Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nechci, aby dětem hrozil syndrom vyhoření z náročného tréninku

Nechci, aby dětem hrozil syndrom vyhoření z náročného tréninku
foto: Road2kona

Radek Narovec | 19.10.2021 | přečteno: 2805×

Když v roce 1999 přivážel z Havaje historicky první český triumf v age groups, asi tehdy Honzu Strangmüllera nenapadlo, že jednou po Koně nazve svou tréninkovou skupinu a s tlupou nadšených dětí se pojede podívat na světové hvězdy do Šamorína. A přesně to se stalo a stále aktivní triatlonista se dělí o své dojmy a nadšení: “Chci, aby byly děti zdravé a připravené na jakékoliv sportovní disciplíny, pro které se třeba v budoucnu rozhodnou. Když budou chtít dělat triatlon, super, ale nechci, aby ve věku 10–13 let měly syndrom vyhoření.”

Triatlonu se věnuješ již řadu let, máš za sebou účast i na havajském Ironmanu. Nyní vedeš mimo jiné i dětský oddíl triatlonu. Abychom navnadili nové adepty, přiblížíš své začátky?

“Triatlonu se aktivně věnuji od roku 1993. Předtím jsem plaval řadu let s ploutvemi a potřeboval jsem nové výzvy. Měl jsem štěstí, že jsem od počátku začal trénovat pod vedením Ireny Svobodové (Fleissnerové) v oddíle TT Centrum, kde byly výborné tréninkové podmínky, díky kterým jsem prakticky od třetího absolvovaného závodu vyhrával. S příchodem bezhákového triatlonu jsem se více začal soustředit na závody, kde se jezdí bez draftingu (střední triatlony a také kvadriatlony), a nakonec jsem skončil u dlouhých distancí, které jezdím stále. V roce 1999 jsem vyhrál jako první Čech Ironmana na Havaji ve věkové kategorii do 24 let a o pár let později tam skončil 21. mezi profesionály. Vyhrál jsem také závod Ironman v Jižní Koreji a aktivní jsem stále. Letos jsem se popáté kvalifikoval na Havaj spolu s dalšími svěřenci z Road2kona.”

Jak oddíl přišel ke svému jménu?

“Historicky první triatlon se uskutečnil na Havaji, nyní se jezdí v Koně. Z tohoto závodu se postupně stal fenomén jménem Ironman Havaj. Pro mnohé je právě tento závod vrcholem snažení a motivace. V tomto závodě startují třeba i olympijští vítězi v krátkém triatlonu. Prostě start v tomto závodě je cílem každého triatlonisty bez ohledu na věk. Protože jsem Ironmana na Havaji vyhrál v kategorii do 24 let a byl jsem v roce 2000 na obálce časopisu Triathlete – Road to Kona, o názvu týmu bylo rozhodnuto.”

Snad jej nebudete muset přejmenovat, pokud by se naplnily spekulace od odchodu MS v Ironmanu ze slavného havajského ostrova… Ale zpět k nám domů. Co tě vedlo k myšlence založit dětský triatlonový oddíl?

“Od roku 1999 se věnuji také trenérské kariéře. Sám vím, co je pro trénink potřeba a co funguje. Po mojí poslední účasti na Havaji v roce 2017 jsem se stal full-time trenérem a začal jsem dělat to, co miluji a v čem jsem nejlepší. Před třemi lety jsem se dal dohromady s Tomášem Lukešem a začal mu pomáhat s tréninkem jeho dětského oddílu LBS. To byla dobrá zkušenost, ale LBS oddíl byl zaměřen na pětiboj a mě to samozřejmě táhlo k triatlonu. Covid to vše urychlil. Nechtěl jsem, aby byly děti zavřené doma jen na online výuce. Po celou dobu jsem s nimi trénoval, což nejvíce oceňovali asi jejich rodiče. (úsměv) Nyní máme na sezónu 2021–2022 připravené luxusní tréninkové podmínky jak po stránce trenérů, tak po stránce tréninkových možností – bazény, běžeckou dráhu atp.”

Pro koho je tedy váš dětský oddíl vhodný?

“Pro děti ve věku 6–99 let. (smích) Díky tomu, že máme k dispozici na plavání celý bazén a dostatek trenérů, jsem schopný vyčlenit dráhy podle věku a výkonnosti. Chodí k nám děti od šesti let, ale ti si spíše hrají a učí se plavat a běhat.”

A co ti starší?

“V pozdějším věku je trénink samozřejmě již trochu náročnější. Většina dětí v týmu je nyní ve věku 10–17 let. V tomto věku vidím jako největší smysl, aby sportovaly a závodily. Mimochodem tyto starší děti patří mezi naše nejlepší závodníky ve svých věkových kategoriích a společné tréninky jsou pro ně velmi motivační.”

Triatlon kombinuje plavání, jízdu na kole a běh. Předpokládám, že v tréninku se zaměřujete hlavně na tyto dovednosti. Nebo i jiné?

