Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Rekordního Wintermana letos potrápilo sucho a vichřice

Rekordního Wintermana letos potrápilo sucho a vichřice
foto: Winterman

tisková zpráva | 16.10.2018 | přečteno: 4861×

Dvaaosmdesát startujících z osmi zemí, úspěšná obhajoba loňského prvenství pro Davida Jílka a pomyslné zlato pro nejrychlejší triatlonistku Kristýnu Skupieňovou. Tolik suchá fakta z letošního 4. ročníku Winterman Xtreme Triatlonu, který startoval na Labi v Děčíně a končil nad Libercem za vrcholem Ještědu.

Jenže tím to nekončí; příběh letošního Wintermana je mnohem, mnohem dramatičtější. Když organizátor Vláďa Pešek před startem vzkazoval, že letos bude Winterman nový, jiný a definitivně extrémnější než kdy předtím, sám netušil, jak prorocká jeho slova budou. Vždyť předpověď počasí slibovala idylické babí léto a slunečnou oblohu, až někteří před startem vtipkovali, že bude potřeba přibalit opalovací krém.

Realita byla nakonec drsnější, než si kdokoliv dokázal představit. Z rekordního počtu dvaaosmdesáti startujících Wintermana 2018 dokončilo 74 triatlonistů, osm v průběhu odstoupilo.

Pastí bylo na trati unikátního triatlonu, jehož výtěžek putuje na podporu dětského kardiocentra FN Motol, hned několik:

  1. Málo vody. Labe se drželo letos dlouhodobě tak nízko, že loď vezoucí závodníky pár hodin po půlnoci na start by prorazila dno dávno předtím, než by mohli začít plavat. Skákalo se z platformy a opatrně, nikdo se nechtěl dotknout dna. Slabý proud a nízká hladina vody nakonec pro mnohé závodníky znamenala to, že v ledovém Labi strávili o desítky minut déle, než bývá i na extrémních triatlonech obvyklé. Celkem se letos plavalo 8,9 km.
  2. Vichřice. Pět triatlonistů odstoupilo z Wintermana v průběhu cyklistické části, která vede nádhernou krajinou Českého Švýcarska. „Jedou z kopce a musejí šlapat, jako by byli ve stoupání,“ hlásí hlídky z trati. Pohled do výsledkové listiny mluví za své: pod 6 hodin se letos na kole dostal jen (později vítězný) David Jílek. Rekord trati je 10 hodin 34:52 minut.

3. Vichřice a tma ve stěně na Ještědu. Poslední kilometr běžeckého úseku i celého závodu vedl extrémně prudkým stoupáním k vrcholu Ještědu. Nárazový vítr se blížil rychlosti i 110 km/hod, do toho postupně padala tma. S ohledem na bezpečnost všech účastníků reagovali pořadatelé bleskově; závod se rozdělil na dvě úrovně, první část šla trať komplet včetně extrémní pasáže, pozdější potom za tmy směřovali do cíle po asfaltové cestě. I tak v průběhu běhu odstoupili další dva závodníci.

Když Winterman Xtreme Triatlon v roce 2015 vznikal, bylo přáním organizátorů založil legendu, která bude navždy spojována s extrémním výkonem, čistou myšlenkou a pravým přátelstvím. Podmínkou závodu je, aby každý závodník měl svůj vlastní podpůrný „support“ tým, který zajistí veškeré pití, jídlo, energetické přípravky, oblečení, pomoc v depu, ošetřování, motivaci, podporu v krizích a v momentech totálního vyčerpání. Závodníci a podpůrné týmy spolu intenzivně sdílí všechny zážitky, bolest i radost tak, že jeden bez druhého nebude moci dokončit ani dojít do cíle. I letos Winterman potvrdil, že nemá svou náročností a atmosférou obdoby.

„Potlesk a poděkování patří jak čtyřiasedmdesáti finisherům, tak i těm osmi, kteří v průběhu závodu odstoupili. Včas slézt z kola, zastavit se v běhu, připustit si, že dnes to nepůjde, to někdy vyžaduje stejně velkou odvahu jako to dotáhnout až do cíle,“ konstatovala po závodě spoluorganizátorka Daniela Pešková.

Celkem náročnou variantu dokončilo 42 triatlonistů, dvaatřicet jich do cíle kvůli bezpečnosti směřovalo po přímé trase do cíle. Za vítězným Davidem Jílkem (TRI-MAX Moraviaman Team) s výborným časem 11:21:22 skončili druhý Jan Venca Francke (Haven Team, 11:28:12) a třetí Lukáš Pazdera (TT Příbram, 11:37:34). Nejrychlejší triatlonistkou byla Kristýna Skupieňová (Rocktechnik/Bes­t4Run, 14:41:13) před Alenou Vrátnou (Krušnoman Triatlon Team Litvínov, 15:06:36) a Libuší Beránkovou (Glassman TT, 15:15:21). Nejmladšímu účastníkovi bylo 23 let, nejstarším účastníkem byla žena, 55 let.

Výtěžek ze startovného směřuje i letos v podobě prize money pro vítěze závodu na podporu dětského Kardiocentra FN Motol. Šek v hodnotě 100 000 Kč si při slavnostnímu ceremoniálu převzal jako každý rok prof. MUDr. Václav Chaloupecký, CSc. V den ceremonie se k daru přidal také jeden ze závodníků a dar navýšil o dalších 30 000 Kč. Od vzniku závodu v roce 2015 už díky Wintermanovi a jeho účastníkům putovalo do Motola celkem 310 000 Kč.

Video z letošního dramatu na trati Winterman Xtreme Triatlonu připravují organizátoři ke dni 14.11.2018, ve stejný okamžik se otevřou i registrace do ročníku 2019. Počet startovních míst na Winterman Xtreme Triatlon je 100.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 16.10.2018 16:05:06

Dvaaosmdesát startujících z osmi zemí, úspěšná obhajoba loňského prvenství pro Davida Jílka a pomyslné zlato pro nejrychlejší triatlonistku Kristýnu Skupieňovou. Tolik suchá fakta z letošního 4. ročníku Winterman Xtreme Triatlonu, který startoval na Labi v Děčíně a končil nad Libercem za vrcholem Ještědu.
Odkaz na článek

avatar

Ústí nad Labem

Celkem 4531,62 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:53 (2008)
půlmaraton: 1:42:24 (2008)
maraton: 3:54:51 (2004)

PetrK muž 18.10.2018 23:29:04

Smekám před všemi účastníky tohoto závodu. Už samotné porce kilometrů v jednotlivých disciplínách jsou úctyhodné. Když se k tomu přičte terén Českého Švýcarska v cyklistické části (pořád nahoru a dolů) a závěr běhu, kdy toho i při rovinatém Ironmanu dobře trénovaní borci a borkyně mají plné kecky, jsou s přihlédnutím k počasí letošní výkony o to úctyhodnější. Stával jsem u trati cyklistické části, letos jsem kvůli větru „zbaběle“ zůstal doma na chatě. Tak snad příště :)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.