Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

DENÍK IRONMANA: Teď Brazílie, pak naplno české triatlony

DENÍK IRONMANA: Teď Brazílie, pak naplno české triatlony
foto: archív Petra Vabrouška

Petr Vabroušek | 20.05.2014 | přečteno: 3317×

Sedím v letadle do Brazílie a docela se těším na svou oblíbenou závodní destinaci. V brazilské „Havaji“, jak tady místní ostrovu Florianopolis říkají, se mi vždy dařilo. Byl jsem zde nejhůře šestý a nejlépe bronzový. Snad si to ani letos moc nepokazím.

Většina hotelů leží přímo na pláži u moře teplého „tak akorát“. To znamená, že po tréninku na kole a přechodu na krátký bosoběh po pláži se do něj dá skočit a osvěžit i bez neoprenu. Naopak při závodě bývá neopren zpravidla povolen, takže nám neplavcům nehrozí tak velký odstup po první části závodu.

Bohužel patří jihoameričtí borci převážně k výborným plavcům a na kole si umí vzájemně pomoci, takže to i letos bude asi dlouhá stíhačka. Cyklistika je zde vedena na poměrně kvalitním povrchu a hlavně velmi pestrém profilu. Najdou se rychlé roviny, malé vlnky i dlouhá stoupání, několikrát se dokonce před sluncem schováme v dlouhém tunelu. Na uzavřené trati při závodě je to pohoda, horší už to ale je před závodem při běžném tréninku – místní řidiči nepatří k těm nejohleduplnějším…

Je proto lepší trénovat na méně frekventovaných silnicích poblíž hotelové zóny. Nejezdím sem ale trénovat, nýbrž závodit, takže je to v pohodě. Běh je pak z 90% po rovině a z 10% překonává velmi strmá stoupání a seběhy. To je právě má oblíbená sekce, kde se mi v minulých letech vždy podařilo udělat největší posun pořadím.

Atmosféra na trati i v cíli je jedinečná a plná brazilského temperamentu. Menší karneval vás potká už při pasta party a znovu i při slavnostním vyhlášení. Brazílie také nabízí skvělý gurmánský zážitek jak masožravcům (vyhlášené Charcuterie ála all you can eat), tak i vegetariánům (lepší čerstvé mango nebo papáju jsem nikdy nikde nejedl).

Poslední tréninkové závody proběhly celkem dobře. Na Perunovi jsem si při 2 700 metrů prudkých seběhů na 42 kilometrech sice trochu „narušil“ svalová vlákna, ale 3 200 metrů převýšení ve stoupáních přineslo kýžený tréninkový efekt pro sílu nohou.

O týden později na Krušnomanovi to s obhajobou titulu vypadalo dobře až do defektu na začátku cyklistiky, který mi vzal asi trochu více elánu a času, než by měl, takže konečné čtvrté místo bylo nakonec příjemným překvapením.

Poslední sobotu jsem pak naopak obhájil loňské druhé místo na půlželezňáku ve Vídni, přesto že byl kvůli rozmarům počasí a ledovému Dunaji změněn na duatlon. Zejména při běhu jsem cítil, že nohy se z kopců v Beskydech a Krušných Horách už vzpamatovaly a těší se na „brdky“ v Brazílii!

K tomu po měsíci přibude i plavání v příjemně teplém moři a cyklistika na plných 180 km. Po Brazílii už se konečně rozjede triatlonová sezona i u nás, a tak budu moci bezproblémově tělo udržovat v preferovaném režimu závod-regenerace-vyladění-závod. Nejdřív dva sprinty na přelomu května a června (Hranice a Blansko), následuje půlka Czechman, olympijský bezhákový v Račicích a Moraviaman.

Více průběžně na www.facebook.com/PetrVabrousek a www.petrvabrousek.eu.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Petr V. muž 20.05.2014 20:37:22

Sedím v letadle do Brazílie a docela se těším na svou oblíbenou závodní destinaci. V brazilské „Havaji“, jak tady místní ostrovu Florianopolis říkají, se mi vždy dařilo. Byl jsem zde nejhůře šestý a nejlépe bronzový. Snad si to ani letos moc nepokazím.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.