Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Páteční Xterra ShortTrack bude v přímém přenosu televize

Páteční Xterra ShortTrack bude v přímém přenosu televize
foto: Xterra Europe

Radek Narovec | 30.08.2020 | přečteno: 2089×

XTERRA ShortTrack. Před dvěma roky nápad nadšenců, letos program televizních kanálů. Už za týden má prachatický závod šanci stát se nejsledovanějším terénním triatlonem roku, možná i historie. Michal Piloušek ml. odpovídá na dotazy ohledně trasy a televizního přenosu.

Kde se vezme nápad na úplně nový závod v zaběhlém rytmu XTERRA triatlonu?

“Myslím, že to k tomu celé spělo. Zkrácení času závodu jsme řešili řadu let, a to nejen my v České republice, ale i kolegové ze Španělska a Británie. Ale byli jsme v roce 2018 první, kdo řekl, že to udělá a dotáhnul celý koncept k reálnému závodu. Velkou podporu a spolupracovníka jsem našel v Nico Lebrunovi (pozn.red.: mistr světa XTERRA 2005, dnes technický ředitel světového poháru). Ten vše prosadil nahoře a já měl klid na technikálie.”

Jak bys tedy finální ShortTrack popsal v pár větách?

“Jde o cirka 40minutový závod podobný cross country horských kol na velice krátkých okruzích jak pro plavání, tak kolo i běh. Celý závod se koná na cirka jednom kilometru čtverečním a je tak dobře snímatelný kamerami. Od začátku bylo cílem přijít s konceptem vhodným pro televizi. Bylo nám jasné, že musíme omezit počet závodníků – u nás na 25 v jednom startu -, a přilákat na start ty nejlepší, aby měl závod napínavý průběh až do konce. Pořád vše ladíme a testujeme a je pro nás spíš překvapením, že už nyní je o vysílání v televizi takový zájem.”

Bylo těžké přitáhnout na start světové hvězdy triatlonu?

“Pomohl nám loni status našeho závodu coby mistrovství Evropy, kdy přijela téměř kompletní světová špička. Všichni si to zkusili a s drobnými připomínkami chválili. I profi závodníkům je jasné, že pokud chtějí silné sponzory, musí být vidět v médiích. Myslím, že nám fandí a zájem letos tomu asi nasvědčuje.”

Kdo letos bude na startu?

“Všichni, kdo mohli přijet! Zájem měli všichni, ale samozřejmě restrikce komplikují cestování. Na startu bude loňský vítěz a vicemistr světa Arthur Serrieres, také legendární Španěl Ruben Ruzafa, aktuální francouzský šampion Maxim Chané, který udolal před týdnem i mistra světa ITU Arthura Forissiera. Nebude chybět ani italský šampion Filippo Rinaldi, zkušený Francouz Francois Carloni, super biker ze Švýcarska Xavier Dafflon nebo loni v ShortTracku čtvrtý Jens Emil Sloth Nielsen. My budeme držet palce Lukáši Kočařovi, Karlu Duškovi, Ondrovi Petrovi, Honzovi Kubíčkovi, Michalu Franckemu a Honzovi Šnebergerovi. Mezi ženami se v kategorii Elite pokusí navázat na loňské druhé místo z hlavního závodu Helena Karásková, dorazí ale také její přemožitelka Morgane Riou a také Loanne Duvoisin, která vyhrála loni ShortTrack. Zajímavostí bude účast čtvrté ženy z Ironmanu v Koně 2019 Laury Phillip, která umí velmi dobře i na biku a vnese do závodu určitě moment překvapení. Z našich v Elite pojede ještě Jindra Zemanová a Anna Lužná.”

Jak bude vypadat přímý přenos České televize?

“Musím říct, že najít v době přesunů a rušení akcí vhodné okno ve vysílání bylo jako věštit z koule. I proto se jede ShortTrack v pátek, kdy byla jistota, že nám do toho nepadne maraton nebo tour. Připravili jsme ve spolupráci s jezdci a zkušenými trailbuildery úplně novou trasu, která by měla právě televizi vyhovovat. Díky tomu sejme dvanáct kamer každý ohyb trati a my opravdu budeme sledovat plnohodnotný přímý přenos! Takové ty vstupy z průběhu závodu nemají takový úspěch, protože nelze vidět detaily, předjetí, pády, defekty a o tom prostě sport je. První přenos ze závodu žen začíná v 10:20, v půl je start. Muži následují ve 12:35, start je ve 12:45. Komentovat závod budou Tomáš Budka a Kája Polívková.”

Ale vám se podařilo proniknout i na portál TriathlonLIVE…

“Ano, už loni jsme byli v kontaktu. Také TriathlonLIVE cítí v ShortTracku šanci. Pak už stačilo dotáhnout technické náležitosti a vlastně to šlo celkem dobře. Možná je to i proto, že XTERRA má teď s ITU a ETU poměrně dobré vztahy a připravujeme společně jedna jasná a jednoduchá pravidla terénního triatlonu. Na TriathlonLIVE i na Facebooku XTERRA bude přenos prodloužen o studio se zajímavými hosty. Programem bude provázet moderátor XTERRA Chun De Stockel a Nico Lebrun.”

Už jsi zmínil novou trasu, můžeš jí popsat?

“Už v lednu jsme začali vyrábět umělé překážky, které zapadají do trasy jak ShortTracku, tak sobotního závodu. Jde o železné konstrukce s dřevěným povrchem, které přes rok slouží dětem v našem prachatickém XTERRA Bike Parku, na závody se pak stěhují do terénu. Od března jsme začali ve vysokém lese u Křišťanovického rybníka kopat takový širší singletrack, který jsme pořád vylepšovali až asi před měsícem dostal finální profil. Celý okruh pro kolo i běh je členitý. Nabízí jak travnaté stoupání ala cyklokros, tak těžké strmé stoupání po kořenech v lese. Máme na trase dva dropy, čtyři klopené flow sekce, přejezd obřího balvanu, jednu jednodušší rock garden a velké schody, které se jedou dolů. Snažili jsme se technickou náročnost nastavit na triatlonisty. Pro bikery specialisty je to jednoduché, ale musíme pomalu zvyšovat obtížnost, aby nám nepopadalo kompletní startovní pole už v prvním okruhu. Některé sekce mají navíc B line, která je delší a jednodušší. Zapomněl jsem poděkovat všem dobrovolníkům, protože víc než 100 metrů trasy se muselo kolečky zavozit štěrkem a to byla pořádná rachota.”

Pokud jde o sledování závodu na místě, na co se můžeme těšit?

“Určitě všechny zveme, je nám jasné, že pátek není optimální, přesto si myslím, že dovolená se vyplatí. Kromě obřího parkoviště máme připravený doprovodný program pro děti, nafukovací areál jednoho ze sponzorů, samozřejmě také dobré jídlo a pití a expo partnerů závodu. Na trase jsou čtyři hlavní fan zóny, odkud je super výhled. Ty spojuje síť přechodů trasy a tak dále… Prostě počítáme s vámi, dorazte!”

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 30.08.2020 19:45:29

XTERRA ShortTrack. Před dvěma roky nápad nadšenců, letos program televizních kanálů. Už za týden má prachatický závod šanci stát se nejsledovanějším terénním triatlonem roku, možná i historie. Michal Piloušek ml. odpovídá na dotazy ohledně trasy a televizního přenosu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.