Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Triatlonové logo jsem vytvářel tak, aby se dalo i dobře tetovat

ROZHOVOR: Triatlonové logo jsem vytvářel tak, aby se dalo i dobře tetovat
foto: archiv Lumíra Kajnara

Radek Narovec | 02.02.2021 | přečteno: 3825×

Pro mnohé jasná věc, pro druhé nepochopitelné, že se obětuje čas a peníze na něco tak zanedbatelného, jako je logo. Česká triatlonová asociace v prosinci prezentovala nový vizuální styl a v rámci něho představila i nové logo českého triatlonu. Jak vznikalo a co vše logo a jeho tvorba obnáší? Povídali jsme si s jeho autorem, předním českým grafikem Lumírem Kajnarem.

Dělal jste loga i pro jiné sporty. Jak se liší tvorba loga pro sport a řekněme firmu?

“Neliší se. Ani bych neřekl, že jsem dělal logo pro „sport“. Loga se vždycky dělají pro někoho, nebo s nějakým záměrem. V tomto pohledu se rozdíly mezi komerční firmou, městem, kulturní akcí nebo sportovní asociací naprosto stírají.”

Chápu. Pojďme k vaší práci pro český triatlon. Jaké bylo zadání triatlonové asociace?

„O zadání jsme hned na začátku otevřeně diskutovali. Ve zkratce bych ho popsal takto: vytvořit srozumitelnější a modernější logo, vyhnout se státním symbolům. Loga národních asociací nemusí obsahovat lva nebo vlajku, někdy stačí jen naznačit příslušnost tvarem, kompozicí nebo barevnou kombinací. Jako v případě triatlonu, kde vnímáte vlajku při třetím čtvrtém pohledu.“

Jaké nedostatky jste spatřoval v předcházejícím logu? 

“Především obsahovalo mnoho skutečně velkých technických chyb. Nebylo připravené pro digitální svět ani široké mediální nasazení. Trpělo velmi nízkou estetickou, kreativní a řemeslnou úrovní. To logo prakticky mohlo fungovat pouze na velkém banneru na plotě, v hlavičce dopisního papíru nebo na bílém pozadí prezentace. Při srovnání s ostatními muselo být jasné, že není na co být pyšný. Nevím, jestli by si někdo chtěl to původní logo vytetovat.”

Před vznikem loga jste si prý dělal velkou rešerši TT log po celém světě. Jaká jsou obecně TT loga ve světě?

“Všichni tvůrci log, snad kromě Irska, řešili podobný problém – jak spojit tři sporty. A ještě nejlíp k tomu přidat národní symboliku. Proto ani ty výsledky nejsou nijak ohromující. Těch významových vrstev je moc a stojí značné úsilí vymyslet něco jednoduchého, originálního a pořád srozumitelného.”

Jaké jiné logo ve světě se vám líbilo?

“Britové, Irové, snad Belgičani. Vysloveně mě ale nenadchlo žádné.”

Co jiného vás tedy při práci inspirovalo?

“Svět triatlonu samotný! Vůbec jsem ho neznal. Jak roste jeho popularita. Jak k němu lidé dorostou, když jim už nestačí původní specializace. Právě tu náročnost v něm obstát jsem chtěl promítnout i do samotného loga. Nastavil jsem sám sobě vysokou laťku, že nepůjdu cestou minimalismu, tři tečky a podobně, ale pečlivou prací vybrousím každý piktogram k dokonalosti, aby ještě dohromady tvořily kompaktní celek. Jedno z dobrých kritérií pro navrhování loga, které může potenciálně oslovit mnoho fanoušků, je představa, že si ho bude chtít někdo vytetovat.”

Triatlon je spojením tří sportů. V čem je tvorba triatlonového loga nejnáročnější a co bylo největší úskalí v tvůrčím procesu?

“Nakreslit plavání-cyklistiku-běh tak, aby je lidé rychle identifikovali. Neoblafnout to grafickými zkratkami, pokud jsme měli být odlišitelní od ostatních. Chtěl jsem dodržet za každou cenu podmínku srozumitelnosti a pravdivosti. Z loga se dá vyčíst i pořadí sportů, jak jdou po sobě. Při kreslení jednotlivých figur jsem se vrátil zpátky do školních let, abych si připomenul anatomii lidské postavy. Neustále jsem kontroloval vyváženost prázdných a plných ploch, rovnováhu celku, aby ladil oku a sedělo to i geometricky.”

Jaké hodnoty jste chtěl, aby nové logo neslo?

“Celkový tvar by měl připomínat srdce nebo štít. Takže přeneseně lásku, zápal a hrdost, individualitu a vzájemný balanc. Lehce se o tom mluví, ale těžce naplňuje.”

