Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Czechman v září, Moraviaman plánuje start ve vlnách, PálavaRace čeká

Czechman v září, Moraviaman plánuje start ve vlnách, PálavaRace čeká
foto: Czechman Tour

Jaroslav Kára | 23.04.2020 | přečteno: 4834×

Třináct let neodmyslitelně startovala triatlonová sezona na středních a dlouhých tratích populárním Czechmanem. Jenže šíření koronavirové nákazy a s ní spojená vládní opatření dopadla i na tuto tradici – Czechman Triatlon se z prvního červnového víkendu přesunul na 26. září. Naopak Moraviaman trvá na červnovém termínu, byť by organizace mohla doznat zásadních změn.

CZECHMAN

V případě Czechmana se víc hodí příslovce kdy než jak. „Když jsme zjistili, že nemůžeme udělat Czechman v pravidelném termínu, za čtyřiadvacet hodin jsme ověřili všechny důležité věci, aby to nezhavarovalo na něčem jiném a navrhli jsme náhradní termín. V tomto okamžiku je všechno ve fázi vize a zbožného přání, že to tak bude,“ vysvětluje ředitel závodu Tomáš Petr.

Stejně jako další pořadatelé totiž pracuje s jedinou dostupnou informací, a to že od 8. června jsou povolené sportovní akce do padesáti lidí. Jenže do Písníku Hrádek se pravidelně noří sedm stovek triatlonistů. „V tenhle okamžik není v naší zemi jakákoli informace, že může být povolená větší akce. Nikdo neřekl, že třeba od 1. srpna či září teoreticky budou akce do tisíce lidí, když se splní podmínky. Takže jsme jen posunuli závod na termín, v němž pravděpodobně lze udělat, ale než bude aspoň nějaký signál, že to je teoreticky možné, děláme jen to nejnutnější. Nějaké věci jsou rozjeté, máme domluvené s policií a dalšími, že by ve finále neměl být problém přepsat termíny v povoleních. Všichni tomu rozumí, tam nevidím dramatickou změnu,“ podotýká Petr, technický ředitel České triatlonové asociace.

S novým termínem se závod v okolí Starých Ždánic na Pardubicku místo otvíráku seriálu Czechman Tour na středních a dlouhých tratích stane jeho závěrečným podnikem. „Chceme závod dělat, i proto jsme dali nejzazší možný termín. Září bude totálně přeplněné, hrnou se tam i jiné závody. Teploty na konci září bývají průměrně kolem patnácti stupňů, minimální sedm nebo osm, voda by měla být ještě natolik teplá, aby nešla pod limit, kdy se plave. Musíme věřit,“ nabádá Petr.

O popularitě Czechmana vypovídá stav registrace, která byla už na konci minulého roku vyprodaná. Sedm stovek přihlášených nyní pořadatelé automaticky přesunuli na konec září.

„Nabídli jsme bezplatnou výměnu startovného mezi sportovci, pokud někomu termín nevyhovuje, standardně už by v tuto dobu byla za poplatek. Zájemci o start se nám hlásí každý den a s pár závodníky jsme se ještě dohodli, že až se na nás někdo obrátí, startovné vyměníme. Celkově jsme přijali devatenáct žádostí o převod registrace, což nejsou ani tři procenta ze startovní listiny, což je pro nás pozitivní signál. Téměř všichni přijali změnu pozitivně, negativních zpráv bylo malinko. Čekal jsem to výrazně horší, lidi evidentně chápou situaci a jsou šťastní, že závod může být,“ těší ředitele.

Zatímco hlavní závod je plný, stále se zájemci mohou hlásit na krátký triatlon, plavecký závod nebo do štafet. „Je nám jasné, že teplota vody na konci září rozhodně nebude taková, aby děti mohly plavat, takže máme náhradní varianty, jak vymyslet dětský triatlon, ale to budu řešit až ve chvíli, kdy bude jisté, že akce můžou být. Většina má aspoň trochu jasno, jen pořadatelé festivalů a sportovních akcí nevědí nic,“ krčí rameny Petr.

