Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Rekordní Czechman odstartoval Český pohár. Zvítězili Wohl a Besperát

Rekordní Czechman odstartoval Český pohár. Zvítězili Wohl a Besperát
foto: ČTA

Česká triatlonová asociace | 04.06.2023 | přečteno: 751×

Přes 600 triatlonistů se postavilo v sobotu 3. června na start závodu CZECHMAN, kterým nedaleko Pardubic odstartoval nový ročník Českého poháru v dlouhém triatlonu. Velmi cenné vítězství vybojovali na tomto ikonickém závodě Pavel Wohl a Barbora Besperát.

Na největším českém závodě co do počtu účastníků, který příští rok oslaví už dvacetileté výročí, se opět sešla vynikající konkurence. V kategorii mužů i žen mohlo zaútočit na vítězství hned několik účastníků.

Po 1900 metrech plavání v písníku Hrádek vbíhal jako první do depa skvělý plavec Pavel Lahoda, přibližně minutu za ním pak byla čtveřice favoritů Petr Soukup, Tomáš Řenč, Pavel Wohl a Pavel Hradil. Už v prvním okruhu cyklistické části se Wohl dostal na první místo a během 90 km si vypracoval čtyřminutový náskok, se kterým přijížděl k druhému depu. Při 21km běžecké části si hlídal odstup na své soupeře a zvítězil v traťovém rekordu – 3:49:24.

„Podle výsledků to možná vypadá jako pohodové vítězství, ale jel jsem na hraně. Povedlo se mi dobře vyplavat, z čehož jsem nadšený, protože jsem ještě nikdy nebyl takhle vepředu. Na kole jsem si pak vypracoval větší náskok, než jsem doufal. Do běhu mi to dalo klid, díky čemuž jsem podal mnohem lepší výkon, než kdybych byl pod tlakem,“ popsal Wohl, který má teď před sebou další velký cíl: „Možná bude někomu připadat, že nemám pokoru, ale v hlavě jsem si nastavil velký milník: chtěl bych dát dlouhý triatlon pod osm hodin.“

Na dalších místech byli po cyklistice Řenč, Hradil, Stádník a Šneberger. Z šestého místa ale začal jednoho soupeře za druhým předbíhat Soukup, který se díky nejrychlejšímu běžeckému času posunul na druhé místo. Bronzová medaile patří Tomáši Řenčovi.

Mezi ženami si ve vodě vedla jasně nejlépe Zuzana Pičmanová, která budoucí vítězce Barboře Besperát uplavala o osm minut. Na kole ale své vedení neudržela – na silnicích v okolí Lázní Bohdaneč, u kterých tradičně fandily stovky fanoušků, se na první místo propracovala Kesía Machler. Besperát šla z druhého depa na čtvrtém místě, díky nejrychlejšímu běhu se ale posouvala startovním polem vpřed. Už ve druhém ze čtyř okruhů se propracovala na první místo a cílovou branou proběhla v čase 4:27:56.

Na druhé místo se během půlmaratonu posunula Jana Dubcová, které patřil zároveň nejrychlejší cyklistický výkon dne. Cílovou branou proběhla s náskokem 32 vteřin na třetí Veroniku Andrlovou.

Barbora Besperát je kometou této sezony. Pražská závodnice, která se triatlonu věnuje od roku 2018, se od loňského roku raketově zlepšuje. Loni se dokázala kvalifikovat na havajského IRONMANA a letos ovládla celkové pořadí závodu IRONMAN 70.3 Mallorca.

„Ale Czechmana řadím ještě o kousek výš,“ usmívala se v cíli. „Přijde mi to skvělý! Skoro až neuvěřitelný. Když jsem jela před pěti lety svůj první závod, ani by mě nenapadlo, kam se můžu dostat. Ještě do loňského roku jsem se připravovala sama, letos na jaře jsem to ale začala brát trochu vážněji a našla jsem si trenéra,“ vypráví pražská závodnice, kterou nyní čekají další prestižní starty: Challenge Roth, mistrovství světa IRONMAN 70.3 v Lahti a mistrovství světa IRONMAN na Havaji.

Český pohár ve středním triatlonu bude pokračovat 17. června, kdy se uskuteční otrokovický MORAVIAMAN.

CZECHMAN Triatlon, 3. června 2023

Muži: 1. Pavel Wohl 3:49:24, 2. Petr Soukup 3:54:14, 3. Tomáš Řenč 3:54:23

Ženy: 1. Barbora Besperát 4:27:56, 2. Jana Dubcová 4:32:07, 3. Veronika Andrlová 4:32:39

Kompletní výsledky najdete zde: https://cts.triatlon.cz/Race/Info/7553

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 04.06.2023 11:21:36

Přes 600 triatlonistů se postavilo v sobotu 3. června na start závodu CZECHMAN, kterým nedaleko Pardubic odstartoval nový ročník Českého poháru v dlouhém triatlonu. Velmi cenné vítězství vybojovali na tomto ikonickém závodě Pavel Wohl a Barbora Besperát.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.