Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kočař a Zemanová ovládli suverénně MČR XTERRA

Kočař a Zemanová ovládli suverénně MČR XTERRA
foto: David Liška

Michal Piloušek | 16.06.2019 | přečteno: 3774×

Po dominantních výkonech se stali mistry České republiky v XTERRA terénním triatlonu stali Lukáš Kočař a Jindřiška Zemanová. V horkém počasí se v okolí plzeňského Boleveckého rybníka proháněli stovky závodníků od nejmladších až po nestaršího veterána Vladislava Bartáka. Třetí díl XTERRA CZECH TOUR powered by JEEP se podařil na výbornou!

Plzeň je historickou Mekkou českého triatlonu, vůbec první ještě federální mistrovství republiky v triatlonu se konalo právě na březích Boleveckého rybníka v Plzni. Byl u toho tehdy jako hlavní pořadatel Václav Vítovec. Právě legendární závodník a pořadatel startoval závody dětí v Plzni i v roce 2019. Pořadatelskou štafetu předal další legendě triatlonu, jediném olympijskému medailistovi naší historie, Janu Řehulovi. Ten se svojí triatlonovou akademií ve spolupráci se značkou XTERRA připravil vynikající závody odpovídající statutu Mistrovství České republiky.

Po pátečních závodech aquatlonu do škol, kterých se účastnily stovky žáků okolních škol, přišel na řadu sobotní triatlon. Od rána se v depu střídala horská kola závodníků žákovských kategorií. Vynikající výkony předváděli především domácí závodníci, ale také borci z Tábora, kteří se podělili o většinu medailí. Po poledni potom přišel na řadu závod na kratších tratích Sprint-Hobby, kterého se zúčastnily i tříčlenné štafety. V 15,30 potom konečně i očekávaný souboj elitních závodníků.

Jasným favoritem mužské kategorie byl brněnský Lukáš Kočař. Letošní bronzový medailista ze světového šampionátu federace ITU v cross triatlonu působil klidným dojmem, možná i proto, že trasa Plzeňského závodu mu naprosto vyhovovala. Největším soupeřem mu měl být loňský mistr republiky, legendární Jan Kubíček. Historicky nejlepší český terénní triatlonista, držitel maxima Čecha na kultovní havajské XTEŘŘE a bývalý sparing partner Jana Řehuly, dorazil do místa konání na poslední chvíli.

„Syn měl horečky, vlastně jsem si na závod jen odskočil,“ říkal před závodem, na který se evidentně těšil. Dalšími favority byli Václav Holub, Vojtěch Bednarský, Jan Šneberger nebo vítěz předchozích dvou dílů Českého poháru Ondřej Petr. Bohužel kvůli nachlazení se omluvil Karel Zadák a zranění vyřadilo i dalšího českého elitního XTERRÁKA Karla Duška.

Mezi ženami, při neúčasti Heleny Karáskové, byla jasnou favoritkou závodu domácí Jindřiška Zemanová, na záda jí chtěli dýchat Jana Brantlová, nestárnoucí Lenka Cibulková nebo Pavlína Vargová.

Od startu se na čele osamostatnil favorizovaný Kočař a rychle si utvořil náskok, který po 700m dlouhém plavání činil celou minutu. Za ním se nejrychlejší plavkyně, legendární Lucie Zelenkové, drželi další favorité: Petr, Šneberger nebo Kubíček. Mezi ženami asi minutu za vedoucí Zelenkovou nasedala na kolo domácí Vargová, Zdražilová i vítězka předchozího pohárového závodu v Ostrově Jana Brantlová.

Na členité, cyklokros připomínající, trati uplatňoval svou sílu Lukáš Kočař a pomalu si vytvářel náskok, který se v polovině 25km dlouhé bikové části vyšplhal na 3,5 minuty. Za ním jel osamoceně Jan Kubíček, kterého naháněla skupina silných cyklistů tažená Václavem Holubem, za nímž jeli Ondřej Petr, Jan Šneberger, Pavel Jindra nebo Vojtěch Bednarský. Mezi ženami v prvním okruhu jela naplno favorizovaná Zemanová, která rychle smazala manko z plavání a vytvořila si pohodlný čtyřminutový náskok na spolupracující Cibulkovou, Sopouškovou a Brantlovou.

Na běh vyrážel Kočař s jasným náskokem čtyř a půl minuty a dalo se očekávat, že si jej na sedmikilometrovém běhu s přehledem pohlídá. Za ním se ale strhla bitva o další medaile. Nejsilněji působil na běhu Bednarský, kterého se zuby nehty držel Kubíček. Další podléhali horskému počasí a zpomalovali. Mezi ženami byl vývoj závodu podobný. Na čele běžela v klidu Zemanová, za ní se bojovalo o každý metr.

Pod cílovou bránu na pláži Ostende dorazil svěží Lukáš Kočař s velkým náskokem a hned se jal odpovídat novinářům, druhý doběhl Vojtěch Bednarský a spokojený s bronzem byl veterán Kubíček. Za usměvavou Jindřiškou Zemanovou si stříbro uhájila Lenka Cibulková, vysílená Jana Brantlová brala zasloužený bronz.

Do večerních hodin dobíhali další závodníci v jednotlivých věkových kategoriích, po 18 hodině přišlo na řadu předávání mistrovských medailí a poté už posezení u lahodného plzeňského piva na břehu Boleveckého rybníka. Parta okolo Jana Řehuly dokázala připravit skvělý závod a všichni už se těší na XTERRA Plzeň 2020.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Pilda Michal muž 16.06.2019 13:02:35

Po dominantních výkonech se stali mistry České republiky v XTERRA terénním triatlonu stali Lukáš Kočař a Jindřiška Zemanová. V horkém počasí se v okolí plzeňského Boleveckého rybníka proháněli stovky závodníků od nejmladších až po nestaršího veterána Vladislava Bartáka. Třetí díl XTERRA CZECH TOUR powered by JEEP se podařil na výbornou!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.