Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

DENÍK IRONMANA: Po Horské výzvě mě v sobotu čeká Taiwan

DENÍK IRONMANA: Po Horské výzvě mě v sobotu čeká Taiwan
foto: archív Petra Vabrouška

Petr Vabroušek | 16.04.2014 | přečteno: 2923×

Zdravím čtenáře www.triatlony.com z jihu Taiwanu. Tuto sobotu se tady koná druhý ročník závodu Challenge Taiwan. Challenge je v posledních letech se rychle rozrůstající seriál závodů na tratích plného i polovičního železňáku. Úmyslně zde neuvádím pojem Ironman, protože ten organizuje konkurenční seriál pod tímto názvem (Ironman + Ironman 70.3).

Z hlediska účastníků je rozdíl především v tom, že zatímco oficiální Ironmany poskytují šanci kvalifikovat se na říjnové havajské finále v Koně, Challenge s podobným vyvrcholením zatím nepřišel (byť se o něm uvažuje).

Vzhledem k tomu, že úspěšná kvalifikace na Havaj připadá v úvahu jen pro top 5% účastníků, tak pro zbylých 95% se jedná o stejně intenzivní zážitek a to obvykle v přátelštější atmosféře, než u poněkud více zkomercionali­zovaných oficiálních Ironmanů.

Z hlediska profesionálů se zde neberou žádné body do Kona Pro Rankingu, ale toho, kdo jich má dost nebo o ně nestojí, na oplátku čekají trochu vyšší prize money, než tomu bývá u konkurence.

Největším závodem je německý Roth (asi nejvýznamnější závod na těchto tratích po Havaji) a celý seriál už čítá 27 závodů po celém světě. Sám sem se zatím zůčastnil jen závodů na plné distanci ve Wanace (Nový Zéland), Kodani (Dánsko), Henley (UK), Cairns (Australie), Rothu (Nemecko), Barceloně (Španělsko) a v Tajtungu (Taiwan). Nejlépe se mi dařilo v Henley (vítězství), třetí místo jsem pak vybojoval na Novém Zélandu a čtvrté v Dánsku a na Taiwanu. Letos se plná Challenge koná poprvé také v USA v Atlantic City a 29. června u toho nebudu chybět.

O tom, jak vážnou konkurencí pro pořadatele Ironmanů WTC začíná Challenge být, vypovídá i neutuchající snaha přetáhnout si pořadatele na svou stranu. Kodaň, Barcelona a Cairns přetáhlo k sobě WTC, Penticton v Kanadě zase Challenge.

Hlavním ambasadorem seriálu Challenge není nikdo jiný než dvojnásobný vítěz Havaje Macca McCormack. Tady se zůčastní jen závodu na polovičních distancích, na ty plné bude ladit až na závod v USA (má po tréninkovém výpadku z poslední doby viditelně co dohánět, ale už začal!).

Závod na Taiwanu má skvělou atmosféru, panuje zde ospalý klídek čínského venkova a tratě jsou relativně rychlé (pokud se nepotvrdí předpověď na 30 °C, což se zdejší vlhkostí bude náročný mix při maratonu).

Už jsem trochu dohnal nevyspání zapříčiněné startem na sobotní Horské výzvě v Jeseníkách a nočním přeletem na Taiwan a začínám se na závod těšit. Ještě v Taipei, kde nás pořadatelé nejdříve zdrželi kvůli místním triatletům a tiskové konferenci, jsem odplaval 2×3 km a na kole najezdil 100 km podél řeky Tamsung. Únava stehen z náročných Jesenických seběhů už odezněla a zítra se půjdu i poprvé proběhnout.

Další průběžné zprávy z Taiwanu najdete na www.facebook.com/PetrVabrousek

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Petr V. muž 16.04.2014 09:50:02

Zdravím čtenáře www.triatlony.com z jihu Taiwanu. Tuto sobotu se tady koná druhý ročník závodu Challenge Taiwan. Challenge je v posledních letech se rychle rozrůstající seriál závodů na tratích plného i polovičního železňáku. Úmyslně zde neuvádím pojem Ironman, protože ten organizuje konkurenční seriál pod tímto názvem (Ironman + Ironman 70.3).
Odkaz na článek

avatar

Petr V. muž 16.04.2014 14:10:58

Sotva jsem to dopsal a bitva mezi Challenge a WTC pokracuje naplno. Dlouholety Challenge Barcelona bude od letosniho 5.10. patrit Ironmanu a po 2 uspesnych dubnovych zavodech Challenge Taiawan, pribude pristi rok jen o tyden drive a o 50km dal Ironman Taiwan!

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.