Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » Patní ostruha

Patní ostruha

Nalezené položky: 48 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Bratislava

Brutto muž 16.10.2019 07:48:54

Dakujem vam chalani. Ja som si to diagnostikoval hlavne kvôli tej „bulvy“ co mam na tej achilovke, z coho som usudil, ze tam nieco narastlo. Ale pravdou je, ze to moze byt aj zhrubnute tkanivo od opakovaneho zapalu (ta achilovka ma bolievala priebezne uz niekolko rokov). Je sranda, ze to mam len na lavej, prava je od zaciatku behania uplne v pohode. Suvisi to isto s disbalanciou a drzanim tela pri behu, ktory ani zdaleka nemam idealny (technicky). V Hokach beham aj ja, v terene mam ovela mensie problemy s tou achilovkou, mam aj Mafate Speed, aj Evo, su to super papucky a aj vzadu je komfortny priestor. Kedze vsak 80 % mojich treningov je po asfalte, vacsinou deriem Cliftony (uz piaty par) a striedam ich s Boostami (ale tam uz mam len dosluhujuce Pure a specialky Bostony, co nie je bohvieco na objemy). Slavo – dal si mi iskierku nadeje haha. Jasne, ze RTG vyriesi vsetky pochybnosti. Inak sprcha, ladove obklady, Dolgit, obcas octan, dokonca uz aj citronova stava, na vsetkom uz celkom dlho ficim. Dakujem vam za rady, urcite sa tu v buducnosti podelim, ako som postupil dalej :)

avatar

Bratislava

Brutto muž 27.11.2019 09:40:53

Update: Tak uz som konecne absolvoval vsetky zobrazovacie metody, teda konkretne RTG a MR. Vcera som bol u doktora, samozrejme ze sa potvrdila zadna patna ostruha – Haglund, Vysvetlil mi vsetko, ukazal, ze je to tam este stale mierne zapalene, achilovka je samozrejme tymi rokmi mikrotrhlin a uderov poriadne zjazvena, ale s tym sa uz nic robit neda. Dokonca mi vravel, ze je aj mierne natrhnuta. Dost ma zarazilo, ze hned v rozhovore presiel k operacii, akoby vlastne ani ine vychodisko nebolo. Ponukol mi laparoskopiu, za hodinu po zakroku chodim, za dve hodiny idem domov s barlami, do troch mesiacov snad (!!!) zacnem behat a zatazovat to, ale to samozrejme nie je iste, je to pripad od pripadu. 1000 evri ako kliniec do rakvy, mi zahlasil nakoniec. Tak to je samozrejme pase, tolko nemam ani keby som mal tri roboty. Takze zaplat 80 € za konzultaciu a objednaj sa na predoperacne. Uf. No, pravdou je, ze výrastok tam je. Dost ma prekvapilo, ze mi tvrdil, ze on tam je uz velmi dlho, nakolko to je geneticka predispozicia. To znamena, ze som ho tam mal aj v predchadzajucich sezónach, v ktorých som behal takisto rovnako sialene objemy, tak ma dost zaraza, prećo to tej achilovke zacalo tak vyrazne vadit az v polovici roka 2019? Ked som nic nezmenil? Dalsia vec – pokial by som dokazal uplne vyliecit zapal achilovky a postupne zacal behat, mozno by som sa vratil do stavu 2018 a skor, ked som tam sice ostrohu mal, ale vôbec nevadila. Tieto uvahy mi samozrejme napadali az v noci v posteli, takze som to s nim nekonzultoval. Mna len stve to, ze som dokazal v porovnani so septembrom a októbrom znacne vyhnat zapal z achilovky, dokonca az tak, ze pri niektorých behoch ma neboli vôbec, pri vacsine to len citim, ze mi tam nieco vadi, pri rýchlych tempách, alebo kopcoch to samozrejme boli, ale nie tak, ze by mi to źnemoznovalo behat (pri specifickom strecingu samozrejme umieram :)). Medzi RTG a MR som dokonca bezal Dunajske vrsky (60 km/1100 m) v celkom slusnom tempe a aj sa mi to podarilo vyhrat. A teraz sa mam dat rezat a v podstate odpisat buducu sezonu. A niele ju. Poznam dobre ako funguju „vykonnostne schody“ po 40-ke. Pokial vypadnem z tréningu na co i len 3 – 4 mesiace, nemam ani najmensiu sancu sa dostat na tuto istu uroven ako som teraz (nie ze by som bol nejak prilis vykonny, ale predsa, tento rok to bolo co preteky to bedna, alebo DNF). A to ma asi stve najviac. Samozrejme, ze tu necakam od nikoho rady, pisem to len, ako update môjho stavu, keby to nahodou niekoho zaujimalo. Zajtra mi zacina dvoj (mozno aj troj) tyzdnova uplna pauza od behania (planovana), doteraz som okrem septembra a oktobra v pohode behal 160 km/tyzdenne. Mozno dokazem v spolupraci s vhodnou stravou zapal uplne vyliecit a potom cez Vianoce zacnem pomaly zatazovat. Uvidíme. V kazdom pripade, v buducom roku ma asi nic prijemne necaka :(

