Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kolečkové lyže

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Rakovník

lassie žena 12.12.2011 19:36:25

Coby dárek hodlám pořídit kolečkové lyže. Máte tu někdo zkušenosti? Chci to opravdu jako překvapení, takže nemůžu s obětí konzultovat. Rekreační jezdec, na běžkách bruslí. Váhám mezi lyžemi od p. Drlíka, na běžkařském fóru jsem se dočetla, že na bruslení jsou lepší kolečka 100 mm než menší. Taky váhám, jestli jen na asfalt nebo od JOVE i do terénu, ale tam to možná není takový ten zážitek z bruslení jako na hladkém povrchu. Ale zase víc možností na výletování.

avatar

Sloviensko

rudo muž 13.12.2011 03:42:17

>> lassie, 12. 12. 2011 19:36:25

zaujímavá otázka

ja som myslel že na klasiku su dobre kolečkové lyže ale na skating techniku snád lepšie rýchle rollerblades jedny na asfalt a jedny do terenu na hrbolce

daj limk na to forum chcem sa tam mrknúť

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Rakovník

lassie žena 13.12.2011 08:19:06

>> rudo, 13. 12. 2011 03:42:17

http://www.forumbezky.cz/viewtopic.php?…

tady bylo asi nejvíc odpovědí pro mě. Ono je asi hlavní si srovnat v hlavě, jestli budu pilovat techniku a užívat si takové to pěkné rychlé svezení po pěkném asfaltu, který bohužel není všude nebo si pořídím něco terénního, budu moct všude, ale nebude to takovéto hladké svezení. Zrovna bruslařská technika se asi na kolcích trénuje líp než klasika, tam se prý snáz zažijou chyby, je to přeci jen jiné než na sněhu. To víš, těch vozítek je tolik, že když se do toho pak ponoříš,máš hlavu jak škopek. Asi vybrat nejlíp něco základnějšího a vždycky se to pak vyladí, popř. vymění, přikoupí jiný pár na něco jiného.

avatar

Praha

10 km: 0:43:58 (2014)
půlmaraton: 1:46:26 (2017)

Petr_P muž 15.12.2011 23:13:49

Letos jsem získal první zkušenosti. V zimě rád jezdím na běžkách, tak jsem si chtěl po vzoru profíků zpestřit letní přípravu protože pouze fyzička z běhání a kola není všechno. Předtím jsem ještě zkusil inline, od mala v zimě bruslím na ledě, takže ani na kolečkách to nebyl zvláštní problém, ale přeci jen je to na asfaltu díky většímu tření trochu jiné a citlivější na chyby, nehledě na komplikace s bržděním, nekomfortní jízdu po hrbolatějším povrchu a rizika následků po případném pádu. Kolečkové lyže mi přišly ještě náročnější. Zkusil jsem oboje, klasicke i skate. Na těch prvních jsem narazil na různé komplikace ale stabilita byla díky širším kolečkům lepší. Ty druhé byly o poznání náročnější na rovnováhu, více než inline a cokoli jiného co jsem zažil. Jízda po obou šla, ale po jedné to bylo doslova balancování po ostří nože. Navíc byly docela rychlé, takže po rovině to jelo strašně snadno. Nakonec jsem skončil tak že jsem vybruslil mírný kopeček, pak ho opatrně sjel a znovu až do omrzení. Sjezd prudšího by byl hazard. Takhle jsem spadl pouze jednou řízeně do trávy. Nechci ale přehnaně strašit, pokud je dotyčný zdatnější běžkař a zvládá dobře techniku, tak by mu to na kolečkách nemělo dělat takové potíže.

Sám kdovíjak kvalifikovaně neporadím, nemám tak detailní přehled ani dosud dořešenou otázku letní běžkařské přípravy. Lepší asi využít to běžkařské diskuzní fórum (též znám). Podle svých teoretických i praktických zkušeností můžu říct asi následující. Běžné kolečkové lyže vyžadují kvalitní asfalt a pro začátečníka je bezpečné jezdit pouze na rovině či na mírném svahu. Aby trénink za něco stál, chce to spíš pomalejší gumová kolečka místo PU. Pro terén to chce lyže s nafukovacími kolečky a nejlépe bržděné. Kromě kolečkových lyží se dá s hůlkama bruslit i na obyčejných inlinech, případně existují speciální terénní brusle či zvláštní hybrid Skike. Špatné to snad být nemusí, ale pro kvalitní trénink pro běžky to znalci nepovažují za vhodné a preferují opravdové kolečkové lyže z důvodu odlišnosti techniky (lyže jsou delší než brusle a mají volnou patu čož je znát).

Doporučoval bych ještě důkladněji zvážit všechny okolnosti (schopnosti, zamýšlený charakter použití, očekávání apod.) a případně prodiskutovat s více povolanými.

avatar

Rakovník

lassie žena 16.12.2011 08:16:40

>> Petr_P, 15. 12. 2011 23:13:49

Díky moc za postřehy. Ze zmiňovaného disk. fóra už mi nějaké odpovědi přišly. Po zvážení se přikláním k lyžím p. Vejnara JOVE, s nafukovacími kolečky a brzdou. Přeci jen, když to vezmu dle sebe, podívala bych se někam trochu dál, ne jen brousila stezky tam a zpátky, obzvláště ne pražské, ty mi přijdou životu nebezpečné, když je tam provoz. Ty brusle opravdu pro techniku moc nejsou.

avatar

Praha

10 km: 0:43:58 (2014)
půlmaraton: 1:46:26 (2017)

Petr_P muž 16.12.2011 11:00:25

>> lassie, 16. 12. 2011 08:16:40

Myslím že to je vhodná volba, po něčem takovém též pošilhávám, ale zatím tomu ještě nechávám čas dostatečně uzrát. Pražské cyklostezky mi též nepřijdou moc vhodné pro trénink na kolečkových lyžích. Sám jsem letos vícekrát jel podél Vltavy na kole a dvakrát na inlinech (měl jsem je z místní půjčovny, vlastní nemám) a hustota provozu byla nepříjemná. Na kol. lyžích si to moc nedokážu představit, to by bylo ohrožující pro mě i pro okolí.

Jinak dobré svezení na inlinech a kol. lyžích je v běžkařském areálu v Liberci (Vesci). Sám jsem se tam vypravil protože tamní půjčovna byla jediná v celé zemi, kde jsem objevil kol. lyže. Nevýhodou je ovšem značná členitost tratí (prudké zatáčky a kopce), v zimě na běžkách bych si troufnul, ale v létě na kolečkách ne. Potom zbývá jen do omrzení kroužit na oválu na stadionu nebo vyjíždět a sjíždět přilehlý mírný kopec., což je ovšem trochu nuda.

avatar

Celkem 19040,59 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:26 (2016)
půlmaraton: 1:40:32 (2016)
maraton: 3:38:43 (2015)
Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.