Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

XTERRA Czech: triatlonové hvězdy, food festival i letecká show

XTERRA Czech: triatlonové hvězdy, food festival i letecká show
foto: Česká triatlonová asociace

Česká triatlonová asociace | 09.08.2023 | přečteno: 620×

Nejsilnější konkurence, jaká se kdy v Česku představila, míří do Prachatic. Od pátku 11. srpna bude historické jihočeské město již po desáté hostit závod v terénním triatlonu XTERRA Czech, který je zařazen do elitní sedmidílné série Světového poháru.

XTERRA Czech se letos uskuteční už podvacáté, díky čemuž je nejstarším závodem komerční série XTERRA na světě. Prvních deset ročníku se ovšem uskutečnilo v Hluboké nad Vltavou. Kultovní závod si vydobyl skvělé renomé, což potvrzuje počet účastníků – se 400 závodníky v hlavních závodech je téměř vyprodán.

Na start se postaví více než tři stovky amatérů, kteří se pokusí kvalifikovat na světový šampionát XTERRA v italském Molvenu, ale také skoro sedmdesát profesionálních triatlonistů a triatlonistek. „Díky zařazení do nově vzniklého elitního World Cupu máme na startu kompletní světovou špičku, což nás moc těší,“ říká ředitel závodu Michal Piloušek.

Mezi ženami nechybí vedoucí závodnice seriálu Alizée Patiesová z Francie, dvě silné italky Marta Mendittoová a Sandra Mairhoferová. Ta navíc týden před Prachaticemi absolvovala mistrovství světa maratonu horských kol ve Skotsku, kde skončila osmá. Další silnou závodnicí je vítězka XTERRA Czech 2021 Loanne Duvoisinová ze Švýcarska. Do širšího okruhu favoritek patří i legendární Helena Karásková Erbenová. Místní mohou držet palce také domácí Anetě Grabmüllerové, která se vrací k závodění po mateřské přestávce.

Mužská kategorie nabídne nejen souboj triatlonistů, ale také porovnání s bikovou špičkou. Na startu totiž bude olympijský vítěz z Londýna Jaroslav Kulhavý, který se od letoška věnuje XTERRA triatlonu a dosáhl už třikrát na stupně vítězů v závodech Evropského poháru.

Konkurence, se kterou bude bojovat, je neuvěřitelná. Nechybí vítěz posledních čtyř ročníků a aktuální mistr světa Arthur Serrieres. Ve francouzské reprezentaci ho doplní bratři Felix a Arthur Forrisierovi a Max Chané – všichni v top 10 hodnocení světového poháru. Legendární super biker Ruben Ruzafa doufá ve spolupráci na kole s Kulhavým a dalším skvělým bývalým cyklistou Sebastienem Carabinem. Vysoké ambice má také vedoucí muž Světového poháru Dán Jens Emila Sloth Nielsen a samozřejmě i Lukáš Kočař, vítěz loňského Short Tracku.

Program začíná už v pátek v 15 hodin, kdy se otevře food festival s 15 stánky na prachatickém náměstí. Pokračuje se odpoledním během pro děti do 7 let v Prachaticích. Poté následuje večerní benefiční 5km běh jako vzpomínka na Tomáše „Herbiho“ Procházku, který zemřel v roce 2019 v Afghánis­tánu. Oba běhy jsou zdarma a přihlášky jsou možné na místě. Od 20 hodin potom vyvrcholí páteční večer Slavnostním zahájením s představením elitních závodníků a závodnic a koncertem kapely Blues Willis.

V sobotu přijdou na řadu klasické triatlony. Od 10 hodin závod Sprint-Hobby na kratších distancích a od 12 hodin potom hlavní závod Světového poháru. Trasa začíná plaváním v Ktiši o délce 1500 metrů, na kole pak závodníci pojedou 33 km přes Chroboly, Libín a Libínské sedlo až do Prachatic, kde se odehrává na Dubovém vrchu 10km běh. Cíl je tradičně na Velkém náměstí. Po celý den v Prachaticích bude připraven food festival, dětské hry, živý přenos z tratí na velkých obrazovkách a večer i živá hudba.

Nedělní program se celý odehrává v Ktiši. Kromě dětských závodů v triatlonu je na programu především krátký závod nejlepších třiceti elitních závodníků nazvaný Short Track. Atraktivní závody na krátkých okruzích bude živě přenášet Česká televize na kanálu Sport. Přímo v Ktiši vyplní pauzy mezi závody letecká show Martina Šonky, nebude chybět food festival, hudba a atrakce pro děti včetně aqua zorbingu.

Kompletní program najdou zájemci na webu závodu www.xterra.cz.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 09.08.2023 16:39:03

Nejsilnější konkurence, jaká se kdy v Česku představila, míří do Prachatic. Od pátku 11. srpna bude historické jihočeské město již po desáté hostit závod v terénním triatlonu XTERRA Czech, který je zařazen do elitní sedmidílné série Světového poháru.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.