avatar

Celkem 10 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:31 (2024)
půlmaraton: 1:24:58 (2023)
maraton: 3:26:43 (2022)

Meescha muž 27.11.2019 10:24:51

>> Brutto, 27. 11. 2019 09:40:53

Držím palce, ať operace pomůže a hlavně ať to hlava zvládne! Toho výkonnostního pádu se neboj, něčím si běh nahradíš a do měsíce se budeš cítit běžecky ok… Hlavní je problém vyřešit a ne si namlouvat, že „to nějak přetrpím, nejsem přece slaboch“.

avatar

Bratislava

Brutto muž 27.11.2019 11:12:11

>> Meescha, 27. 11. 2019 10:24:51

Ano, dakujem za podporu, ja to tiez tak citim. Ale vies ako :))

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 27.11.2019 14:20:17

>> Brutto, 27. 11. 2019 11:12:11

A k inému lekarovi si neskusil ist pre druhy nazor? S výhodou takemu, co beha uz roky, ma skusenosti s kazdym typom zranenia a je zdatny ortoped. To, ze zvykol byt aj poprednejsi vykonnostny bezec, mozno nie je relevantne, ale mozes si vytvorit obraz. Plus ma pochopenie pre obsedantne povahy bezcov, kedze nim sam je…

Jedneho takého celkom dobre poznam, skor velmi dobre. Moje cislo mas, napis, dohodneme sa. A pan dochtor ma asi zahlusi, ze mu zas zaplnam ordinaciu :-D

avatar

Bratislava

Brutto muž 27.11.2019 14:32:55

>> Mato, 27. 11. 2019 14:20:17

Dakujem velmi ekne. Neskusal som, len vcera som tam bol, takze v podstate este ani nebolo kedy. Este mi napadlo preddalen skusit tu fokusovanu razovu vlnu, ci to nieco nespravi pozitivne, ja predsalen chirurgicky zasah beriem ako poslednu moznost, nehovoriac o tom, ked este k tomu mozem aj takmer bezproblemovo be­hat.

Tvoju ponuku si vysoko cenim a naozaj budem zvazovat ju aj vyuzit. Poprípade, ak naozaj este stale beha a je z BA, mozeme kludne spolu vsetci traja vybehnut na konzultacno – pokecavaci beh, ak by bola ochota. Dakujem v kazdom pripade, fakt.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 27.11.2019 16:12:03

>> Brutto, 27. 11. 2019 14:32:55

Beha, sice uz len skor rekreacne vzhladom na vytazenost, ale stale je velmi fit. A je z BA. Dohodnut si s nim beh je vsak celkom narocny proces, ktory nam moze aj niekolko tyzdnov nevychadzat skoordinovat. Mozme vsak skusit :-) Pocitam, ze najskôr v skorých rannych hodinach.

avatar

Bratislava

Brutto muž 27.11.2019 21:08:26

>> Mato, 27. 11. 2019 16:12:03

V pohode, ja som otvorený čomukoľvek, aj o polnoci :))) Ďakujem ešte raz :)

avatar

Peter_ muž 28.11.2019 14:48:23

Ahoj. Tiež som mal problém s Haglundovou exostózou. Úplne som prestal behať na takmer rok a po absolvovaní všetkých možných typov fyzikálnych terapií (oscilácie, laser, rázová vlna, ožarovanie) a po vystriedaní niekoľkých fyzioterapeutov som sa rozhodol pre operáciu. Ortopéd má varoval, že mám počítať s minimálne 6 mesačnou rekonvalescenciou. Ako veľmi sa mýlil! Nebehal som ďalšie 2 roky!