MORAVIAMAN

Krušnoman Duathlon plánovaný na 9. května už ohlásil zrušení, naopak pořadatel mistrovství České republiky v dlouhém triatlonu stále věří, že se uskuteční v plánovaném termínu. Moraviaman má stále rezervovaný datum 20. června. „Hlavní tým pořadatelů tvoříme já se Silvie (Valoušková – pozn. red.), zatímco já myslím, že závod v původním termínu půjde půjde, Silva ne. Ovšem nepočítám s Moraviamanem ve formě, jak ho známe, ale s různými úpravami,“ říká organizátor Jiří Daněk.

Aktuální opatření kvůli koronavirové nákaze se v případě konání závodu dotknou všech jeho částí. „A to od prvopočátku, tedy prezentace závodníků. Budou mít přesně daný čas, kdy se musí dostavit, ne někdy od dvou hodin do večera. Rozprava bude formou tištěné zprávy na e-maily nebo po malých částech, kdy se odprezentuje třiceti až čtyřiceti lidem, pak půjdou další. Start závodu nebude hromadný, ale ve vlnách například po třiceti, jak to známe třeba z Rothu. Triatlon není kontaktní sport, když jsou lidé natáhnutí na čtyřiceti kilometrech, ke kontaktu dochází minimálně, třeba ve fotbale tohle nejde, proti tomu by nikdo snad neměl nic mít,“ uvažuje Daněk.

Ovšem ani v cíli opatření neskončí. „Když člověk doběhne, musí prostor cíle opustit. Nepůjde si sednout někam s kámoši na jídlo, dostane třeba bagetu nebo balíček těstovin, plechovku piva a půjde do auta či na hotel. Finální vyhlášení by nebylo hromadné, ale vyhlásili bychom vždy první tři v kategorii, půl hodiny nato další, aby se to rozmělnilo,“ líčí Daněk.

Takový návrh chce rozeslat příslušným úřadům na město Otrokovice nebo Národní sportovní agenturu. „Myslím, že za těchto podmínek závod může být. Čekám, že dojde ještě k nějakému uvolnění, abych pak návrh rozeslal na město kvůli povolení, protože závod je v centru na pozemku města. Potom jej pošlu k posouzení vládní agentuře Milana Hniličky, abych dostal schválení, že tak může proběhnout. Na druhou stranu počítám s tím, že nebude tolik závodníků, jak bývalo. Když se podíváte ven, vysoké procento lidí má z nákazy opravdu strach. Jedete na kole v lese a potkáte cyklistu s rouškou, i když ji mít nemusí, v autě lidi mají roušky. Obava bude i mezi triatlonisty, takže počítám, že se nezúčastní 360 startujících, ale třeba 240,“ uvažuje organizátor.

Sportovní akce zatím z ministerstva zdravotnictví obdržely jedinou informaci, že od 8. června se můžou konat s limitem padesáti osob. Je to reálné ohlídat v Otrokovicích? „Když uspořádáte fotbalový turnaj s deseti týmy po dvacet lidech, bude tam dvě stě hráčů, ale na hřiště nastoupí vždy jen dva týmy,“ argumentuje Daněk.

Ještě také potřebuje schválení České triatlonové asociace. „Musí říct, že český pohár a mistrovství republiky se za těchto podmínek mohou jet. Myslím, že by jí to vadit nemělo, mistrovství Evropy či světa pořádané mezinárodní unií, pod kterou český svaz spadá, se taky startovalo ve vlnách. Spíš se bojím, aby nějaký úředník na městě či kraji nebo hygienik netvrdil, že něco takového neexistuje,“ doplňuje. Zda se Moraviaman uskuteční ještě v červnu, nebo jindy, bude jasno měsíc před závodem. „Co jsem uvedl, je poslední varianta, jak bych chtěl závod dělat. Pořád věřím tomu, že ještě minimálně jednou dvakrát se opatření rozvolní. Lidí se nakazilo relativně hrozně málo, už snad nebude taková panika z onemocnění. Musíme se rozhodnout tak do 20. května, takže máme měsíc, pokud mi do té doby někdo nenapíše, že takhle závod dělat nemůžeme, ať na to zapomeneme. Potom budu přemýšlet, zda Moraviamana přesuneme,“ podotýká Daněk.