“Za každou cenu nemusím mít ze všech dětí triatlonisty. Pro mě je důležitější, když je naučím, aby se začaly hýbat, na chvíli odložily mobily a odpojily se od sociálních sítí a rozumně sportovaly. Takže cílem je, aby se naučily plavat kraula, získaly cit pro vodu a naučily se technicky jezdit na kole a běhat. Triatlon je komplexním sportem, takže v přípravě i posilujeme, jezdíme na běžkách a občas také na kajaku. Chci, aby byly děti zdravé a připravené na jakékoliv sportovní disciplíny, pro které se třeba v budoucnu rozhodnou. Když budou chtít dělat triatlon, super, ale nechci, aby ve věku 10–13 let měly syndrom vyhoření, protože je rodiče nebo trenéři nutí trénovat 12× týdně, což jsem bohužel také zažil.”

Věnuje se dětem jeden trenér, nebo máte pro jednotlivé disciplíny specialisty?

“Sice jsem se stal jako první v ČR certifikovaným IRONMAN trenérem a rovněž trenérem nejpoužívanější aplikace Training Peaks, ale víc hlav víc ví, a proto jsem trenérský tým rozšířil o vysoce kvalifikované trenéry, se kterými jsem sám trénoval za dobu své aktivní profesionální kariéry. Sám pak funguji jako hlavní trenér a koordinátor jednotlivých trenérů. V tuto chvíli s námi trénují Ing. Jiří Jelínek – plavecký trenér a bývalý reprezentační trenér triatlonu a člen reprezentačního týmu plavecké reprezentace, Mgr. Vladimír Korbel – jeden z našich nejzkušenějších atletických trenérů, trenér Jiřího Mužíka, Petr Šnábl – běžecký trenér Road2kona a stále aktivní běžec (NYC maraton uběhl za 2:47) a Libor Pozníček – kondiční trenér se zaměřením na silovou přípravu dětí.”

Jak často a kde tedy trénujete?

“Triatlon je náročný sport. Asi nejlépe ho definuje věta: „If it was easy, it would be called football“. (smích) Je to multisportovní disciplína, kde je potřeba skloubit plavání, cyklistiku, běh, silovou přípravu. A to nejde za dva tréninky týdně! Aby se děti mohly zlepšovat a sportovně růst, mají k dispozici 6× týdně plavecký trénink, 2× týdně atletický trénink a 1× týdně silový. Ostatní tréninky jsou řešeny individuálně podle věku a časových a fyzických možností. Starší děti trénují navíc pod dozorem aplikace Training Peaks, kde mají přesně specifikované tréninky, které mají zvládnout, a trenéři mají po dokončení tréninku zpětnou vazbu o jeho průběhu. Pro mladší děti ale stačí, když zvládnou 3× týdně plavání, 2× týdně běh a 1× týdně společnou silovou přípravu. Toto jim naprosto stačí na to, aby mohly patřit mezi nejlepší v ČR ve svých kategoriích. Ale to není primární cíl. Budu rád, když to děti bude bavit a když se budou zlepšovat a motivovat vzájemně.”

Jak moc zatíží tréninky rodinný rozpočet?

“Triatlon není moc levný, protože je to kombinace tří sportů. Pro začínající triatlonisty a děti to ale neznamená, že musí mít hned to nejlepší vybavení. Nejdražší položkou je asi pořízení kola. To ale řešíme s rodiči individuálně, a i díky tomu, že děti stále rostou, nemá cenu kupovat kola nová. Bohatě jim budou stačit ta z druhé ruky, která jsou prověřená a vyhovující pro výuku techniky jízdy.”

Jaké máte poplatky za trénování?

“Abychom zajistili kvalitní podmínky pro tréninky pod vedením nejlepších trenérů, stanovili jsme paušální měsíční členský poplatek ve výši 2000 Kč. Mým cílem je, aby Road2Kona bylo zařazeno jako oddíl Sportovního centra mládeže, a talentovaní závodníci tak měli nárok na podporu ze strany České triatlonové asociace nebo dalších sportovních institucí. Kromě podpory ze strany svazu se snažím pro tým zajistit financování od sponzorů, a hlavně díky nim měly děti v letošním roce účast na soustředění nebo pořízení týmového oblečení s 50% slevou.”

Hlavně u mladších dětí je asi zásadní, aby je tréninky bavily. Je možné si je přijít nezávazně vyzkoušet?

“Určitě. Děti si můžou přijít vyzkoušet naše plavecké i běžecké tréninky, aby se sami mohly rozhodnout, jestli je to bude bavit a jestli to fyzicky budou zvládat.”

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 21.09.2021 17:34:59

Když v roce 1999 přivážel z Havaje historicky první český triumf v age groups, asi tehdy Honzu Strangmullera nenapadlo, že jednou po Koně nazve svou tréninkovou skupinu a s tlupou nadšených dětí se pojede podívat na světové hvězdy do Šamorína. A přesně to se stalo a stále aktivní triatlonista se dělí o své dojmy a nadšení: “Chci, aby byly děti zdravé a připravené na jakékoliv sportovní disciplíny, pro které se třeba v budoucnu rozhodnou. Když budou chtít dělat triatlon, super, ale nechci, aby ve věku 10–13 let měly syndrom vyhoření.”
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.