Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Triatlonové hvězdy si v neděli v Daytoně rozdělí milion euro

Triatlonové hvězdy si v neděli v Daytoně rozdělí milion euro
foto: Talbot Cox/Challenge Family

Ondřej Kurečka | 01.12.2020 | přečteno: 1651×

O víkendu čeká triatlonové fanoušky vrchol roku. Poté, co se kvůli covidové situaci po světě rušily velké závody na všech distancích včetně Havaje nebo olympiády, je tady Challenge Daytona. Elitní závod pojmenovaný PTO Championship se bude pyšnit jednou z nejnabitějších startovních listin v dějinách tohoto sportu, a také nejvýraznějšími finančními bonusy. Závodníci si mezi sebe na Floridě rozdělí rovný milion euro! Elitní klání odstartuje v neděli v 16:30 středoevropské­ho času.

„Bude to fantastický závod, rozhodně nejdůležitější triatlonové klání letošního roku napříč distancemi. Sejde se spousta silných konkurentů, ale chci vyhrát,“ těší se a věří si Alistair Brownlee.

Na jaře jsme psali o vzniku Profesional Triathletes Organisation (PTO), organizace, která chtěla přitáhnout k triatlonu širší divácké publikum, udělat z něj více divácký sport a skrze to umožnit závodníkům vydělávat větší peníze. Prvním důležitým „milestonem“ PTO měl být červnový Collins Cup konaný ve slovenském Šamoríně. Covid tomu ale chtěl jinak a závod musel být zrušen, stejně tak jako spousta dalších vrcholných závodů v následujících měsících.

PTO tak možná trochu zariskovala, sebrala peníze určené na výhry v Šamoríně, tedy milion euro, a použila je pro Prize Money profesionálního závodu při Challenge Daytona, závod profesionálů je tak pojmenován PTO Championship a startovat v něm můžou nejlepší ženy a muži podle žebříčku PTO a ti, jimž tato organizace udělila divoké karty. V na závody chudém roce tak na jeho úplném konci přináší podívanou s nebývale silnou startovní listinou, jež čítá jak veleúspěšné závodníky na olympijských distancích, tak ironmanské šampiony.

A startovní pole to bude vskutku přepychové. V ženském závodě by se měla objevit úřadující ironmanská světová šampionka Anne Haug či olympijská šampionka z Londýna Nicole Spirig, mistryně světa a olympijská medailistka Lisa Norden a další. Chybět naopak budou dvě velké hvězdy dlouhého triatlonu, a to Lucy Charles a Daniela Ryf, přesto závod nabídne zajímavou konfrontaci hvězd olympijských tratí i dlouhých, bezhákových závodů.

„Miluju velké závody, ale toto bude zcela extrémní. Takovou arénu pro triatlon neuvidíte nikde po světě. Určitě ze sebe vydám všechno,“ svěřuje se Lisa Norden.

Mužský závod bude co do jmen pravděpodobně ještě mnohem našlapanější. Mezi pozvanými je kompletní trojice, jež obsadila stupně vítězů v olympijském závodě v Riu, čili kromě legendárních bratří Brownleeů také Henri Schoeman. Chybět by neměla ani další legenda – Javier Gomez. A divokou kartu pro start dostal také Vincent Luis či Gustav Iden, úřadující šampion v Ironman 70.3.

Ze světové špičky v bezhákových závodech budou chybět snad jen Jan Frodeno a Patrick Lange, start nakonec zrušil také Cameron Wurf jemuž letošní zapojení do profipelotonu a z toho plynoucí nutnost pobytu v „covidových bublinách“ neumožnila dostatečný plavecký trénink. Na startu naopak budou Sebastian Kienle, Ben Hoffman, Tim O´Donnell či vítěz loňského Challege Daytona a nový kanadský rekordman v cyklistické hodinovce Lionel Sanders.

