Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

O start ve Varech projevují zájem velké hvězdy, říká ředitel závodu

O start ve Varech projevují zájem velké hvězdy, říká ředitel závodu
foto: Janos Schmidt / ITU Media

Česká triatlonová asociace | 06.08.2020 | přečteno: 1687×

Z kalendáře mizí kvůli koronaviru jeden závod za druhým – mistrovství Evropy, světové poháry, evropské poháry… Světový pohár v Karlových Varech ovšem v termínové listině zůstává zapsaný na víkend 11.-13. září. Pro řadu závodníků je CITY TRIATHLON Karlovy Vary jako maják, ke kterému upínají svou víru, že se letos ještě postaví na start prestižního závodu.

„Věřím tomu, že se závod uskuteční. Kdybych nevěřil, nevěnuji mu veškerý čas a energii,“ říká Vladimír Malý, ředitel závodu, který ovšem musí počítat s celou řadou přísných epidemiologických opatření od české vlády i Mezinárodní triatlonové unie.

Do závodu zbývá přibližně měsíc. V Česku přitom přibývá případů nákazy koronovirem a vláda s ohledem na to upravuje některá epidemiologická opatření. Co to znamená pro CITY TRIATHLON Karlovy Vary?

“Samozřejmě tu situaci velmi poctivě sledujeme. V minulém týdnu jsme vstoupili do jednání s ředitelkou epidemiologického odboru Krajské hygienické stanice, abychom ji informovali o závodě, který v Karlových Varech připravujeme. Ujistili jsme ji, že budeme respektovat veškerá vládní nařízení a uvědomujeme si, že se mohou ještě několikrát změnit. Ona vzala naši akci na vědomí a sdělila nám, že sama předpokládá, že by akce měla proběhnout. Od začátku září pak budeme spolupracovat velmi intenzivně.”

Zrovna v těchto dnech informovala Mezinárodní triatlonová unie (ITU) o zrušení dalších závodů světového poháru v Jižní Koreji a Maďarsku. Jak přistupuje k závodu v Karlových Varech?

“Situaci v Česku sledují a přibližně dvakrát týdně máme telekonference. ITU každý měsíc vydává manuál pro pořadatele, který má striktní požadavky vyplývající z epidemie koronaviru. Mohu říct, že jsou mnohem přísnější než současná vládní opatření.”

Co to znamená pro závod?

“Pokud se opatření ITU nerozvolní, tak budeme mít roušky, při vstupu do všech zón budou desinfekce, depo se bude pravidelně dezinfikovat, odděleny budou vchody a východy do jednotlivých zón, nebudeme mít hromadné transfery pro závodníky, ale budeme je převážet v menších autech, což je velký nápor na logistiku. Také slavnostní vyhlášení bude mít upravený průběh tak, aby se na pódiu potkalo co nejméně osob.”

Prostřednictvím dopisu jste oslovili jednotlivé národní federace, zda mají o účast v Karlových Varech zájem. Jaké jsou reakce?

“Zpravidla pozitivní. Potvrzený zájem máme z Rakouska, Německa, předběžně ze Švýcarska, jsme v kontaktu s Maďarskem, Japonskem, Velkou Británií i dalšími zeměmi. Mohu prozradit, že o start u nás projevily zájem také opravdu velké triatlonové hvězdy.”

Takže startovní listina bude hodně nabitá?

“Mezi triatlonisty je velký hlad po závodech, i na menších národních závodech proto startují zahraniční závodníci. Například na Českém poháru v Račicích se představily Švýcarky, na šampionátu Rakouska startovala norská reprezentace. S ohledem na to se těšíme na zveřejnění startovní listiny a slibujeme si od toho atraktivní jména.”

A co závodníci ze zemí, které nejsou na semaforu české vlády zelené a jejich občané tak mají vstup do Česka zakázaný nebo limitovaný?

“Máme pro ně dobrou zprávu. Pokud splní konkrétní podmínky, budou moci v Karlových Varech závodit. K tomu potřebují negativní test na COVID-19 ze země, ze které do Česka poletí. Následně musí podstoupit další test po příletu, po jehož vyhodnocení už se budou moci po Česku volně pohybovat. Musejí mít také zvací dopis od Národní sportovní agentury, který pro ně ve spolupráci s Českou triatlonovou asociací zajistíme. A poslední podmínkou je jejich pojištění proti následkům onemocnění COVID-19, které si musí sami zajistit.”

Nehrozí v případě Karlových Varů podobný scénář, s jakým musejí pracovat pořadatelé závodu mistrovství světa v Hamburku a se kterým až do poslední chvíle počítali v Tartu při mistrovství Evropy, tedy přesunutí závodu mimo centrum města?

“V obou případech se jednalo o nařízení místních vlád, nikoliv Mezinárodní triatlonové unie. Pro nás by to znamenalo konec. Žádnou náhradní variantu nemáme, ani ji nechceme připravovat. Buď se závod uskuteční na tradiční karlovarské trase, nebo neproběhne vůbec. Raději přijmeme veškeré restrikce, než bychom řešili náhradní trať.”

Pokud by došlo na nejhorší a Světový pohár by se nekonal, uskutečnil by se alespoň sobotní závod českého poháru?

“Bohužel neuskutečnil, protože náš rozpočet je částečně postavený na dotacích, které jsou alokované pro závod Světového poháru. Pokud bychom ho neměli, neuskutečnil by se dotační záměr. A bez těchto prostředků nemůžeme připravit ani závod českého poháru.”

Jaké finanční škody vám do této chvíle koronavirus napáchal?

“S omezeními jsou samozřejmě spojené další výdaje na desinfekce, transfery a další věci. S tím si ovšem také díky přístupu Mezinárodní triatlonové unie a České triatlonové asociace dokážeme poradit. Finančně rizikový je ovšem pro nás nákup amerického dolaru, ve kterém jsou závodníkům vypláceny prize money ve výši 60 tisíc dolarů. Kvůli koronaviru se nejprve výrazně zvýšil kurz – loni se pohyboval kolem 22 korun, po nástupu epidemie ale vyletěl na 26. Nyní už zase klesl, ale vzhledem ke všem nejistotám chceme dolary nakoupit až těsně před závodem. Uvidíme tedy, jak se bude kurz pohybovat.”

Jak epidemie ovlivnila situaci s partnery?

“Je hodně podobná jako v předchozích letech, došlo tedy k obvyklé fluktuaci, kdy přibližně 80 procent partnerů zůstalo, za což jim nesmírně děkujeme. Přibližně pětina se jich pak jako každý rok obmění.”

Necítíte se po zrušení několika mezinárodních závodů v předchozích dnech jako Don Quijote, který statečně bojuje s větrným mlýnem, který nemůže porazit?

“Když vidím, jak nám pomáhají místní úřady a instituce, a když si uvědomím, že máme důvěru partnerů, tak jsem optimista. Pak si přečtu články o narůstajícím počtu případů a přepadá mě skepse. Ale celkově věřím tomu, že se závod uskuteční. Kdybych nevěřil, nedávám mu veškerý čas a energii.”

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 06.08.2020 19:07:27

Z kalendáře mizí kvůli koronaviru jeden závod za druhým – mistrovství Evropy, světové poháry, evropské poháry… Světový pohár v Karlových Varech ovšem v termínové listině zůstává zapsaný na víkend 11.-13. září. Pro řadu závodníků je CITY TRIATHLON Karlovy Vary jako maják, ke kterému upínají svou víru, že se letos ještě postaví na start prestižního závodu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.