Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Světové tituly v Xteře získali Akerson a Patersonová, Kočař nedokončil

Světové tituly v Xteře získali Akerson a Patersonová, Kočař nedokončil
foto: Xterra

Triatlony.com | | 29.10.2018 | přečteno: 2829×

Kostaričan Rom Akerson a Lesley Patersonová ze Skotska zvítězili v nedělním závodě Xterra na havajském ostrově Maui a získali tituly světových šampionátů v terénním triatlonu. Každý navíc zinkasoval 20 tisíc dolarů. České želízko v ohni Lukáš Kočař byl po technických problémech nucen odstoupit v blátivé cyklistické části.

Na 700 závodníků za 44 zemí čekalo 1,6 km plavání, 30 km horského kola a přes 10 kilometrů běhu v náročném terénu. Při běhu a na kole museli dohromady nastoupat 1,2 km! Přestože bylo při samotném závodě slunečno, trasa byla po předchozích srážkách silně blátivá. Při závěrečném „brodivém“ běhu po pláži řada běžců sundala boty.

Z vody vylézali jako první Novozélanďan Sam Osborne se Španělem Rogerem Serranem, půl minuty za nimi byli Bradley Weiss, Ruben Ruzafa a Rom Akerson. Na šesté příčce se v tento moment držel Čech Lukáš Kočař. Přišlo na řadu kolo blátivými cestami se spoustou riskantních sjezdů. Lukáš strávil den před závodem sháněním vhodných plášťů, protože nejen on věřil pořadatelům, že cesty po lijácích vyschnou. Nestalo se.

Ruzafa se na kole opět vytáhl a posunul se do čela závodu, Akerson ztrácel 40 vteřin. Bohužel to už se jelo bez Kočaře, který neustál jeden ze sjezdů a jeho kolo nevydrželo. Nicméně závod pokračoval pro ostatní. Skvěle se držel Bradley Weiss, výtečný běžec.

Akerson, pro kterého to bylo premiérové vítězství na Havaji, se dostal do vedení po dvou mílích běhu, kde se rozhodl zariskovat a jít naplno hned od začátku. „Když jsem dostihl Rubena, říkal jsem si, že musím zvolnit, abych se nezavařil. Ale pak jsem se rozhodl, že to risknu a půjdu pořád naplno a buďto rupnu nebo ne,“ popisoval pozdější vítěz. V cíli se objevil v čase 2:52:41, Weiss doběhl druhý se ztrátou 35 sekund. Ruzafa se propadl až na čtvrtou příčku, před něj se na podiové umístění vměstnal ještě Sam Osborne. Na pátém místě doběhl nejlepší Američan, 40letý Josiah Middaugh, pro kterého to byl již 18 start na MS v Xteře v řadě!

Napjatě jsme sledovali, zda se brněnskému triatlonistovi podaří zúročit skvělou formu z letošní sezony. Po plavání byl šestý, na kole se posunul do první trojice, pak však přišel nepříjemný pád, který odneslo kolo, respektive přehazovačka. A bylo po závodě a šanci vybojovat si aspoň část peněz investovaných do tréninku a poutě na Havaj za prize money. Světový šampionát rozděluje těm nejlepším profíkům 100 000 dolarů.

„Ve vodě jsem se na své poměry cítíl výborně, na kolo naskakoval šestý a během úvodního kopce po asfaltu, který nahradil původní trať po bahně, se dostal na třetí místo. Následně jsme najížděli do terénu, dojela nás dvojička Ruzafa/Weiss. Další dva kopce v délce asi 2 km se běžely, kolo jsme tlačili před sebou. Při absolvování nejhoršího sjezdu na trati pro mne závod skončil. V rychlém sjezdu jsem šel dolů k zemi a přehazovačka pád nevydržela,“ popisuje na svém FB český reprezentant nepříjemnosti, jež vedly k jeho odstoupení.

Super výsledky však dosáhli další čeští reprezentanti – Karel Dušek obsadil celkově 10. místo a zvítězil v kategorii 20 – 24 let, zároveň se stal mistrem světa v age group celkově. Ondřej Petr skončil celkově na 16. místě a v age group 20–25 let byl druhý. V ženách byla Jindřiška Zemanová celkově devátá a ve své kategotrii 35 –39 let zvítězila, stejně tak celkově mezi amatérkami. Jana Brantlová dojela celkově 15. a v kategorii 20 – 24 let byla druhá.

V ženách již potřetí vyhrála Skotka Lesley Patersonová, když měla nejrychlejší časy jak na kole, tak v běhu. „Strávila jsem léto v posilovně a budovala sílu. Dnešní složité poměry na trati mi tedy vyhovovaly,“ uvedla krátce po doběhu do cíle. Druhá dokončila skvělá mexická plavkyně Michelle Flipo, třetí Lizzie Orchard z Nového Zélandu.

Výsledky: https://results.chronotrack.com/…/event-37998

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Triatlony.com muž 29.10.2018 14:37:00

Kostaričan Rom Akerson a Lesley Patersonová ze Skotska zvítězili v nedělním závodě Xterra na havajském ostrově Maui a získali tituly světových šampionátů v terénním triatlonu. Každý navíc zinkasoval 20 tisíc dolarů. České želízko v ohni Lukáš Kočař byl po technických problémech nucen odstoupit v blátivé cyklistické části ze skvělého šestého místa.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.