Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Čeští veteráni statečně drželi prapor na evropské Xteře

Čeští veteráni statečně drželi prapor na evropské Xteře
foto: Xterra Czech

Radek Narovec | 03.08.2019 | přečteno: 3113×

Byl to nádherný závod, jehož drsný profil pořádně opepřilo i měnící se počasí, včetně průtrže mračen. Xterra Czech, evropský šampionát a zastávka Světového poháru, přitáhla do Prachatic hvězdné startovní pole, ve kterém se neztratili ani domácí závodníci. Především stíhačka v podání Heleny Karáskové patřila mezi to nejlepší, co letošní ročník nabídl.

Na jihu Čech se bojovalo nejen o evropské tituly, ale i o body do Světového poháru. Ve hře byly i odměny v hodnotě téměř 30 tisíc dolarů. Teplota pod 20 stupni Celsia, střídal se déšť s polojasnem. Nejvíc se to podepsalo na kole, kde na závodníky čekaly už tak těžké, technické pasáže. Borcům nejvíce sil vzalo zejména závěrečné stoupání před Prachaticemi, kde bylo druhé depo.

40letá závodnice Karásková, pro kterou by letošní sezona měla být tou poslední závodní, nezačala úplně nejlépe. Zatímco age group závodníci mohli plavat v neoprenech, profíkům to pořadatelé nedovolili. Helena nepatří do světové plavecké špičky, a tak po první disciplíně zaostávala za těmi nejlepšími o čtyři minuty.

„Nic nešlo tak, jak jsem si přála. Plavání bez neoprenu mě psychicky sejmulo. Popravdě jsem s tím vůbec nepočítala. Navíc spousta age-group závodníků se přes nás valila ve druhém plaveckém okruhu. Měla jsem pocit, že se ta voda snad vaří a přitom byla ledová,“ svěřila se dvojnásobná česká olympionička, která patří k legendám českého sportu.

Nicméně na kole do toho dupala, co to šlo. Cyklistickou část dlouhou 35 km i přes jeden pád dokázala vyhrát v čase 1:43:13 a na běh vybíhala čtvrtá se ztrátou dvě a půl minuty na v tu chvíli vedoucí Britku Allen. Ulice Prachatic právě smývala pořádná průtrž mračen, to však zkušenou českou závodnici nerozhodilo.

Stahovala náskok soupeřek kilometr po kilometru, ovšem jak vadla Britka, tak ožívala Francouzka Morgane Riou, vítězka Xterra France. Té nakonec naměřili druhý nejlepší čas v běhu, a když vbíhala do ulic Prachatic, bylo jasné, že srdnatě bojující Helena na ni tentokrát mít nebude.

V cíli byla Francouzka v čase 3:01:03 a únava na ni byla znát. „Ztratila jsem hodně času v plavání a ještě měla potíže na kole. Byl to strašně těžký závod,“ řekla. Helena doběhla jen o 45 vteřin druhá a skončila kousek od svého pátého vítězství v Prachaticích, i tak ale předvedla heroický výkon. V cíli vyplacený jazyk jednoznačně ukázal, jak moc se při závodě potrápila.

„Nevyšlo mi plavání a nešlo mi to ani moc na kole, v jedné zatáčce jsem to dokonce položila. Vítězku jsem vždy na kole na rovině dojela, ale v kopcích mi pak odskakovala. Jsem ale strašně spokojená,“ řekla vítězka letošního Světového poháru.

Dlouho vedoucí Britka Jacqui Allen skončila nakonec až čtvrtá, když se mezi ní a Karáskovou dostala ještě Švýcarka Loanne Duvoisin. Skvělá Xterra v podání těchto závodnic!

V mužích se však také bojovalo až dokonce. Španěl Ruben Ruzafa vylézal z Křišťanovického rybníka až na sedmé příčce, brzo však bylo jasné, kdo se v supertěžkých pasážích kola na jihu Čech cítí jako doma. V půlce kola vedla tato ikona Xterry o půl minuty před další superstar Bradley Weissem, na kterém vůbec nebyla znát únava z Ford Challenge Prague, kterou tento Australan jel před pouhým týdnem!

Naopak smolařem závodu se stal Lukáš Kočař, kterého někteří pasovali na černého koně letošního ročníku. Bohužel se však se závodem rozloučil už v první polovině kola, kdy mu praskla podsedlová objímka.

Když borci vbíhali do druhého depa, zdálo se být o pořadí rozhodnuto. Ruzafa jasně vedl a i Weiss si přivezl pohodlný náskok na trojici Francouzů. Ovšem zasvěcení vědí, že Arthur Serrières patří mezi vynikající běžce a opravdu! Rychlík TGV je proti němu udýchanou lokálkou. Mladík z Montpellier se dral kupředu a Ruzafu dotáhl pár kilometrů před cílem, hned jej setřásl a v ulicích Prachatic si vychutnával závěr závodu i zisk evropského titulu.

„Závod si mi velmi podařil. Na kole jsem pošetřil síly a pak do toho šel naplno,“ řekl vítěz, který drtivým finišem udolal legendy světové Xtery Ruzafu i Weisse. Náročný desetikilometrový kros vyhrál o parník, soupeřům nadělil přes tři minuty!

Ruzafa byl v cíli 20 vteřin za ním, třetí skončil Bradley Weiss. Sedmý doběhl jako nejlepší z Čechů Karel Zadák, 7:16 minuty ztráty na vítěze. V pořadí evropského šampionátu byl o příčku lepší. „Byl to můj sen zajet takový závod. Všechny disciplíny mi šly dobře, neměl jsem žádný problém. Déšť byl jen zpestřením, to k Xteře patří,“ řekl Zadák závodící za Triexpert MILT Racing Team.

Jan Kubíček byl v cíli na 15. příčce. Velká škoda, že po plavání čtvrtého Kočaře potkala obrovská smůla, výsledek Čechů mohl být ještě větší!

Online výsledky: https://sportsoft.cz/…results/5027?…

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 03.08.2019 15:43:46

Byl to nádherný závod, jehož drsný profil pořádně opepřilo i měnící se počasí, včetně průtrže mračen. Xterra Czech, evropský šampionát a zastávka Světového poháru, přitáhla do Prachatic hvězdné startovní pole, ve kterém se neztratili ani domácí závodníci. Především stíhačka v podání Heleny Karáskové patřila mezi to nejlepší, co letošní ročník nabídl.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.