Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Xterra chystá na 2022 hned tři české akce, novinkově long závod na Lipně

Xterra chystá na 2022 hned tři české akce, novinkově long závod na Lipně
foto: Xterra Czech

Radek Narovec | 03.12.2021 | přečteno: 2642×

Ptáte se, jestli covid a lockdowny odradí české pořadatele od organizování sportovních akcí? Zapomeňte… Parta kolem Michala Pilouška mladšího rozšiřuje nabídku terénních triatlonů s logem Xterra o long triatlon na Lipně a v okolí, kterým chce oslovit i fandy gravel biku.

O víkendu se jede MS na Havaji, ale rušno bude zanedlouho i v domácím kalendáři Xterry. Co je u vás nového?

“Hlavním posunem pro rok 2022 je, že XTERRA se zařadí vedle velmocí Itálie a Francie a budeme mít u nás tři závody světové série. To znamená celkem 104 kvalifikačních míst na MS 2022. Podařilo se to i díky tomu, že i přes všechny nástrahy se podařilo uspořádat světový pohár v Prachaticích v roce 2020 i 2021.” 

Jak tedy bude vypadat kalendář pro příští rok?

“Na závodníky bude čekat XTERRA Prague v termínu 18.-19. června, poté klasická XTERRA Czech v Prachaticích 12.-14. srpna a na závěr XTERRA Šumava Long Distance v termínu 3. září.”

Pojďme si jednotlivé závody představit podrobněji. Začneme závodem u tebe doma, v Prachaticích…

„XTERRA Czech v Prachaticích patří do Gold Series, nabídne 52 kvalifikačních míst na MS a prize money 20 000 euro! Je to nejvyšší možný status závodu v seriálu XTERRA mimo ME, jak už napovídají sloty a prize money. Tradiční závod v Prachaticích bude ovšem v příštím roce hodně zvláštní. Z důvodu rekonstrukce hráze je totiž vypuštěný Křišťanovický rybník a rok 2022 se tak stane výjimečným z hlediska trasy závodu. Čekáme ještě na finální povolení, ale naší snahou je plavat na Husinecké vodní nádrži, která je jen 3 km od Prachatic. Trasa kola poté bude také v prvních kilometrech logicky nová, ale můžu všechny ubezpečit, že právě tyto traily patří k tomu nejkrásnějšímu na Prachaticku. Ostatně, většina mých tréninků se odehrává právě v této lokalitě. Na cirka 10. km se trasa napojí na dobře známé trasy v okolí Prachatic, ale i ty budou v trase seskládány netradičně a až úplný konec tratě bude "tak jako vždy“. Novou trasu logicky připravujeme i pro Short Track. Můžu slíbit, že se zase na tvorbě bude podílet trailbuilder Ondra Hoigr a dáme si hodně záležet. Lesy kolem přehrady u Husince jsou naprosto úchvatné! V programu nechybí kratší závod sprint, štafety, dětský duatlon v centru Prachatic a již zmiňovaný Short Track.”

Přesuneme se do Prahy, kde se jelo již letos.

“XTERRA Prague – Džbán patří do Silver Series a nabídne 26 kvalifikačních míst na MS. Letos otestovaný podnik v okolí Divoké Šárky na Praze 6 je pro rok 2022 také součástí světového poháru. Od začátku je tento závod zaměřen víc na masu závodníků, není tak dlouhý, ani technicky náročný, přitom je to stále XTERRA, jak má být. Po loňském testu víme, co zlepšit, pracujeme především na zabezpečení tratě proti škodičům. Malinko měníme trasu, abychom byli více v lese a také aby přibylo míst k předjíždění. Věříme, že červnový termín vyřeší problém s kvalitou vody. Ostatně dlouhodobá sledování kvality vody potvrzují, že červen by měl být bezpečným termínem. XTERRA Prague je také díky své poloze zaměřena na triatlonisty-turisty, kteří chtějí rodinu pozvat na fajn víkend v Praze a u toho si zasportovat. Proto je celý program nacpaný do víkendu a nabízí i kratší závod v triatlonu, trail run nebo dětský aquatlon.”

Na závěr jsme si nechali úplnou novinku… 

“Ano, XTERRA Šumava – Lipno patří do Long Distance Series s 26 kvalifikačními místy pro MS. Je to absolutní novinka ve světě XTERRA – první triatlon určený pro gravel biky i horská kola na delších ale jednodušších tratích. Kromě ČR se budou závody konat v Belgii, Francii a na Sardinii. Věříme, že existuje stále početná skupina vytrvalců, kteří prostě nechtějí jezdit těžké singletracky a raději si užívají štěrkové cesty. Navíc nastupující trend gravel biků dal této skupině sportovců zbraň v podobě ideálního kola. Stejně tak perfektní pro podobné aktivity je podle nás Lipno a jeho okolí. Je možné jet jak na gravel kole, tak na tradičním horáku, otázkou bude, co bude rychlejší! Závod bude složen z 2km plavání v Lipně, 60 km na gravel kole nebo horském kole podél Schwarzenberského kanálu, ale i Rakouskem a okolo zaniklých osad v pohraničí, no a na závěr 21 km běhu lesy i po cestách. Chceme, aby nový formát závodníky překvapil, nemělo by jít o normální XTERRU. Připravujeme opravdu výjimečné gastronomické zážitky před závodem i po něm, servis v průběhu víkendu ve vyšším standardu, vše vyladěné do posledního detail Abychom překvapili i zkušené Ironmany!” 

Letos se doma konal i seriál terénních triatlonů, které nebyly pod hlavičkou Xterry. V čem je a chce být Xterra jiná?

“Nevím, jestli je to tím názvem, spíš si myslím, že česká XTERRA je jiná proto, že se pořádání terénních triatlonů s tátou věnujeme od roku 2002. Příští rok oslavíme 20 let! Díky tomu máme nejen zkušenosti, ale i řadu kamarádů po celém světě, kteří dělají to, proč je naše XTERRA jiná. Není to jen velikost závodu, prizemoney, profi přístup. To všechno je na naší úrovni podmínkou. Ale myslím, že tím extra bonusem je, když pozveš elitní borce a všechny pořadatele po závodě na pečený prase u rybníka a pokecáš s nimi nejen o triatlonu…”

Letos i v minulých letech jste kromě Xterry dělali i další závody, budou i napřesrok?

“Kromě Xterry pořádáme s naší firmou dalších sedm akcí včetně HusMuž duatlonu, etapáku v běhu do vrchu 3 Vrcholy Šumavy, terénní běžecké desítky Chýnovská desítka a několika novinek, které už pečeme v naší prachatické peci.”

Nedá mi to, jsou to velké plány. Zastihli jsme tě na Havaji, jak často tě vidí v těchto měsících doma?

“Já pomalu dělím víc a víc čas mezi práci doma a pro světovou kancelář XTERRA, takže si mě moc v Prachaticích neužij (smích) Ale je to život, tak jak jsem zvyklý – bez přestávek. Jeden kamarád z gymplu mi kdysi řekl, že zásadně dělám víc, než běžný člověk může stihnout. A měl pravdu.”

Anketa

Který z trojice plánovaných Xterra závodů v Česku vás oslovuje nejvíce?

 
1 hl.
 
11 hl.
Celkem hlasovalo 18 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 03.12.2021 20:08:51

Ptáte se, jestli covid a lockdowny odradí české pořadatele od organizování sportovních akcí? Zapomeňte… Parta kolem Michala Pilouška mladšího rozšiřuje nabídku terénních triatlonů s logem Xterra o long triatlon na Lipně a v okolí, kterým chce oslovit i fandy gravel biku.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.