Aby som sa doma nezbláznil, tak som si kúpil bicykel a začal celkom dosť bicyklovať. Na moje prekvapenie mi bicykel dosť pomohol. Po každej jazde sa to lepšilo. Podľa slov fyzioterapeuta to bolo tým, že pri šliapaní sa noha prekrvuje a prúdi lymfa, pričom nedochádza k výraznému namáhaniu úponu achillovej šľachy.

Nech už to bolo akokoľvek, tak dnes môžem opäť behať a čo viac, výkonnostne som na tom lepšie, než predtým! Počas dlhej pauzy som okrem bicyklovania aj veľa cvičil – s pomocou fyzioterapeuta som vychytal rôzne disbalancie a posilnil, čo bolo treba posilniť.

Držím ti palce, nech sa päta čo najskôr umúdri.

avatar

Bratislava

Brutto muž 29.11.2019 08:22:59

>> Peter_, 28. 11. 2019 14:48:23

Ahoj. Dakujem pekne za zdielanie skusenosti aj za zelanie. Ja to beriem, ze je to pripad od pripadu a fakt ze nemozem si od nikoho zobrat priklad, ze takto musim postupovat aj ja, lebo kazdy sme iny a nase tela reaguju uplne odlisne. Som ale rad, ze si sa vratil, hoci za dost dlhu dobu a este silnejsi ako predtým. To je super. Dakujem este raz :)

avatar

Bratislava

Brutto muž 12.12.2019 15:09:31

Update 2: Fokusovana razova vlna absolvovana. Kokos, boli to ako slak, ale da sa to tu chvilu vydrzat. Doktor priebezne hlasil kolko uderov mam uz zasebou hahaha. Pri pohlade na RTG a po sonografickom vysetreni samozrejme skonstatoval, ze na operaciu to zdaleka nie je a kalcifikat je tam taky miniaturny, ze este nemoze moc vadit, ale teda rozbijeme ho. Zaroven s tym prebehol aj celu achilovku, akoze preliecenie zapalu. Haglunda samozrejme neriesil, to sa ani neda inak ako obrusenim. Najviac ma dorazilo odporucanie na zadnej strane lekarskejspravy – nezatazovat sportom po dobu 4 tyzdnov po osetreni :))) Tak to nedam ani nahodou. Kedze uz takmer dva tyzdne pauzujem (uz ma neboli absolutne nic), tak tomu dam cas este do Vianoc, ale akonahle zostanem doma, tak viem, ze to uz neudrzim :) Teraz je otazka, ci sa to znova niekedy zapali, alebo sa to konecne upokoji a vrati sa do stavu spred roka. Dost ma zarazilo konstatovanie doktora, ze to treba poctivo lepit kineziopaskou. Doposial som tomu velky vyznam nekladol, popravde, aj som to lepil podla navodou na YT, ale zeby som citil nejaku ulavu, no neviem. V kazdom pripade, neviete nahodou o nejakej superodolnej paske voci vode? Nakolko casto behavam aj dvakrát za den, vzdy v sprche sa mi to odlepi a na dalsi trening musim lepit znova. Jeden kotucik stoji aj 7 €, takze na mesiac je to clekom slusna polozka :(

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 12.12.2019 16:28:19

>> Brutto, 12. 12. 2019 15:09:31

Voděodolný tejp možná poradí někdo jiný, já spíše k tomu znovu zanícení.

Zkoušel jsi někdy dávat po doběhu pod patu chladivý gelový polštářek? Nebo mraženou zeleninu. I když počítám, jako sportovec máš chladivý polštářek v mrazáku. Podle mého by ti to mohlo pomoci.

S troškou úsilí jsem vygooglila ilustační obrázek

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Bratislava

Brutto muž 12.12.2019 20:46:23

>> Skritek Hugo, 12. 12. 2019 16:28:19

Dakujem pekne aj za obrazok :). Ano, mam dokonca jeden doma a jeden v praci, kedze beham aj do prace. Kedze ja mam zadnu ostrohu, tak som si musel este aj vyrobit system privazovania vankusika na zadnu cast paty. Uz to mam dost vymakane hahaha. Pri tlmeni zapalu mi urcite pomohlo aj toto pravidelne a poctive ladovanie po kazdom behu. Dakujem za spomenutie, urcite to pomoze viacerym, co to tu citaju. :)

avatar

Brno

Celkem 2720,9 km
Minulý měsíc 0 km

alka žena 12.12.2019 22:13:39

>> Brutto, 12. 12. 2019 15:09:31

Voděodolný mohu doporučit (například) tento tejp ( voděodolný = pro mne, že se s ním můžeš tak 2 krát vykoupat/ vysprchovat a drží)