Jak dlouho proces vzniku loga trvá?

“Příprava loga pro triatlonisty byla jedna z nejdelších, kterou jsem kdy zažil. Od prvního setkání po oficiální představení uběhl rok a půl.”

Jaký je prostor při tvorbě loga pro vlastní kreativu? Dá se nějak procentuálně vymezit funkčnost loga a řekněme umělecký prostor?

“Předně tvorbu loga nepovažuji za uměleckou disciplínu. Ano, vlastní autorské vyjádření se do každé tvorby promítá automa­ticky, ale to vůbec neznamená, že ho dotáhnu beze změn do cíle. V průběhu vzniku bývá každé logo velmi tvrdě podrobováno názorům klienta, jeho plánům a požadavkům, a taky něčemu, co bych nazval řemeslné a komunikační parametry. Moje argumenty nemohou být jen slovní, logo musí obstát v prototypech. Permanentně bývá s něčím srovnáváno. A některé asociace jsou nežádoucí. Pořád platí, že s logem bude víc žít klient než já. Záleží mi na tom, aby se časem zhodnocovalo. A kdyby klientovi nesedělo, bude mít velmi brzy nutkání vyměnit ho za jiné.”

Kolik vlastních návrhů obvykle zahodíte, než předložíte zadavateli svůj „nej“ návrh?

“Zrovna u triatlonistů to byly desítky možná stovky skic, než se podařilo vypiplat finální návrh. Jen na první prezentaci jsem šel s 18 návrhy rozdělených do šesti tematických okruhů. Ale mám v portfoliu i logo, které jsem načrtl, překreslil a šlo hned do výroby. Ale to se jedná o výjimečné situace, kdy jde hlavně o čas. Často se lidé mýlí, ale rychlost vzniku loga nemá vliv na jeho cenu.”

Máte nějaký osobní vztah k výslednému logu? Konkrétně i tomu pro český triatlon?

“Rozhodně to byla velká škola a doufám, že to množství práce jde vidět. Osobně jsem našel zalíbení právě v komplikovaných, významově mnohovrstevnatých logách, která jsou ještě stále srozumitelná. Je to opačný přístup než populární minimalismus nebo šok za každou cenu.”

Proč je vlastně nové logo potřeba? V čem triatlon posunulo, případně v čem nové logo instituce posouvá?

“V současném hypermediálním světě logo potřebujete. Nemusíte mít rád ty nafouknuté bubliny debat o významu a roli loga, ale nemůžete ho úplně ignorovat. Pokud máte pouze digitální platformu nebo monopolní instituci, role loga padá, ovšem v případě aktivní komunikace v různých prostředích (plakát, sociální sítě, outdoor, dresy, reklama, mediální partnerství, merchandising) potřebujete malého vizuálního zástupce. A logo je nejuniverzálnější služebník. Doufám, že triatlonu pomůže nové logo zatraktivnit jeho mediální tvář, že posílí vztah fanoušků k němu, že ČTA zapůsobí jako moderní instituce a rozproudí změny v komunikaci.”

Vzniká při tvorbě loga pro zadavatele nějaký osobní vztah mezi  zhotovitelem a zadavatelem? Jaký jste vy našel vztah k triatlonu jako ke  sportu?

“Rozhodně vzniká. Velmi silně jsem ho zažil při spolupráci s českými skauty. Mám ho taky k logu kavárny EMA od doby, co otevřela první pobočku. Když se loni přebarvovaly pobočky České pojišťovny, bylo mi líto, že z ulic mizí skoro 50 let staré logo, které jsem modernizoval v roce 2011. Triatlon byla pro mě velká neznámá. Díky tomu, že jsem dostal příležitost pracovat pro Českou triatlonovou asociaci, o něm vím daleko víc. Doba koronavirová mi ale brání, abych se jel podívat aspoň na jediný závod. Když už ze mě nebude sportovec, tak ho chci zažít jako fanoušek.”

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 02.02.2021 11:11:34

Pro mnohé jasná věc, pro druhé nepochopitelné, že se obětuje čas a peníze na něco tak zanedbatelného, jako je logo. Česká triatlonová asociace v prosinci prezentovala nový vizuální styl a v rámci něho představila i nové logo českého triatlonu. Jak vznikalo a co vše logo a jeho tvorba obnáší? Povídali jsme si s jeho autorem, předním českým grafikem Lumírem Kajnarem.
Odkaz na článek

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 05.02.2021 13:09:05

Vyborny clanok, Radku. Mna zaujal z profesionalneho hladiska a aj ked som si myslel, ze o tvorbe log viem naozaj dost, zas som o nieco bohatsi.

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.