Na jakých tratích se pojede? Vzdálenostmi se závod bude blížit závodům na tratích polovičního Ironmana, ne ale úplně. Plavat by se mělo 2000 metrů, cyklistika s 20metrovou draftingovou zónou však bude čítat 80 kilometrů a běžecká část pak kilometrů 18, dohromady je to tak rovných sto kilometrů. Motoristický okruh v Daytoně nabídne pro triatlon nezvyklé a velmi zajímavé kulisy. Bohužel to vzhledem k epidemiologické situaci budou kulisy bez diváků. „Teoreticky by do areálu měli pustit jen závodníky,“ vysvětluje český trenér Luboš Bílek, proč zůstává v Česku, přestože na start nastoupí tři jeho svěřenci.

A jaký průběh závodu můžeme očekávat? „Trať bude spíše vhodná pro závodníky z olympijských triatlonů. Proporce jsou více ve prospěch plavání, než je tomu na středních a dlouhých tratích. Navíc z dlouhotraťařů se představí především slabší plavci,“ vysvětluje Bílek. A dodává svůj tip: „Očekávám, že v mužském závodě budou na prvních pěti místech závodníci z ITU okruhu.“ Svého svěřence a dvojnásobného vítěze pražské Challenge Pietera Heemerycka by pak rád viděl alespoň ve druhé pětce výsledkové listiny.

Právě na „nedraftingový“ závod nezvykle dlouhá plavecká část a složení startovního pole dává tušit, že první část závodu bude mít nebývale velký vliv na vývoj celého závodu. Borci jako Gomez, Iden, bratři Brownleeové či Vincent Luis jsou schopní si vytvořit velký náskok na vyzyvatele, jako je obhájce prvenství Lionel Sanders či bývalý ironmanský šampion Kienle a další. Právě tito skvělí cyklisté ostřílení bitvami bez možnosti se vyvážet v závětří by měli táhnout slabší plavce blíže k čelu závodu.

Bude zajímavé sledovat, jak se s bezhákovou cyklistikou popere současná největší hvězda krátkého triatlonu Vincent Luis, jenž se nám v Karlových Varech zmínil, že si nedávno své pořídil první časovkářské kolo. A ještě tehdy, v polovině září s tímto závodem rozhodně nepočítal.

V ženském závodě může být situace zamotanější, protože, ač nestartuje Lucy Charles, i mezi závodnicemi zvyklými na dlouhé tratě, nejdeme hned několik vynikajících plavkyň, jako je například Holly Lawrence. Dokáže se udržet s plavkyněmi z ITU okruhu a ujede jim na kole? Potvrdí Anne Haug svou skvělou běžeckou výkonnost a po loňském závodě roku vyhraje i ten letošní? To vše se dozvíme v neděli! Pokud hledáte ve startovce české zástupce, výkonnostně by tam patřila jen Radka Kahlefeldt, ovšem tu čeká mateřská pauza.

Challenge Daytona bude závodem pro světový triatlon mimořádně zajímavým a důležitým hned z několika důvodů. Hodně závodníků za poslední rok mělo jen minimum příležitostí postavit se na start. Prize money jistě spoustě z nich výrazně chyběly v osobních rozpočtech. Floridský podnik tak řadě z nich poskytne možnost se trochu „zahojit“. Právě dlouhodobá nečinnost řady sportovců pak přináší možnost velkých překvapení.

Hlavně se ale jedná dost možná o důležitý milník pro vývoj triatlonu pro budoucnost. PTO sehnala pro svou činnost nemalé prostředky od investora, které místo Collins Cupu, možná trochu ze zoufalství, investovala do závodu v Daytoně. Tento sport rozhodně potřebuje, aby to byla investice úspěšná!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Kurri muž 01.12.2020 11:14:04

O víkendu čeká triatlonové fanoušky vrchol roku. Poté, co se kvůli covidové situaci po světě rušily velké závody na všech distancích včetně Havaje nebo olympiády, je tady Challenge Daytona. Elitní závod pojmenovaný PTO Championship se bude pyšnit jednou z nejnabitějších startovních listin v dějinách tohoto sportu, a také nejvýraznějšími finančními bonusy. Závodníci si mezi sebe na Floridě rozdělí rovný milion euro! Elitní klání odstartuje v neděli v 16:30 středoevropského času.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.