýšlelo na zlato, v Prachaticích byla dle svých vlastních slov nakonec ráda za bronz.

„Už před závodem jsem se necítila dobře, přehnala jsem to s tréninkem. A na trati to pak bylo hodně vidět. Plavání bylo opravdu špatné, a i když jsem se pak snažila ztrátu na kole dohnat, cítila jsem se mizerně a bylo to trápení. A běh, ten jsem si opravdu moc neužila,“ přiznala Erbenová.

„Tady v Prachaticích je to dle mého názoru jedna z nejtěžších tratí v Evropě,“ doplnila bronzová Erbenová. Další česká závodnice Lenka Cibulková obsadila sedmou příčku.

Prachatická Xterra je ale také známá tím, že se těší velké oblíbenosti mezi amatéry, kteří se terénnímu triatlonu věnují spíše jako koníčku. Již v 11:30 proto odstartoval závod s označením EASY určený právě pro amatérské závodníky. Jelo se na tratích 0,75 kilometru plavání, 14 kilometrů na kole a 4 kilometrů běhu. Zajímavostí je, že první příčku obsadil Lukáš Bauer, český reprezentant v běhu na lyžích, pro kterého to ale nebyl zdaleka první závod Xterra, ve kterém startoval. V ženách zvítězila Šárka Grabmüllerová.

Výsledky: AMEDIPRO XTERRA Czech, Prachatice

Muži: 1. Ruben Ruzafa (Špa) 2:40:44,4, 2. Josiah Middaugh (USA) 2:43:53,5, 3. Ben Allen (Aus)2:47:25, …, 5. Jan Kubíček (ČR) 2:54:06,6, 6. Václav Holub (ČR) 2:55:50,9, …, 9. Tomáš Jiránek (ČR) 2:58:48,9, 10. Luboš Truhlář (ČR) 3:02:02,1.

Ženy: 1. Kathrin Müllerová (Něm) 3:05:18,8, 2. Jacqui Slacková (Brit) 3:10:23,1, 3. Helena Erbenová (ČR) 3:12:58, …, 7. Lenka Cibulková (ČR) 3:31:21,3.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 09.08.2014 23:06:57

Nejprestižnější tuzemský závod v terénním triatlonu s názvem AMEDIPRO XTERRA Czech se v sobotu uskutečnil v jihočeských Prachaticích a měl statut Českého, ale také Evropského a Světového poháru Xterra. Startovní listina překypovala zvučnými jmény a neztratila se ani ta česká. Helena Erbenovaná vybojovala bronz, Jan Kubíček byl v mužích pátý.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.