Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Challenge Walchsee: Výheň v Tyrolsku a dva Češi s ambicemi

Challenge Walchsee: Výheň v Tyrolsku a dva Češi s ambicemi
foto: Challenge Family, José Luis Hourcade

Ondřej Kurečka | 29.06.2019 | přečteno: 1870×

Do severovýchodního cípu Tyrolska na konci června dorazilo neobvykle teplé počasí. A spolu s ním také několik triatlonových veličin. V jezeře Walchsee se totiž poslední červnový den bude konat již 10. ročník místního závodu na tratích polovičního ironmana pod hlavičkou Challenge. A na startu budou i dvě česká želízka – Radka Kahlefeldt a Lukáš Kočař!

„Obvykle tady bývá naprosto jiné počasí,“ vyprávěl na tiskové konferenci při pohledu na záběry z loňska šéf Challenge Zibi Szlufczik. „Takže právě počasí se letos stalo mou hlavní kompetencí, a podívejte se na to!“ – dodal se smíchem při vědomí šestatřicetis­tupňového horka, které má v neděli čekat účastníky. „Většinou tady bývá mnohem větší vlhkost a mnohem nižší teploty,“ přidal se starosta Walchsee. Organizátoři se rozhodli závodníkům alespoň trochu trať zpříjemnit instalací několika sprch na běžecké, ale i cyklistické části závodu.

Startovní listina se může pochlubit hned několika zajímavými jmény navzdory konkurenci frankfurtského ME v Ironmanu. Mezi elitními ženami obhajuje vítězství domácí Eva Wutti, která však přiznala, že se necítí být v dobré formě: „Letošní rok je pro mě posledním rokem triatlonové kariéry, od příští sezony se chci soustředit na olympijskou kvalifikaci v maratonu. Walchsee mělo být mým posledním triatlonovým závodem v Rakousku, ale na jaře jsem byla hodně nemocná a necítím se být připravená.“

O vítězství mezi ženami si to tak asi rozdá dvojice Radka Kahlefeldt a Emma Pallant, jako už poněkolikáté za poslední měsíce. Nejinak by tomu mělo být také na konci července v Praze. Obě sympatické dámy jsou ve výborné, možná dokonce životní formě.

Emma Pallant se po loňském neúspěšném debutu na Havaji rozhodla soustředit na střední triatlon. A letošní rok je pro ni zatím vítěznou jízdou. Do Walchsee přijela poprvé a má nejvyšší ambice: „Ráda s triatlonem poznávám nová místa. Na MS v Ironman 70.3 jsem se nominovala už loni, takže si letos můžu závody víc vybírat. A chci se pokusit vyhrát bodování celé série Challenge!“

To ji chce znepříjemnit česká závodnice Kahlfeldt-Vodičková. „Mé druhé místo na The Championship v Šamoríně mě samotnou překvapilo. Tento závod byl takovým highlightem sezony a do dalších závodů mi dodalo motivaci navíc. Na neděli se těším. Teplé počasí je příjemný bonus. Při závodech v Rakousku obvykle s sebou balím neopren a spoustu teplých vrstev. Teď to bude lepší pro závodníky i diváky. Budu se snažit uspět, protože chci taky vyhrát Challenge celkově,“ mrkla na vedle sedící Emmu.

V mužském elitním závodě si to mezi sebou pravděpodobně rozdají tři Němci. A to Niels Frommhold, loni druhý Frederic Funk a svěřenec Luboše Bílka Maurice Clavel. Znepříjemnit se jim to pokusí Ital Molinari či český závodník Lukáš Kočař.

Frommhold se vrací do tempa po minulém, promaroděném roce, kdy dlouho laboroval se zraněnou achillovkou. Na jaře se vrátil úspěšným závodem v JAR, od té doby se soustředil na trénink. „A teď jsem tady, na místě, kde jsem si před sedmi lety zkusil první závod na středních tratích. Jsem zvědavý, jak to bude vypadat, závody jsou čím dál taktičtější, mezi nejlepšími jsou čím dál menší rozdíly,“ dodává.

Clavel má zase za sebou svůj první kemp ve vysoké nadmořské výšce. A ze Svatého Mořice je to do Walchsee kousek, takže přebytek červených krvinek využije právě tady. „Na tento závod jsem měl jen dobré reference, navíc nám to s Lubošem přesně zapadlo do přípravy,“ vysvětlil.

Triatlonový svět je velmi zvědavý na téměř domácí naději, teprve jednadvacetiletého Frederica Funka, žijícího sice v Německu, ale pouhých 20 kilometrů od jezera. Funka loni ve Walchsee porazil pouze Sebastian Kienle.

„Loni to byl zatím můj nejlepší závod vůbec. Tento rok jsem chtěl uspět v Šamoríně, ale to se nezadařilo, takže doma jsem hladový. Zatím jsem pořád hodně mladý a mám docela problém s udržováním správného tempa,“ přiznal Funk, když se ale rozhlédl kolem sebe, dodal: „Ale je tady silné startovní pole, takže se stejně nepůjde držet zpátky.“

A koho na vítěze tipuje český odborník Luboš Bílek? „Tady!“ odpověděl na otázku a hlavu otočil směrem ke svému svěřenci Clavelovi. Jak jinak taky…