Jenže termínová listina se plní přesunutými podniky. „Neexistuje pozitivní varianta, na kdy závod přesouvat. O čtrnáct dní? Povolí se závody od července, či ne? To nevíte. Moraviamana děláme na štěrkáči, kam jezdívají přes léto lidé a vybírá se vstupné, město nás tam nemusí pustit. Barák normálně funguje jako pionýrská základna, slouží pro tábory. Museli bychom závod vsunout do září, který už má přetlak sportovních akcí. Nebojím se, že by nám přesun extrémně ublížil, jenže když ho dáme na první týden v září, bude mezi dvěma pohárovými závody a ve stejný termín jako Pražský půlmaraton. Ublížíme našim partnerům, partnerským závodům,“ přemítá pořadatel.

Jen v nejčernějším scénáři by mohlo dojít ke zrušení letošního ročníku, s tím pořadatelé nepočítají. „Pokud Moraviamana vůbec neuspořádáme, lidi může mrzet, že trénovali celý rok a nemůžou ho odjet. Pokud potrvá zákaz vycestovat, ani možnost k Ironmanu nedostanou někde jinde. Je to hodně zapeklité. Na druhou stránku se bojím, že když ho uspořádáme za podmínek ve vlnách a lidi se nebudou stýkat v cíli, může je naštvat, že jsme závod udělali blbě. Hledám varianty, aby se mohl aspoň odjet, a doufám, že za těchto podmínek se to nějak povede,“ vysvětluje Daněk.

PÁLAVARACE

Buď v původním termínu, nebo vůbec. Jasné stanovisko zase zastává Tomáš Novotný, hlavní pořadatel triatlonového závodu PálavaRace, který se v okolí Nových Mlýnů na Břeclavsku má uskutečnit 19. července.

Závod na halfironmanské distanci, který zahrnuje 1,9 kilometru plavání, 90 kilometrů na kole a 21,1 kilometru běhu už Pavlov hostil čtyřikrát. „Zatím určitě s termínem počítáme a nebudeme ho měnit. Buď bude v původním, nebo závod zrušíme, určitě ho nebudeme přesouvat do září,“ říká rezolutně organizátor Novotný.

V půlce září totiž pořádá DoksyRace v okolí Máchova jezera, na konec měsíce se ještě přesunul Czechman, kterému jinak patří úvodní červnový víkend. „Bylo by to komplikované, všechny akce se posouvají na září. Vybereme datum, dokdy chceme rozhodnout, že závod udržíme. Samozřejmě záleží na okolnostech, hlavně co se týká nařízení vlády a uvolňování opatření,“ poznamenává Novotný.

Jasno bude nanejvýš do poloviny května. „Chceme dát dost času lidem, aby se připravili na závod. Ani opatření, která se plánují, nejde udělat za měsíc. To je běh na dlouhou trať,“ podotýká.

Minulý týden česká vláda rozhodla, že sportovní akce se mohou pořádat od 8. června, ovšem se stropem padesáti osob. Přitom o PálavaRace se stará jen osmdesát pořadatelů. „To bychom ho mohli rovnou zavřít,“ trpce se pousmál.

Do loňského ročníku vyrazilo 230 triatlonistů. „Rádi bychom udělali závod pro padesát lidí, bohužel jsme v situaci, kdy je investice z naší strany stejně velká, takže kdyby startovalo jen padesát lidí, není možné závod udržet. Potřebujeme určitý objem startujících, to je nemilosrdná pravda,“ doplňuje Novotný.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Eskymák muž 23.04.2020 20:01:13

Třináct let neodmyslitelně startovala sezona na středních a dlouhých tratích populárním Czechmanem. Jenže šíření koronavirové nákazy a s ní spojená vládní opatření dopadla i na tuto tradici – Czechman Triatlon se z prvního červnového víkendu přesunul na 26. září. Naopak Moraviaman trvá na červnovém termínu, byť by organizace mohla doznat zásadních změn.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.