Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V jaké podobě se letos pojede česká Xterra? Chystají se dvě nové v Česku

V jaké podobě se letos pojede česká Xterra? Chystají se dvě nové v Česku
foto: Česká triatlonová asociace

Radek Narovec | 02.03.2021 | přečteno: 2710×

Zásadních změn se letos a napřesrok dočkají fandové terénního triatlonu pod značkou Xterra. Organizátor tradičního prachatického závodu Michal Piloušek naznačil, že kromě přesunu Xterra Czech na červen se pilně pracuje i na dvou nových závodech – v Praze a ve Slezsku, kde by se dokonce mělo jet na půlironmanských distancích!

Jak dopadl finančně loňský covidový ročník prachatické Xterry? Dá se v takto krajně nejistých dobách vůbec dělat závod s alespoň vyrovnaným rozpočtem?

“Asi na každého nějak loňská a bohužel už i letošní situace dopadla, XTERRA Czech nevyjímaje. Ale musím poděkovat všem partnerům akce a závodníkům, díky jejich podpoře a hojné účasti se podařilo vše se ctí zvládnout. Samozřejmě nesmím počítat tu nervovou zátěž, která dopadla na celou naši rodinu, kdy do poslední chvíle nebylo jisté, jestli se XTERRA odjede, jak má. Pořádat závody profesionálně s nulou jde, ale chce to daleko víc úsilí a práce, dobrý tým okolo sebe a taky podporu značky XTERRA, pro kterou paralelně s našimi závody pracuji a tím mám možnost věnovat se triatlonu na 100 %.”

Jakou bude mít podle tebe letošní světová Xterra podobu a co „tvá“, prachatická?

“To bych rád věděl… (úsměv) Ne, samozřejmě, my jako představitelé globální značky XTERRA pracujeme na mnoha frontách, v mnoha zemích. Všude je to odlišné, od absolutního lockdownu celý rok až po téměř otevřené podmínky pro age-groups. Nezbývá nám nic jiného než vše připravovat, jako by se měl každý závod konat. Naučili jsme se improvizovat a do poslední chvíle dělat maximum pro uspořádání akcí.”

Konkrétně tedy?

“Prachatická XTERRA je plánovaná na červen (18.-20.6.), termín jsme měnili z důvodu avizovaného bagrování Křišťanovického rybníka, které se nakonec ale také zrušilo. Připravujeme několik vylepšení tratě kola hlavního závodu, aby zase ubylo asfaltu, který nám leckde během posledních let přibyl, a abychom ukázali závodníkům zase nová místa. Doufáme, že se do června postaví prachatický singletrack, po kterém bychom chtěli také vést kousek bikové části. Čím dál větší prostor dostává Short Track, který se pojede už potřetí a každým rokem pracujeme na doladění detailů. Tentokrát den po hlavním závodě, tak jako v prvním ročníku. Jednáme na nejvyšší úrovni o případné výjimce pro profesionály, aby se alespoň tento atraktivní závod mohl jet za přítomnosti kamer. Poděkování si zaslouží jak partneři akce, tak i státní sféra včetně triatlonové asociace.”

Jsi ve spojení s top závodníky, jakou z nich cítíš náladu ohledně letošní sezony? Převažuje skepse, nebo naopak chuť se ukázat na akcích, které zrušeny nebudou?

“Jednoznačně chuť a naděje. Stejně jako já věří, že právě vytvoření několika závodů Short Tracku, které se pojedou za každých okolností, může být jakousi pojistkou sezony. Usilovně pracujeme na závodech ve Francii, Itálii a Německu. Je ale pravdou, že někteří závodníci si museli najít civilní povolání a někteří prostě se závoděním na čas přestali úplně, je jich ale jen několik.”

Proč letos nebude Xterra Czech Tour?

“Je to vlastně poměrně staré rozhodnutí z června loňského roku, kdy na globální úrovni nemá XTERRA v plánu nabízet tuto značku na národní úrovni. Stejně tak ubylo závodů v USA. Navíc u nás mé rozhodování nepokračovat třeba pod jinou značkou ulehčil objem práce, který nyní dělám pro globální kancelář XTERRA. Dá se říct, že už letos to bylo časově na hraně, a tak jsem s velkým předstihem pořadatelům oznámil, že v roce 2021 už českou Tour pořádat nebudu.”

Vznikl nicméně nový seriál domácích terénních triatlonů, kam zamířily i akce spadající loni pod „českou“ Xterru. Je to tedy úplný konec myšlenky seriálu domácí Xterry?

“Tento nový seriál využil díry na trhu, kterou jsem úmyslně vytvořil. Přeji pořadatelům, ať se vše podaří na jedničku. Malinko mě zamrzelo, že jsem se o všem dozvěděl z médií a nebyl do seriálu zařazen třeba HusMuž nebo jiný náš závod, který dřív do českého poháru patřil. Ale tak jde čas a asi je správně, když se budeme soustředit na větší akce v menším počtu.”

Ve hře je novinková Xterra Silesia v Rychlebských horách, ať už letos nebo v roce příštím. Co tě k myšlence jejího uspořádání přivedlo? Není to zrovna blízko tvého bydliště…

“Nejen XTERRA Silesia! Dostal jsem pověření připravit výhledově v Česku dvě další akce. První je tebou zmiňovaná XTERRA Silesia, která je spíš česko-slovensko-polskou akcí. XTERRA dlouhodobě nemá silnou pozici v tomto regionu a snažíme se zde expandovat s nápadem dlouhé XTERRY (Long Distance), kterou vymysleli kolegové ve Francii. Závodí se na tratí 1,9 km plavání, 70 km horské či gravel kolo a 21 km běh. Taková půlka Ironmana v terénu. Bohužel to vypadá, že tento nápad rozjedeme naplno až v roce 2022, protože cestování přes hranice, které tento závod naprosto potřebné, je v květnu velmi nejisté. Druhou akcí je lehčí, náborový závod v Praze, na kterém pracujeme a měli bychom s detaily přijít do měsíce. Bohužel v Praze uspořádat závod není jednoduché z hlediska povolení, ale věřím, že se nakonec zadaří. Mělo by jít naopak o závod na kratších tratích 1 km plavání – 24 km MTB a 8 km běh, kdy se pojede i kratší závod Sprint. Chceme terénní triatlon představit širší veřejnosti a Praha je pro tento účel ideální. Závod by měl být zároveň mistrovstvím České republiky v terénním triatlonu.”

Uvidíme tedy, co situace umožní. Co tvůj soukromý život?

“Děláme spoustu věcí, na které nikdy nebyl čas. Opravujeme chatu, stavíme nové části okruhu na Short Track, ale taky se zabýváme celkovým rozvojem sportu ve společnosti. Myslím, že po otevření stavidel bude potřeba být připraveni a dostat děti zpátky do pohybu. Kromě triatlonů chystáme i etapový běžecký závod do vrchu, kde budou i dětské běhy, víc lokálních akcí, ale o tom zas někdy jindy. (úsměv)”

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 02.03.2021 19:14:19

Zásadních změn se letos a napřesrok dočkají fandové terénního triatlonu pod značkou Xterra. Organizátor tradičního prachatického závodu Michal Piloušek naznačil, že kromě přesunu Xterra Czech na červen se pilně pracuje i na dvou nových závodech – v Praze a ve Slezsku, kde by se dokonce mělo jet na půlironmanských distancích!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.