Jinak – cca 6 let zpátky …měla jsem ostruhu na spodní hraně patní kosti, která se mi pak ulomila při závodě, zpátky jsem nemohla dojít, došlap na nohu neskutečně bolel několik následujících týdnů… nakonec jsem to vyřešila výřezem v ortopedické vložce pod postiženým místem + tejpy, za cca 2–3 měsíce se to vstřebalo a zatím žádná recidiva … Držím palce, ať jsi brzy OK!

avatar

Bratislava

Brutto muž 13.12.2019 08:05:30

>> alka, 12. 12. 2019 22:13:39

Vau, dakujem pekne za expresnu odpoved. Vyskusam :) A dik, fakt.

avatar

10 km: 0:39:00 (2020)
půlmaraton: 1:30:00 (2019)

check_drummer muž 19.02.2020 16:04:33

Ahoj, popíši zde svůj problém a třeba se najde někdo kdo má/měl něco podobného, abych v tom nebyl sám. :-) Běhám cca 150km/měsíčně tempo cca 4:30/km (boty spíše vytlumené) a v podstatě celou svou „karieru“ bojuji s bolestí paty, občas se výrazně objeví, občas téměř zmizí. Konkrétněji: Bolí pouze na jedné noze a pouze při odrazu, např. když stojím na jedné noze a pokusím se stoupnout (i pomalu) na špičku to bolí dost. I na lehký dotek je to občas také hodně bolestivé – konkrétně zezadu a zboku na patní kosti. Zespodu to nebolí vůbec, můžu dupat nohou jak chci a bolest necítím. Ale odraz je kámen úrazu, kolikrát to bolí i při chůzi – zvlášť po rychlejším běhu, to i viditelně kulhám. Ale bolí to tedy pouze ve fázi odrazu. Snažím se to „eliminovat“ tak, že při běhu nohy jen zvedám, ale aktivně se kotníkem neodrážím (i když se to nezdá, tak to díky setrvačnosti a gravitaci jde). Možná jsem si to přivodil tím, že jsem se dříve naopak odrážel kotníkem hodně a naopak kyčle (a hip-flexor) nezapojoval tolik kolik bylo třeba (to je ale spekulace). Většinou to bolí tak, že se s tím běžet dá, ale před 14 dny jsem si dal intervaly a po tom jsem na běh cca týden ani nepomyslel a pak běhal jen velmi opatrně přes bolest. Co na velmi krátkou dobu pomůže je natažené nohy a hluboký předklon, cca 30s-1min. Ale to je spíše něco co by pomohlo s diagnozou než s léčbou. Při jízdě na kole to nebolí. Kdysi jsem s tím byl na ultrazvuku tuším, ale bez většího efektu. tejpy a podobné věci na to taky nefungují – můj názor je, že když to bolí málo jsou takové věci zbytečné a když hodně, tak už vlastně taky. :-) Ale to jen tak mimo. Každopádně se chystám na ortopedii, tak uvidím. Ale rád bych získal i tak zkušenosti od spolutrpících. :-) Alespoň na základě symptomů. Díky.

Motto: Spojení jako "běž nakoupit" ukazují, že běh je stejně přirozený jako chůze.
avatar

Bratislava

Brutto muž 24.02.2020 07:51:13

>> check_drummer, 19. 02. 2020 16:04:33

Ahoj. Vid moje prispevky vyssie. Obavam sa ze mas to iste co ja. Ortoped povie samozrejme viac a presnejsie, ale priznaky mas rovnake.

avatar

10 km: 0:39:00 (2020)
půlmaraton: 1:30:00 (2019)

check_drummer muž 21.03.2020 15:36:13

>> Brutto, 24. 02. 2020 07:51:13

Ahoj. Běhám tak, že se neodrážím, ale zadní nohu zvednu a přesunu dopředu. Při tom ta pata nebolí (i když po doběhu často ano). Mám pocit, že toto propagují i různé techniky běhu, např. chi running, tj. nohou se neodrážet, ale jen ji zvedat. Při rychlejším běhu ovšem člověk podvědomě zapojí i odraz a pak pata zabolí no…

Motto: Spojení jako "běž nakoupit" ukazují, že běh je stejně přirozený jako chůze.
Nalezené položky: 48 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.